Derleme

Nasıl Bir Kriz?: Üçüncü Yüzyıl Krizine Yeni Bir Bakış

Sayı: 10 31 Aralık 2024
PDF İndir
TR EN

Nasıl Bir Kriz?: Üçüncü Yüzyıl Krizine Yeni Bir Bakış

Öz

Üçüncü Yüzyıl Krizi, Roma İmparatorluğu Tarihi’nde incelenmeye en açık olan konulardan biridir. Bunun en önemli nedenlerinden biri bu döneme “kriz” tanımlaması ile yaklaşılmasından kaynaklanmaktadır. Modern araştırmacılar, dönemin kriz çerçevesinde değerlendirilmesi hususunda farklı görüşler öne sürmüşler ve bu süreci farklı dayanaklarla açıklamaya çalışmışlardır. Böylece kriz süreci farklı görüş ve önerilerle gelişim göstermiştir. Dönemin kriz olarak tanımlanması, krizin ölçütü ve etkisi bakımından incelenmesi, imparatorluğun dönüşüm süreci bakımından elzem olmuştur. Zira imparatorluğun geniş sınırları göz önünde bulundurulduğunda, kriz sürecinin gelişimi farklılıklar göstermiştir. Bu farklılıklar, kriz sürecinin başlangıcının dayandığı noktalar, krizin etkileri ve bu etkilerin eyaletler üzerinde yarattığı farklı sonuçlardan oluşmaktadır. Kriz sürecinin başlangıç tarihlerinin farklı yıllar çerçevesinde değerlendirilmesi ve sebep ve sonuçlarının farklı hususlara dayandırılması da kriz sürecinin iç yapısının eyaletler için aynı olmamasından kaynaklanmaktadır. Birbirinden farklı görüşlerin öne sürülmesi sonucunda kriz, dönüşüm veya değişim gibi tanımlarla da değerlendirilmiştir. Diğer yandan her ne kadar kriz süreci farklı değerlendirmelerle incelense de bu sürecin, imparatorluk genelinde pek çok sorunu kapsadığı ortak kabul noktasıdır. Zira bu dönemde imparatorluk siyasi, sosyal, ekonomik ve idari açıdan pek çok problemle yüzleşmiştir. Kriz tanımlamasının ön plana çıkması da bu sorunların eş zamanlı olarak ve uzun süre boyunca devam etmesi sebebiyle olmuştur. Bunların yanı sıra sorunların her bir eyalette aynı etki dahilinde gelişim gösterdiğini söylemek yanlış olur. Bu nedenden kaynaklı olarak modern tarihçiler, kriz sürecinde eyaletlerin her birini birbirinden bağımsız bir biçimde incelemenin doğru olduğu kanısındadır. Tüm bu hususlar göz önüne alındığında Roma İmparatorluğu’nun üçüncü yüzyılı, değerlendirmeye açık bir dönem olarak nitelenebilir. Bu görüşlerin etraflıca incelenmesi ise Roma Tarihi’nin anlaşılabilmesi açısından önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Antiocheni Corpus Fontium Historiae Byzantinae. XLVII (çev. A. Kambylis), De Gruyter, Berlin 2008.
  2. Dio Dio's Roman History. LXXII (çev. Earnest Cary), Loeb, Londra 1965.
  3. Eusebius Ecclestical History. VI (çev. Christian Frederick Cruse), Library of Wellesley Collage, New York 1856.
  4. Eutropius Roma Tarihinin Özeti. X, (çev. Çiğdem Menzilcioğlu), Kabalcı Yayınevi, İstanbul 2007.
  5. Herodianus History of the Roman Empire From the Death of Marcus Aurelius to the Accession of Gordian I-VIII (çev. E.C. Echols), Boston Public Library, Berkeley 1961.
  6. Victor Aurelius Victor: De Caesaribus 28 (çev. H.W. Bird), Liverpool Univeristy Press, Liverpool 1994.
  7. Zonaras The History of Zonaras. XII (çev. Thomas B. Banchich-Eugene N. Lane), Routledge, Lonrdra 2009.
  8. Zosimus Zosimus’s New History. I (çev. R. T. Ridley), Loeb, Londra 1982.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Yunan ve Roma Dönemi Arkeolojisi

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

24 Temmuz 2024

Kabul Tarihi

10 Aralık 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA
Güney, E. M. (2024). Nasıl Bir Kriz?: Üçüncü Yüzyıl Krizine Yeni Bir Bakış. Lycus, 10, 40-58. https://doi.org/10.54577/lycus.1521812
AMA
1.Güney EM. Nasıl Bir Kriz?: Üçüncü Yüzyıl Krizine Yeni Bir Bakış. Lycus. 2024;(10):40-58. doi:10.54577/lycus.1521812
Chicago
Güney, Emre Mirza. 2024. “Nasıl Bir Kriz?: Üçüncü Yüzyıl Krizine Yeni Bir Bakış”. Lycus, sy 10: 40-58. https://doi.org/10.54577/lycus.1521812.
EndNote
Güney EM (01 Aralık 2024) Nasıl Bir Kriz?: Üçüncü Yüzyıl Krizine Yeni Bir Bakış. Lycus 10 40–58.
IEEE
[1]E. M. Güney, “Nasıl Bir Kriz?: Üçüncü Yüzyıl Krizine Yeni Bir Bakış”, Lycus, sy 10, ss. 40–58, Ara. 2024, doi: 10.54577/lycus.1521812.
ISNAD
Güney, Emre Mirza. “Nasıl Bir Kriz?: Üçüncü Yüzyıl Krizine Yeni Bir Bakış”. Lycus. 10 (01 Aralık 2024): 40-58. https://doi.org/10.54577/lycus.1521812.
JAMA
1.Güney EM. Nasıl Bir Kriz?: Üçüncü Yüzyıl Krizine Yeni Bir Bakış. Lycus. 2024;:40–58.
MLA
Güney, Emre Mirza. “Nasıl Bir Kriz?: Üçüncü Yüzyıl Krizine Yeni Bir Bakış”. Lycus, sy 10, Aralık 2024, ss. 40-58, doi:10.54577/lycus.1521812.
Vancouver
1.Emre Mirza Güney. Nasıl Bir Kriz?: Üçüncü Yüzyıl Krizine Yeni Bir Bakış. Lycus. 01 Aralık 2024;(10):40-58. doi:10.54577/lycus.1521812

Cited By

  

by-nc-nd.eu.svg Bu dergide yer alan çalışmalar Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.