Cilt: 6 Sayı: 1, 29.01.2022

Yıl: 2022
Siyaset Bilimi
Prof. Dr. Ersin ERKAN BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ
Siyaset Bilimi
Doç. Dr. Bistra VASSİLEVA University of Economics - Varna
Doç. Dr. Hüdayi SAYIN Bir kuruma bağlı değildir
Uluslararası Göç

Lectio Socialis sosyal bilimler ve beşeri bilimler dergisinin temel amacı, dünyanın farklı bölgelerinden akademisyenler ve araştırmacılar için makalelerini İngilizce veya Türkçe olarak yayınlamaları için aktif ve bağımsız bir ortam sağlamaktır.

Bu uluslararası hakemli dergi, temel olarak ekonomi, siyaset bilimi, kamu yönetimi, işletme yönetimi, uluslararası ilişkiler, kentsel planlama ve ayrıca sosyoloji, psikoloji, dilbilim, edebiyat, tarih, hukuk, felsefe, arkeoloji, antropoloji, karşılaştırmalı din, etik, tarih, eleştiri ve sanat teorisi disiplinlerinden çalışmaları kabul etmektedir. Kitap incelemeleri, önemli makalelerin İngilizce'ye tercümeleri ve tanınmış akademisyenlerle röportajlar da yayımlanabilir.

Lectio Socialis yılda iki kez yayınlanır (Ocak ve Temmuz). Makalelerin 3000-6000 kelime aralığında olması beklenir. Üst limiti aşan yazılar Baş Editör'ün kararı üzerine yayımlanabilir. Yalnızca Lectio Socialis'e gönderildiğinden ve daha önce tamamen veya kısmen yayımlanmadığından emin olunan makaleler yayımlanmak üzere kabul edilir.

Dergiye ücretsiz abone olarak tüm başvuruların DERGİPARK (www.deripark.org.tr/lectio) adresindeki Lectio Socialis web sayfası üzerinden yapılması gerekmektedir. E-posta yoluyla yapılan gönderimler kabul edilmez. Lütfen gönderilerinize adınızı, iletişim bilgilerinizi, ORCID ve makalenizin başlığını ekleyin. Türkçe yazılmış yazıların Türkçe'nin yanı sıra İngilizce başlıkları ve özetleri olmalıdır. Tüm başvurular e-posta ile onaylanacak ve sonraki tüm yazışmalar posta yerine e-posta ile gönderilecektir. Yazarların makalelerinin gönderilmesi veya yayınlanması için ücret alınmamaktadır.

Lectio Socialis'te intihal kesinlikle yasaktır. Makaleler intihal önleme programına sunulacaktır. Makaleler genellikle iThenticate programı ile incelenmektedir.

Ayrıca, gönderiler çift kör hakemlik için hazırlanarak, kişisel bildirimler de dahil olmak üzere yazar(lar)a yapılan tüm atıflar kaldırılmalıdır. Yazarının kimliğini yeterince gizlemeyen hiçbir başvuru hakem sürecine alınmayacaktır. Editör gerekli görürse, gönderiyi önce dilin kullanımı açısından gözden geçirir. Yazı dil açısından zayıf bulunursa, editör gönderiyi reddedebilir. Ön inceleme sürecinin ardından makale iki hakeme gönderilir. Her hakem kabul edebilir, reddedebilir veya düzeltme isteyebilir. Yazar bir hafta içinde ilgili düzelmeleri yapmakla yükümlüdür. Gerek görülürse süre uzatılabilir. Hakemlerden ikisi yazıyı reddederse, inceleme süreci sona erer ve başvuru reddedilir. İnceleyenlerden biri makaleyi reddederse, başka bir incelemeye gönderilir. Üçüncü inceleme de yazıyı reddederse, gönderi reddedilir. İnceleme işlemi tamamlanırsa ve makale kabul edilirse, düzenleme işlemi başlar.

Tüm yazılar sayfalandırılmalıdır.

Yazılarınızı göndermeden önce lütfen dergi şablonumuzu kullanınız. Şablonu indirmek için bu bağlantıya tıklayınız.

Dergi, COPE Uluslararası Standartlarına uygun olarak yönetilir. 

