Academic journals play an important role in tracking current literature and accessing new information. Journal Publishing, which is a very rich field in terms of revealing very specific topics in different fields, occupies an important place in the field of social sciences. Although book-type publications in the field of social sciences seem to be at the forefront, ‘586 different printed/electronic (e) journals’ have been published from the past to the present in the general field of social sciences in our country. This increase in journal publishing brings with it some problems related to publishing. In order to correct these distressed situations in terms of ethics and publishing standards, it is important to determine the evaluation criteria of journals in the field of social sciences. For the collection of research data and journal lists a meeting was held with the T.C. Ministry of Culture and Tourism National ISSN Agency. The journal evaluation criteria of the National Directory (TR Index) and International Directories (Web of Science, Scopus) were examined, compared and a common ‘journal evaluation criteria model’ was established. As a result of the study, recommendations were put forward to improve the quality of electronic journals. According to the findings obtained as a result of the study, it was found that it is important to check where the studies that are important for the results of scientific research are published and indexed as well as what is described in their content and whether their quality meets measurable criteria. The ultimate goal is to establish a quality scientific publishing ecosystem in the academic world. In this way, poor quality publications can be prevented at national/international level and journal publishing can be developed in our country. From this point of view, the study can be brought into the literature as a guide.
National Journals ournal Evaluation Criteria TR Index Web of Science Scopus
Akademik dergiler, güncel literatürü takip etmede ve yeni bilgilere erişimde önemli bir rol oynamaktadır. Farklı alanlarda çok özel konuların ortaya koyulması açısından çok zengin bir alan olan dergi yayıncılığı, sosyal bilimler alanında önemli bir yere sahiptir. Sosyal bilimler alanında kitap tipi yayınlar ön planda görünse de Türkiye de geçmişten günümüze 586 farklı basılı/elektronik (e) dergi yayınlanmıştır. Dergi yayıncılığındaki bu artış, yayıncılıkla ilgili bazı sorunları beraberinde getirmektedir. Bu sıkıntılı durumları etik ve yayın standartları açısından düzeltmek amacıyla, sosyal bilimler alanında yayınlanan tüm ulusal dergilerin değerlendirme kriterlerini belirlemek önemlidir. Araştırma verilerinin ve dergi listelerinin toplanması için T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ulusal ISSN Ajansı ile bir görüşme yapılmıştır. Ulusal Dizin (TR Dizin) ve Uluslararası Dizinlerin (Web of Science, Scopus) Dergi Değerlendirme Kriterleri incelenmiş, karşılaştırılmış ve ortak bir Dergi Değerlendirme Kriterleri Modeli oluşturulmuştur.
Çalışmanın sonucunda, elektronik dergilerin kalitesini geliştirmek için öneriler öne sürülmüştür. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre, bilimsel araştırma sonuçlarının sadece nerede yayınlandığı ve dizinlendiği değil; içeriklerinde neyin tanımlandığı ve kalitesinin ölçülebilir kriterleri karşılayıp-karşılamadığının kontrol edilmesinin önemli olduğuna erişilmiştir. Çalışmanın nihai hedefi, akademik dünyada kaliteli bir bilimsel yayıncılık ekosistemi oluşturulmasına yardımcı olmaktır. Bu şekilde, ulusal/uluslararası düzeyde düşük kaliteli yayınlar önlenebilir ve ülkemizde dergi yayıncılığı geliştirilebilir. Bu açıdan bakıldığında, çalışma bir rehber olarak literatüre katılabilir.
Ulusal Dergiler Dergi Değerlendirme Kriterleri TR Dizin Web of Science Scopus
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kütüphane ve Bilgi Çalışmaları |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Ocak 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 1 |