Öz
Su insan vücudu için vazgeçilmez bir bileşen olduğu gibi, insan yaşamının da önemli bir parçasını
oluşturmaktadır. İnsan yaşamında beslenme amaçlı tahıl, meyve, sebze ve et gibi gıda ürünlerinin
üretiminde olduğu kadar her türlü endüstriyel üretimde de suya ihtiyaç duyulmaktadır. Doğaltaş
üretiminde de aramadan başlayıp mamul halde kullanıma sunuluncaya kadar değişik aşamalarda
değişik miktarlarda su gerekmektedir. Mamul madde içinde yer almayan, ancak doğaltaş
üretiminin değişik aşamalarında kullanılan su bu araştırmanın ana konusunu oluşturmaktadır.
Günümüzde bir ürünün üretiminden kullanımına kadar geçen süreçte ihtiyacı olan su miktarına
Sanal Su adı verilmektedir. Gıda sektöründe oldukça yaygın olan bu konuda doğaltaş sektöründe
herhangi bir araştırma bulunmamaktadır ve doğaltaş ocağının kullandığı su miktarının nihai ürün
üzerindeki payı ise belirsizdir.
Yapılan çalışmada, doğaltaş ocağında aynada delik delme, kesme, blok boyutuna getirme
aşamaları ile fabrikada plaka haline getirme, parlatma, boyutlandırma ve diğer işlemlerin
uygulanması sırasında kullanılan su miktarları ölçülmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak bir birim
boyutlandırılmış ve mamul hale getirilmiş doğaltaşın elde edilebilmesi için gerekli olan Sanal Su
miktarı hesaplanmıştır.