Araştırma Makalesi

PANDEMİNİN SÖZ OLUP DİLE DÖKÜLMESİ: KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA SALGINDA ÖLEN KIZ ÇOCUKLARI VE KADINLAR İÇİN YAZILMIŞ ŞİİRLER

Cilt: 7 Sayı: 2 30 Nisan 2021

PANDEMİNİN SÖZ OLUP DİLE DÖKÜLMESİ: KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA SALGINDA ÖLEN KIZ ÇOCUKLARI VE KADINLAR İÇİN YAZILMIŞ ŞİİRLER

Öz

Anadolu, kıtalar arası geçiş güzergâhında bulunduğu için, ilk çağlardan itibaren özellikle tüccarlar, hacılar ve ordular aracılığıyla hem Avrupa hem de Asya kökenli salgın hastalıklara maruz kalmıştır. Kuruluşundan yıkılışına kadar Osmanlı’da hemen her devirde veba başta olmak üzere çeşitli salgın hastalıklarla uğraşılmıştır. Osmanlı toplumunun sosyal ve gündelik hayatından izler taşıyan klasik Türk edebiyatı ya da yaygın bir söyleyişle divan edebiyatı metinlerinden bulaşıcı ve salgın hastalıkları ve bunların olumsuz sonuçlarını görmek mümkündür. Şairler, toplumu derinden etkileyen ve çoğu zaman büyük olumsuzlukların yaşanmasına sebebiyet veren salgın hastalıklara karşı sessiz kalmamış; bu hastalıklar esnasında yaşanan olayları eserlerinde işlemişler ve kayıt altına almışlardır. Ölüm herkes için bir ayrılıktır ve hayatın bir gerçeğidir. Çok sevilen bir yakının geriye dönmesi mümkün olmayan bir şekilde yitirilmesi karşısında insanın duygulanması, tepki göstermesi çok normaldir. Bir eş, bir baba ve ağabey olarak şairlerin özellikle salgın hastalıklarda vefat eden hanımları, kızları ve kız kardeşleri için yazdıkları mersiyeler, bir kadın için yazılmış şiirlerin en hüzünlülerindendir. Kimi zaman edebî kaygıdan uzak, kişisel bir vedalaşma niteliğinde yazılan bu acıklı şiirlerde şairin mutlak karşısındaki tevekkülü, kimi zaman kızını kaybeden ve evlat acısı çeken bir babanın çırpınışları ve bireysel ıstırabı görülür. Bu çalışmada klasik Türk şairlerinin salgın hastalıkların devamında ölen kız çocukları ve hanımlar için kaleme aldıkları hüzün şiirleri incelenecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ak, Coşkun (2001). Bağdatlı Rûhî Divanı. C.1. Bursa: Uludağ Üniversitesi Basımevi.
  2. Akar, Metin (1986). “Şeyyâd Hamza Hakkında Yeni Bilgiler”. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türklük Araştırmaları Dergisi 2: 1-14.
  3. Alpaydın, Bilal (2007). Refî‘-i Kâlâyî Dîvânı: İnceleme-Metin. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.
  4. Arı, Ahmet (2018). Sâkıb Dede Dîvânı. Ankara: www.ekitap.ktb.gov.tr (erişim tarihi: 17.01.2021).
  5. Arslan, Mehmet (2018). Leyla Hanım Dîvânı. Ankara: www.ekitapkulturturizm.gov.tr (erişim tarihi: 17.02.2021).
  6. Atmaca Veli (2010). “Hadislerde Geçen Hastalık Adları”. Hadis Tetkikleri Dergisi (HTD). Vlll (2): 25-67.
  7. Batğı, Özlem (2017). “Seyahatnamelerde Osmanlı İnsanının Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri”. Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi (OMAD) 4(8): 169-182.
  8. Canım, Rıdvan (2020). Divan Edebiyatında Türler. Ankara: Grafiker Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2021

Gönderilme Tarihi

8 Mart 2021

Kabul Tarihi

29 Nisan 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kazan Nas, Ş. (2021). PANDEMİNİN SÖZ OLUP DİLE DÖKÜLMESİ: KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA SALGINDA ÖLEN KIZ ÇOCUKLARI VE KADINLAR İÇİN YAZILMIŞ ŞİİRLER. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature, 7(2), 402-428. https://doi.org/10.20322/littera.892895
AMA
1.Kazan Nas Ş. PANDEMİNİN SÖZ OLUP DİLE DÖKÜLMESİ: KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA SALGINDA ÖLEN KIZ ÇOCUKLARI VE KADINLAR İÇİN YAZILMIŞ ŞİİRLER. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature. 2021;7(2):402-428. doi:10.20322/littera.892895
Chicago
Kazan Nas, Şevkiye. 2021. “PANDEMİNİN SÖZ OLUP DİLE DÖKÜLMESİ: KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA SALGINDA ÖLEN KIZ ÇOCUKLARI VE KADINLAR İÇİN YAZILMIŞ ŞİİRLER”. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature 7 (2): 402-28. https://doi.org/10.20322/littera.892895.
EndNote
Kazan Nas Ş (01 Nisan 2021) PANDEMİNİN SÖZ OLUP DİLE DÖKÜLMESİ: KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA SALGINDA ÖLEN KIZ ÇOCUKLARI VE KADINLAR İÇİN YAZILMIŞ ŞİİRLER. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature 7 2 402–428.
IEEE
[1]Ş. Kazan Nas, “PANDEMİNİN SÖZ OLUP DİLE DÖKÜLMESİ: KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA SALGINDA ÖLEN KIZ ÇOCUKLARI VE KADINLAR İÇİN YAZILMIŞ ŞİİRLER”, Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature, c. 7, sy 2, ss. 402–428, Nis. 2021, doi: 10.20322/littera.892895.
ISNAD
Kazan Nas, Şevkiye. “PANDEMİNİN SÖZ OLUP DİLE DÖKÜLMESİ: KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA SALGINDA ÖLEN KIZ ÇOCUKLARI VE KADINLAR İÇİN YAZILMIŞ ŞİİRLER”. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature 7/2 (01 Nisan 2021): 402-428. https://doi.org/10.20322/littera.892895.
JAMA
1.Kazan Nas Ş. PANDEMİNİN SÖZ OLUP DİLE DÖKÜLMESİ: KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA SALGINDA ÖLEN KIZ ÇOCUKLARI VE KADINLAR İÇİN YAZILMIŞ ŞİİRLER. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature. 2021;7:402–428.
MLA
Kazan Nas, Şevkiye. “PANDEMİNİN SÖZ OLUP DİLE DÖKÜLMESİ: KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA SALGINDA ÖLEN KIZ ÇOCUKLARI VE KADINLAR İÇİN YAZILMIŞ ŞİİRLER”. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature, c. 7, sy 2, Nisan 2021, ss. 402-28, doi:10.20322/littera.892895.
Vancouver
1.Şevkiye Kazan Nas. PANDEMİNİN SÖZ OLUP DİLE DÖKÜLMESİ: KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA SALGINDA ÖLEN KIZ ÇOCUKLARI VE KADINLAR İÇİN YAZILMIŞ ŞİİRLER. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature. 01 Nisan 2021;7(2):402-28. doi:10.20322/littera.892895

Cited By

İlgi, katkı ve desteğiniz için teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.