Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Genel Bilgiler
Pamukkale Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi’nin resmi yayın organı olan Laodikya Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi , bağımsız, tarafsız ve çift kör hakemlik ilkelerine uygun bir şekilde elektronik ve basılı olarak yayımlanan açık erişimli, ücretsiz, bilimsel bir yayın organıdır. Dergi, aralık ayında yılda 1 kez yayımlanır. Yazım dili Türkçe ve İngilizcedir.
Dergi, özgün araştırmalar, çağrılı derlemeler, sistematik derleme ve meta-analiz çalışmaları, ilginç olgu sunumları ve editöre mektupları yayımlamaktadır. Derginin amacı sağlık ve rehabilitasyon ile ilgili en yüksek bilimsel, etik ve klinik değere sahip orijinal çalışmaları yayımlamaktır.
Laodikya Rehabilitasyon Bilimleri, yayımladığı makalelerin daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması, ticari kaygılarda olmaması şartını gözetmektedir. Yayımlanacak makalenin tüm yazarlar tarafından ve çalışmanın yapıldığı yerdeki sorumlu kişi tarafından dolaylı olarak veya açık bir şekilde onaylandığını ve kabul edilmesi halinde aynı biçimde Türkçe, İngilizce veya başka bir dilde başka bir yerde yayımlanmayacağını taahhüt eder.

ETİK SORUMLULUK
Editör ve Alan Editörleri
Editör ve alan editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayımlanan “COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors” rehberleri temelinde etik görev ve sorumluluklara sahiptirler.
Editörler ve alan editörleri:
• Dergide yayımlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayımlanmasından,
• Derginin kalitesini, özgünlüğünü ile okunurluğunu geliştirmekten,
• Fikri mülkiyet hakları ile etik standartlardan taviz vermeden şeffaf bir şekilde iş süreçlerini yürütmekten,
• Makalelerin tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirme süreçlerinin tamamlanması için yazarlar, hakemler ve üçüncü kişiler arasında oluşabilecek çıkar ilişkisi ve çatışmalarına karşı önlem almaktan sorumludurlar.
Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar verirler. Dergi yayın politikalarında yer alan “Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci” politikalarını uygulamaktadırlar. Bu bağlamda editörler her çalışmanın değerlendirme sürecinin çıkar çatışması olmadan, adil, tarafsız ve zamanında tamamlanmasını sağlarlar. Derginin editör veya editör kurulu üyelerinin yazar oldukları makalelerin değerlendirme süreçlerinin yönetilmesi için dışarıdan bağımsız bir editör davet edilebilir.
Hakemler
Laodikya Rehabilitasyon Bilimleri’ne gönderilen yazılar çift kör hakem değerlendirme sürecinden geçer. Tarafsız bir değerlendirme sürecini sağlamak için her gönderi, alanlarında uzman olan en az iki bağımsız hakem tarafından incelenir. Hakemler yazıya ilişkin bilgileri gizli tutmakla yükümlüdür. Hakemler, çıkar çatışması olması halinde bu konu hakkında Laodikya Rehabilitasyon Bilimleri’ne bildirimde bulunur.
Hakemler kendilerine gönderilen çalışmayı değerlendirme süreci tamamlanıncaya ve yayına verilinceye kadar herhangi bir amaç için kullanamaz. Hakemler makaleyi değerlendirirken nazik ve yapıcı bir dil kullanmalı, kötü yorum ve ifadelerden kaçınmalıdırlar. Hakemler makaleyi zamanında ve etik kurallara dikkat ederek değerlendirmekle sorumludurlar.

