Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

OSMANLI HANEDAN SARAYLARI KONUSUNDA BİR DENEME VE DOĞUBAYAZID’DA İSHAK PAŞA SARAYI

Yıl 1986, Sayı: 14, 1 - 35, 29.02.2024

Öz

Kuruluşundan itibaren yeni Türk Devleti’nin ortaya çıkışma kadar beylik, sultanlık ve imparatorluk devrelerini yaşayan Osmanlı Devleti; altı yüz yıldan fazla devam etmiş, sağlam teşkilatçılığı ve merkezî otoritesi sayesinde dünyanın sayılı büyük devletlerinden biri olmuştur (1). Sosyal alanda kurulmuş müesseselere paralel olarak Osmanlı’lar mimarlık alanında da pek çok müessese meydana getirmişler ve kendilerinden önceki Türk Devletlerinden almış oldukları etkileri son haddine kadar geliştirmişlerdir. Osmanlıların ortaya koyduğu sağlam prensiplere dayalı mimari geleneğinde saray ve köşkler konusunda; Anadolu Selçuklularına fazla bağlı kalmadıkları anlaşılmaktadır. Anadolu Selçuklularının daha küçük çapta, yazlık ve kışlık bölümler halindeki gelişmiş programlı olmayan sarayları, Osmanlılar tarafından fazla benimsenmemiştir.

Kaynakça

  • V. Bachmann: Kirchen und Moschen in Armenian und Kurdistan, Leipzig 1913.; H.B.F. Lynch: Armenia, Travels Studies, London, 1901. H. Gündoğdu: Türk Mimarisinde Figürlü Taş Plâstik (Basılmamış Doktora tezi) İstanbul, 1979.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Türk-İslam Sanatları Tarihi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hamza Gündoğdu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Şubat 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 1986 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA Gündoğdu, H. (2024). OSMANLI HANEDAN SARAYLARI KONUSUNDA BİR DENEME VE DOĞUBAYAZID’DA İSHAK PAŞA SARAYI. Edebiyat Ve Beşeri Bilimler Dergisi(14), 1-35.