Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Araştırma ve Yayın Etiği

Lale Kültür, Sanat ve Medeniyet Dergisi’nin yayın politikası, bilginin bilimsel temele ve etik ilkelere uygun bir şekilde tarafsız olarak gelişimi ve paylaşımına dayanır. Bu politika doğrultusunda uygulamaya koyulan yayın süreçleri ve değerlendirme ölçütleri sonucunda ortaya çıkan orijinal çalışmalar, yazarların ve onların kurumlarının yaptıkları işin kalitesine de olumlu yönde yansır.

Lale Kültür, Sanat ve Medeniyet Dergisi, yayın sürecindeki paydaşları (yazarlar, editörler, hakemler) arasında meydana gelebilecek çıkar çatışmalarının (conflict of interest) önüne geçilmesine ayrı bir önem atfetmektedir. Dolayısıyla bilimsel nitelikte ürünlerin ortaya çıkmasındaki tüm aşamalarda paydaşların ve okuyucuların da etik ilkelere uyum sağlamaları beklenir. Bu hâliyle derginin açık erişim ve yayın etiği politikaları, Yayın Etiği Komitesi tarafından (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayımlanmış olan kılavuz ve politikalara uygun biçimde düzenlenmiş ve yayın evrelerinin tüm bileşenlerinde etik ilkelere uyulması gerekli kılınmıştır.

Lale Kültür, Sanat ve Medeniyet Dergisi makale değerlendirmelerinde çift kör hakemlik sistemini kullanmaktadır. Buna göre hakemler ve yazarlar birbirlerinin kimliklerini bilmemektedirler. Dergiye gönderilecek her çalışma, alanında uzman, en az iki hakemin değerlendirmesine sunulur. Makalelerin hızlı bir şekilde değerlendirilebilmesi adına editörler aracılığıyla her türlü gayret gösterilir. (Makale gönderiminden yayına kadar geçen süreçler için bakınız: Makale Değerlendirme Süreç ve Süreleri)

Yazarların Etik Sorumlulukları

Derginin yayın sürecine girecek tüm bilimsel çalışmaların Fikir ve Sanat Eserleri için Telif Hakları tertibine riayet etmesi zorunludur. Yazarlar, yayın için değerlendirilmek üzere dergiye yolladıkları makalenin intihal kontrolünü yapmak ve başvuru sırasında bildirmekle yükümlüdür. Makalelerde intihal yapıldığının, kullanılan verilerin saptırıldığının veya bilerek yanlış beyanda bulunulduğunun saptanması durumunda makale reddedilecek ve yazarın çalıştığı kuruma, söz konusu durum, resmi yollarla bildirilecektir.

Dergiye gönderilen makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygun olup olmayışı yazarların sorumluluğundadır. Yazar(lar) tarafından iletilen makaleler orijinal, daha önce başka bir yerde/dilde yayımlanmamış veya değerlendirilmek üzere eş zamanlı olarak başka bir yere gönderilmemiş olmalıdır. Bu hususlardan herhangi birinin saptanması durumunda makale değerlendirmeye alınmadan reddedilir.

Yazarlar, uygulamada bulunan telif anlaşmaları ve kanunlarını gözetmelidirler. Telife konu olan veya kullanımı için izin gerektiren malzeme (görsel, tablo, alıntı, sanat eseri, vb.) için izin alınması yazarın sorumluluğundadır. Alınan izinler ilgili yerde belirtilmelidir.

Yazarların alıntılar, kullanılan birincil/ikincil kaynaklar, kişisel görüşmeler gibi referansları dergi kuralları gereğince metinde ve kaynakçada belirtmeleri gerekmektedir.

Dergiye gönderilen ve birden fazla yazarı olan makalelerde başlıca yazar ve sorumlu yazarlar belirtilmelidir. Ayrıca katkısı olan kişi ve kurumların da belirtilmesi gerekmektedir.

Makale yazarının bilgileri arasında ORCID numarası olması zorunludur.

Tüm yazarlar, yayımlanan yazılarında fark ettikleri hata ya da yanlışlık durumlarını ve bu metinlere ilişkin düzenleme durumlarını editöre bildirmek ve iş birliği yapmak ile yükümlüdür.

Editörlerin Etik Sorumlulukları

Baş editör, makaleleri yazarların etnik kökeni, uyruğu, cinsiyeti, siyasi bakış açısı ve inancından bağımsız olarak dikkate alır. Yayın sürecinde her bilimsel çalışmanın çift kör hakemlik sistemi ile  değerlendirilmesini sağlar. Makalelere ait tüm bilgilerin yayına kadar gizli kalmasını temin eder.

Baş editör, içeriğin ve yayının bütüncül kalitesinden sorumludur; yazarlar, hakemler ve editörler arasında oluşabilecek çıkar çatışmalarının önüne geçer. Son kertede, yayımlanan makaleler için nihai kararı verme inisiyatifi bulunmaktadır.

Editörler ve misafir editörler baş editörle aynı temel bilimsel ve etik ilkelere uymakla sorumludurlar.

 Hakemlerin Etik Sorumlulukları

Hakemler ile makale yazarları veya araştırmanın finansal destekçileri arasında çıkar çatışması bulunmamalıdır. Hakemler değerlendirmelerini bilimsel, etik ilkelere bağlı ve tarafsız olarak yapmalıdırlar. Kendilerine iletilen metinlerle ilgili tüm bilgilerin gizli tutulması konusunda sorumludurlar. Ayrıca olası telif hakkı ihlali, etik ihlali veya intihal şüphelerini editörlere bildirmelidirler.

