Effects of MgO, MgCl2⋅6H2O, PbCl2 and MnCl2⋅2H2O as inorganic additives on gelling property of a
bentonite were determined with gelling coefficient tests, sedimentation volume ratio tests and
electrophoretic mobility measurements. These compounds when added into the bentonite suspension
at concentrations of 1.5x10-3 M were found to give maximum gelling coefficient and sedimentation
volume ratio values corresponding to pH values (pH=8, 9 ve 10) of maximum MOH+ type (PbOH+
,MnOH+ and MgOH+, respectively) complex formation. The gelling property was improved in the order
Pb < Mn < Mg causing 11.5%, 20.1% and 30.1% increases in the gelling coefficient values of the sample.
This increase was assigned to the formation of positively charged edge surfaces due to adsorption of
MOH+ type cations that form at specific pH values in the suspesion with respect to the type of cation
MgO, MgCl2⋅6H2O, PbCl2 ve MnCl2⋅2H2O inorganik katkı maddelerinin bentonitin jelleşme özellikleri
üzerindeki etkileri jelleşme katsayısı testleri, çökelti hacmi oranı testleri ve elektroforetik hareketlilik
ölçümleri ile belirlenmiştir. Bu bileşikler, 1,5x10-3 M derişimde bentonit süspansiyona ilave
edildiklerinde, maksimum derişimde MOH+ tipinde iyonlarının (PbOH+, MnOH+ ve MgOH+) oluştuğu pH
değerlerinde (sırasıyla pH=8, 9 ve 10) bentonite en yüksek jelleşme katsayısı ve çökelti hacmi oranı
değerlerini kazandırmaktadırlar. Bentonitin jelleşme özelliği Pb < Mn < Mg sırasına göre iyileştirilmiş ve
bentonitin jelleşme katsayısı değerlerinde sırasıyla %11,5, %20,1 ve %30,1’lik artışlar elde edilmiştir.
Bu artışlar ise süspansiyon içerisinde katyon tipine göre belirli pH değerlerinde oluşan MOH+ tipindeki
katyonların pozitif yüklü kenar yüzeyleri oluşturması ile açıklanabilmektedir.
Diğer ID | JA87NR36HM |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2005 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 44 Sayı: 2 |