Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kum Zambağı Tohumlarının Çimlenmesinde Bazı Bitki Büyüme Düzenleyicilerin Etkisi (The Effect of Some Plant Growth Regulators on Seed Germination of Sea Daffodil)

Yıl 2020, Cilt: 1 Sayı: 2, 130 - 135, 31.12.2020

Öz

Bu çalışma, 2019 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünün laboratuarlarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada bitki materyali olarak, Çanakkale’nin sahillerindeki doğal kumul alanlarında yayılışa sahip Kum zambağı (Pancratium maritimum L.) populasyonlarından elde edilen tohumlar kullanılacaktır. Amaryllidaceae familyasına ait Kum Zambağı Türkiye’de doğal şartlarda yetişen ve üretim tekniklerinin geliştirilmesi gereken soğanlı bir türdür. Kumul alanlarda pek çok bitki türü varlık göstermezken, kum zambakları deniz kıyısında rahatlıkla yetişmekte ve çiçek açabilmektedir. Doğada nadir olarak bulunan, bununla birlikte doğal yaşam alanları olan sahillerin büyük bölümünün plaj olarak kullanılması, çiçeklerinin süs bitkisi olarak değerlendirilmek üzere koparılması ve soğanlarının toplanması nedeniyle nesli tehlike altına girmiş bu türün üretimi generatif ve vegetatif yollarla yapılabilmektedir. Ancak gerek tohumla, gerek vegetatif üretimler için, yeterli anaç materyal ve tohum bulunamaması, tohum çimlenmesinde ortam ve çevresel koşullara bağlı istenilen çimlenme oranlarının elde edilememesi nedeni ile bu türde üretimi kolaylaştıracak, çimlenme oranını arttıracak yöntemlerin araştırılması ihtiyacını doğurmuştur. Bu çalışmada Kum zambağı tohumlarında, farklı konsantrasyonlarda Giberellik asit (GA3) uygulamalarının tohum çimlenme özellikleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Teşekkür

Bu araştırma ÇOMÜ Bahçe Bitkileri Anabilim Dalında yürütülen ‘Tuzlu Koşullar Altında Kum zambağı (Pancratium maritimum L.) Tohumlarının Çimlenmesi ve Soğan Oluşumu Üzerine Bitki Büyüme Düzenleyicilerin Etkilerinin Belirlenmesi’ başlıklı Yüksek Lisans tez çalışmasının bir bölümünü içermektedir.

Kaynakça

  • Erken, K., Özzambak, M. E., 2010. Farklı uygulamaların Katır Tırnağında (Spartium junceum L.) tohum çimlenmesi ve çelik köklenmesi üzerine etkileri. IV. Süs Bitkileri Kongresi, 20-22 Ekim, s: 75-82, Erdemli- Mersin.
  • Mokhtarı, N., Khavar., K. 2013 . Giberellik asitin güneş damlası (Oenothera biennis) bitkisinin 10 yıllıl tohumlarının çimlendirme üzerindeki etkilerinin belirlenmesi. V. Ulusal Süs Bitkileri Kongresi, 6-9 Mayıs, Yalova.
  • Onursal, C., Gözlekçi, Ş., 2007. Sandal ağacı (Arbotus andrachne L. ) tohumlarına yapılan bazı ön uygulamaların tohum çimlenme oranı ve süresi üzerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2), s: 211218.
  • Zahreddine, H., Clubbe, C., Baalbaki, R., Ghalayini, A., Talhouk, S.N., 2004. Status of native species in threatened Mediterranean habitats: the case of Pancratium maritimum L. (seadaffodil) in Lebanon. Biol. Conserv. 120, s: 11–18.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Arda Akçal 0000-0002-0426-0745

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Akçal, A. (2020). Kum Zambağı Tohumlarının Çimlenmesinde Bazı Bitki Büyüme Düzenleyicilerin Etkisi (The Effect of Some Plant Growth Regulators on Seed Germination of Sea Daffodil). Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi, 1(2), 130-135.

Lapseki MYO Uygulamalı Araştırmalar Dergisi ücretsizdir. Yayınlanacak makaleler için herhangi bir ücret talep edilmez