Hakemler, makaleler kendilerine ulaştıktan sonra belirtilen tarihe kadar makaleyle ilgili görüşlerini iletmekle yükümlüdürler. Eğer makale konusunda kendilerini yetkin görmüyorlar veya verilen süreye uygun hareket edemiyorlarsa bu durumu ivedilikle bildirmeli ve söz konusu çalışma için hakem sürecinin dışında kalmalıdırlar.

Değerlendirme

1.  Lale Dergisi’ne gönderilen yazılar dergi Yayın Kurulu tarafından 7 (yedi) gün içinde biçim ve alanlar açısından değerlendirilir. Uygun bulunan yazılar APA düzenlemesi için biçim editörüne ve İngilizce dil editörüne gönderilir. Biçim ve yabancı dil düzeltmeleri 5 (beş) günün sonunda nihai halini alır. Ardından makale değerlendirme yapılması için yayın kurulunun belirlediği, konunun uzmanı iki hakeme gönderilir. Hakem değerlendirmelerinde azami süre 14 (on dört) gündür. Hakem değerlendirmelerinin ikisi de olumlu ise çalışma yayına kabul edilir. Biri olumlu, diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Yayınlanması için düzeltilmesine karar verilen yazıların, yazarları tarafından en geç 14 (on dört) gün içerisinde teslim edilmesi gereklidir. Düzeltilmiş metin, Dergi Yayın Kurulu’nun gerek gördüğü durumlarda, değişiklikleri isteyen hakemlere tekrar gönderilir. İkinci değerlendirme süreci 7 (yedi) gün sürer.


2. Gönderilen yazılar iki alan uzmanının “yayımlanabilir” onayından sonra, Yayın Kurulunun ve editörün son kararı ile Türkçe dil editörüne gönderilir ve ardından yayımlanır. Yazarlar, hakem ve Yayın Kurulunun eleştiri, değerlendirme ve düzeltmelerini dikkate almak durumundadırlar. Katılmadığı hususlar olması durumunda, yazar bunları gerekçeleri ile ayrı bir sayfada bildirme hakkına sahiptir.

3. Kabul edilmeyen makalelerin yazarlarına e-posta yoluyla bilgi verilir.


2. Gönderilen yazılar iki alan uzmanının “yayımlanabilir” onayından sonra, Yayın Kurulunun son kararı ile yayımlanır. Yazarlar, hakem ve Yayın Kurulunun eleştiri, değerlendirme ve düzeltmelerini dikkate almak durumundadırlar. Katılmadığı hususlar olması durumunda, yazar bunları gerekçeleri ile ayrı bir sayfada bildirme hakkına sahiptir.

3. Hakem oluru alan makaleler, Yayın Kurulu tarafından derginin konu içeriği esas olmak üzere, hakem raporlarının tamamlanma tarihlerine göre sıraya konarak yayınlanır. 4. Kabul edilmeyen makalelerin yazarlarına e-posta yoluyla bilgi verilir.

Kurallar

Dergide yer alacak makaleler, aşağıdaki maddelerde yer alan kuralları taşıyor olmalıdır:

1. Dergi, “Hakemli Dergi” statüsüne uygun, Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanmaktadır.

2. Dergiye gönderilen makaleler daha önce başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.

3. Dergiye yayınlanmak için gönderilen yazılar:

– Orijinal çalışma: Bilime yenilik getiren, daha önceki tezleri çürüten veya yeni bir bakış açısı getiren, yeni belgeler ortaya koyan çalışmalar,

– Derleme: Tartışmalı veya muğlak halde olan bir konuda, bütün bibliyografyayı tenkit ederek bir sonuca bağlayan çalışmalar,

– Kitap tanıtımı: Dergi, kendi yayım alanlarıyla ilgili güncel ve yeni yayımlanmış kitapların tanıtımına ilişkin çalışmalar,

– Kitap İncelemesi: Dergi, kendi yayım alanlarıyla ilgili güncel ve yeni yayımlanmış kitapların incelemesine yönelik çalışmalara açıktır.

– Tüm eserlerin yayımlanıp, yayımlanmayacağına yayın kurulu karar verecektir.

4. Dergide yayınlanan yazıların, telif hakkı dergiye aittir. Yazar, dergide yayımlanmasına onay verilen yazısının her türlü telif hakkını devretmiş olduğunu kabul eder. Yayınlanmış yazının başka bir yayımda tekrar yayımlanması derginin iznine bağlıdır.

5. Dergiye gönderilen tercüme edilmiş yazılar için, yazının sahibinin yayın izni ve metnin orijinali gereklidir. Ayrıca tercüme çalışmaları da telif çalışmaları gibi hakem onayına gönderilir.

6. Dergide yayımlanan makalelerdeki görüşler, yazarlarının şahsi görüşleri olup; Lale Yayıncılık ve dergi kurullarının resmi görüşleri niteliğini taşımaz.

7. Yazardan düzeltme istenmesi durumunda, düzeltinin en geç 15 gün içinde yapılarak, Yayın Kurulu’na ulaştırılması gerekmektedir. 8. Yazarlar unvanlarını, görev yaptıkları kurumları, haberleşme adresleri ile telefon numaralarını ve elektronik posta adreslerini mutlaka bildirmelidir.