Lütfen referans sistemi olarak APA 6.0 Stilini takip ediniz ve başvuru hazırlarken aşağıdaki bağlantıdaki yönergelere uyunuz:

https://owl.english.purdue.edu/owl/resource/560/01/

Citation Machine'i kitap, kitap bölümü, dergi, web sitesi, dergi, gazete kaynaklarınızdan oluşan bir referans listesi oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Gönderilerinizin MS Word dosyası olarak biçimlendirilmesi gerektiğini lütfen unutmayınız.

Yazıların hazırlanması

İlk sayfa metnin başlığını, yazarın adını, bilgilerini içerir. İkinci sayfada başlık yeniden yazılır ve bunu özet (100 ile 200 kelime arasında) ile 3 ila 5 anahtar sözcük takip eder. (Kör hakemlik süreci için yazar bilgileri yer almayan bir gönderi dosyası hakemlere iletilecektir). Sonraki sayfalar numaralandırılmalıdır. Çalışmalar İngilizce veya Türkçe olmalıdır. İngilizce hazırlanan çalışmalar için Türkçe başlık, öz ve anahtar sözcükler zorunlu değilken Türkçe hazırlanan metinlerin İngilizce başlık, öz ve anahtar sözcüklere sahip olması gerekmektedir. Makale sonunda, çok yazarlı makalelerde araştırmacıların Katkı Oranı Beyanı verilmeli; makalelerin desteklendiği bir kurum veya kuruluş varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, çatışma durumu varsa da Çatışma Beyanı verilmelidir.

Yazılar için varsayılan yazı tipi Times New Roman ve yazı tipi boyutu 12 puntodur. 

Lectio Socialis, COPE'un (Committee on Publication Ethics) Editör, Hakem ve Yazarlar için Uluslararası Standartları çerçevesinde yönetilir. Derginin bu standartlar doğrultusundaki politikaları şöyledir:


Editörün Sorumlulukları

Derginin; yayıncısı karşısında yayın bağımsızlığı vardır.

Baş editör (Sorumlu Yazı İşleri Müdürü), Lectio Socialis'te yayımlanan makalelerden sorumludur.

Baş editör, hakemlerin yazarlardan bağımsız (farklı kurumlardan) olmasını güvence eder. 

İhtiyaç olduğunda, baş editör düzeltme, açıklama, geri çekme ve özür yayınlamaktan kaçınmaz. Gerekirse okuyucular ve yazarlar doğrudan baş editörle temasa geçebilirler.

İfade özgürlüğü ve herhangi bir ticari çıkardan bağımsız entelektüel standartlar baş editörün garantisi altındadır. Dergi herhangi bir reklam kabul etmemektedir.

Editör gerekli görürse, yazar bir etilk kurulun onayını sağlamalıdır. Editör, araştırma materyalinin uluslararası araştırma ve yayın etiğine uygun olduğundan emin olmalıdır.

Baş editör, e-posta ile gelen şikayetlere cevap vermek ve çalışmaları eleştirilen yazarlara yanıt izini vermek zorundadır.

Editörün yayın için bir makaleyi kabul etme veya reddetme kararı, yalnızca makalenin önemi, özgünlüğü ve açıklığına ve çalışmanın derginin kapsamıyla ilgisine dayanmalıdır. Yazarlar kararlara itiraz edebilirler. Öncelikle, baş editör itirazı gözden geçirir. İtiraz, baş editör kararıyla ilgili ise, baş editör konuyu Yayın Kuruluna getirir.

Editör ve editöryal ekip, gönderilen makale hakkında herhangi bir bilgiyi yazar, hakem ve potansiyel hakemler dışında kimseye açıklamamalıdır. Gönderilen bir makalede açıklanan yayımlanmamış materyaller editör veya editöryal ekip tarafından araştırma amacıyla kullanılamaz.


Hakemlerin Sorumlulukları

Hakem değerlendirmesi süreci, editoryal kararlar almak ve yazarlara makalenin geliştirilmesinde yardımcı olmak için gereklidir.

Bir makaleyi gözden geçirmek için kendini yeterli ya da uygun bulmayan bir hakem bu durumu baş editöre bildirmelidir.

İncelenmek üzere alınan yazılar gizli belge olarak değerlendirilmelidir. Bunlar, editör dışında başkalarına açıklanmamalı veya başkalarıyla tartışılmamalıdır.

Yorumlar objektif olarak yapılmalıdır.