Yazarlar
Yazıların bilimsel içeriği ve etik kurallara uygunluğu yazar/yazarların sorumluluğundadır. Deneysel ve klinik çalışmalar ile olgu sunumlarının araştırma protokollerinin uluslararası anlaşmalara (World Medical Association Declaration of Helsinki “Ethical Principles for Medical Research Involving Human Subjects” www.wma.net) uygun olarak, etik kurul tarafından onaylanması gerekmektedir.
Dergiye, etik kurul onayı almış ve Helsinki Bildirgesi’ne uygun şekilde yürütülmüş araştırmalar kabul edilir. Yazarlar, insan öğesi ile yapılmış çalışmalarda makalenin “YÖNTEM” bölümünde bu prensiplere uygun olarak çalışmayı yaptıklarını, kurumlarının etik kurullarından ve çalışmaya katılmış insanlardan “bilgilendirilmiş olur veya onam formlarını” aldıklarını belirtmek zorundadırlar. Yazarlar gerektiğinde hastalara veya katılımcılara ait bilgilendirilmiş olur veya onam formlarını belgeleyebilmelidir. Katılımcının onayı ile ilgili bilgiler, etik kurulun adı ve etik komite onay numarası da yazının “YÖNTEM” bölümünde belirtilmelidir. Etik kurul onayı gerekmeyen çalışmalar için çalışmanın tasarımı ve içeriğine uygun etik kurullardan alınan muafiyet belgesi veya sorumlu yazar tarafından yazılan bilgi amaçlı bir beyanın (meta-analiz, sistematik derleme, çağrılı derleme için) sisteme yüklenmesi gerekir. Çalışmada hayvan öğesi kullanılmış ise yazarlar, makalenin “YÖNTEM” bölümünde Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (http://www.nap.edu/catalog/5140.html) prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını ve kurumlarının etik kurullarından onay aldıklarını belirtmek zorundadır. Yazar olarak listelenen her kişi, International Committee of Medical Journal Editors (ICMJEwww.icmje.org) tarafından önerilen ve aşağıda gösterilen yazarlık kriterlerinin dördünü de karşılamalıdır:
• Çalışmanın planlanmasına, verilerin toplanmasına veya verilerin analizine ve yorumlanmasına katkısı olmalıdır,
• Makale taslağının hazırlanması veya revize edilmesine katkıda bulunmalıdır,
• Makalenin dergiye gönderilecek ve yayınlanacak son halini okuyup kabul etmelidir,
• Çalışmanın herhangi bir bölümünün doğruluğu veya bütünlüğü ile ilgili soruların uygun bir şekilde araştırıldığı ve çözümlendiği konusunda diğer yazarlarla hemfikir olmalı ve çalışmadan tüm yönleriyle sorumlu olmalıdır.
Makalelerin bilimsel içeriği ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Tüm çalışmalar lisanslı bir benzerlik tespit yazılımı (CrossCheck tarafından iThenticate/intihal.net) kullanılarak derginin teknik editör kurulu tarafından taranacaktır. Kaynaklar, tablo ve şekil içerikleri haricindeki yazının içeriğinde benzerlik oranı %20’nin üzerinde olmamalı ve yazarların önceki çalışmalarıyla bir benzerliği bulunmamalıdır. Benzerlik oranı %20’nin üzerindeki makaleler hakeme gönderilmeden reddedilir. İntihal, alıntı manipülasyonu ve veri sahteciliği/uydurma gibi durumlardan şüphelenilmesi veya tespit edilmesi halinde yayın kurulu COPE yönergelerini izleyecek ve bunlara göre hareket edecektir. İletişimden sorumlu yazar makalenin sunum aşamasından basımına kadar olan süreçlerde her türlü yazışmaları gerçekleştiren yazardır. İletişimden sorumlu yazar:
• Etik kurul onay belgesi,
• Telif hakkı devir formu (İmzalı olmalıdır. Bu formda imzası bulunanlar dışında sonradan yazar ismi eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez.)
• Yazar katkı formu
• Çıkar çatışması formu
• Yayın hakları sözleşmesi belgelerini sisteme taratıp yüklemelidir.
Makalede, kitaplarda veya dergilerde daha önce yayımlanmış alıntı yazı, tablo, şekil vb. mevcutsa, yazarlar ilgili yazı, tablo, şekil, anket ve ölçeğin (geçerlilik, güvenirlik çalışmalarında kullanmak için özel izin, sertifika istenen anket/ölçekler) telif hakkı sahibinden ve yazarlarından yazılı izin almak; izin yazısını makale ile birlikte göndermek ve bunu makalede belirtmek zorundadır. Hastaların kimliğini açığa çıkarabilecek fotoğraflar için hasta veya yasal temsilcisinin imzalı izinleri eklenmeli ve “YÖNTEM” bölümünde bu izinlerin alındığı ifade edilmelidir. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiler özet şeklinde daha önce sunulmuş ve/veya basılmış ise başlık sayfasında mutlaka belirtilmelidir.

Telif Hakkı
Dergimizde yayınlanan yazıların tüm telif hakları Pamukkale Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi’ne aittir.

Sorumluluk Reddi
Laodikya Rehabilitasyon Bilimleri’nde yayımlanan yazılardaki ifadeler veya görüşler, editörlerin, yayın kurulunun veya yayıncının görüşlerini değil yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Editörler, yayın kurulu ve yayıncı bu tür materyaller için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmemektedir. Yayınlanan içerikle ilgili nihai sorumluluk yazarlara aittir.