Hakemlik sürecinde, bir makalede alıntılanmamış çalışmalara ve/veya makale ile yayımlanmış bir eser arasındaki önemli benzerliğe dikkat edilmelidir.

Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen imtiyazlı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel amaçla kullanılmamalıdır. Hakemler, yazarlarla, şirketlerle veya belgelerle ilişkili kurumların herhangi biriyle rekabet, işbirliği veya diğer ilişkiler veya bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışmalarına sahip oldukları makaleleri dikkate almamalıdır.


Yazarların Görevleri

Çalışma başka dergilerin değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Sorumlu yazar, hakem değerlendirme süreci başlamadan gönderiyi geri çekme hakkına sahiptir. Hakem süreci başladıktan sonra bir sayı yayın dönemi içinde (altı ay) yazara geri bildirimde bulunulmazsa da yazar gönderisini geri çekebilir. 

Orijinal araştırma raporlarının yazarları, temeldeki verileri makalede doğru bir şekilde sunmalıdır. Bir makale, başkalarının çalışmadan yararlanmasına olanak vermek için yeterli ayrıntı ve referans içermelidir. Yazarlardan editör incelemesi için çalışma ile birlikte çalışmalarının ham verilerini sunmaları istenebilir. Yazarlar, mümkünse verileri kamuya açık hale getirmeye hazır olmalıdırlar.

Yazarlar sadece tamamen orijinal eserler hazırlamalı ve başkalarının eserlerini ve/veya cümlelerini uygun bir şekilde alıntılamalıdırlar. Aynı makalenin birden fazla dergiye gönderilmesi etik dışı yayıncılık davranışı oluşturur ve kabul edilemez. Lectio Socialis tarafından incelenmekte olan yazılar telif hakkıyla korunan yayınlara tekrar gönderilmemelidir. Bununla birlikte, bir makale göndererek yazar(lar) yayımlanmış materyal kapsamına girdiklerini dikkate almalıdırlar. Yayımlanması durumunda, yazarlar çalışmalarının bir CC-BY lisansı altında kullanılmasına izin verirler. Bu da başkalarının çalışmadan yararlanmasına, dağıtmasına ve iletmesine, ayrıca çalışmayı uyarlamasına ve ticari olarak kullanmasına izin vermiş oldukları anlamıan gelir.

Sorumlu yazar, makaleye önemli katkılarda bulunanların ortak yazarlar olarak listelenmesini ve makalenin son versiyonunu onaylayarak yayımlanmasını kabul etmelerini sağlar.

Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel çalışmalar ve araştırmalar için etik kurul onayı alınmalı ve bu onay makalede açıklanmalı ve belgelenmelidir. Etik kurul kararı gerektiren çalışmalarda, onay (kurulun adı, kararın tarih ve sayısı) hakkındaki bilgiler yöntem bölümüne ve ayrıca makalenin ilk/son sayfasına dahil edilmelidir. Olgu sunumlarında, imzalanan gönüllü bilgilendirme/onay formu hakkında bilgi makaleye dahil edilmelidir.

Lectio Socialis'te yayımlanan araştırmalar bir fondan yararlanırsa, dergi yazarları tüm finansal destek kaynaklarını açıklamak durumundadırlar.

Bir yazar, yayımladığı eserinde önemli bir hata veya yanlışlık tespit ettiğinde, baş editöre derhal bildirmek ve editörle ile işbirliği yapmak zorundadır.

Sorumlu yazar, diğer yazarların katkılarına ilişkin bilgilendirmeyi AUTHOR CONTRIBUTIONS başlığı altında yapmakla yükümlüdür. 

Lectio Socialis, makale gönderim, değerlendirme ya da yayınlama aşamalarının hiçbirinde yazarlardan ücret talep etmemektedir.

Lectio Socialis is a prestigious, international, and peer-reviewed journal that aims to provide a platform for scholars and researchers to share their work and ideas on policy-relevant topics related to social sciences. The journal welcomes high-quality articles from a wide range of disciplines, including economics, political science, public administration, business administration, international relations, urban planning, sociology, psychology, history, jurisprudence, and philosophy. The primary objective of Lectio Socialis is to maintain a vibrant, independent, and unbiased environment for scholars and researchers from different parts of the world to present their research, exchange ideas, and contribute to the advancement of knowledge in their respective fields.

Creative Commons License
Lectio Socialis is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.