Marble dust generated during slab cutting as reject causes significant environmental problems due to increased reactive surface area. It has closer size distribution with micronized quartz filler used in composite slab. Owing to its high hardness, micronized quartz production is an energy intensive process. This study was conducted to investigate the applicability of marble dust in composite slab production together with micronized quartz as filler. The filler mixture was roasted to mitigate drawback arising from low hardness of marble dust. XRD characterization revealed that phases in roasted filler were wollastonite, larnite, calcio olivine, quicklime and free quartz depending on the roasting temperature and time. Physical tests were applied to clarify the effect of sinter phases on slab properties. Physical properties were determined to retrogress as the roasting temperature increased to 1100°C possibly due to rate of free lime in roasted filler, and then improved again reaching peak point at 1200°C. They ameliorated by increasing roasting time at 1200°C. Larnite and quartz were determined to be effective on improved physical properties than wollastonite and calcio olivine.
YOK
The authors would like to express their sincere thanks and appreciation to Coante Quartz Surfaces and Yatağan Marble Plant of Ermaş Mining Company for kindly providing marble dust sample and characterization tests.
Plaka kesim sürecinde artık olarak açığa çıkan mermer tozu, artan reaktif yüzey alanından dolayı önemli çevresel sorunlara neden olmaktadır. Mermer tozu, kompozit plakada dolgu olarak kullanılan mikronize kuvars ile yakın boyut dağılımına sahiptir. Yüksek sertliği nedeniyle mikronize kuvars üretimi enerji yoğun bir işlemdir. Bu çalışma, mermer tozunun kompozit plaka üretiminde mikronize kuvars ile birlikte dolgu malzemesi olarak uygulanabilirliğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Mermer tozunun düşük sertliğinden kaynaklanan dezavantajı azaltmak için dolgu karışımlarına kavurma işlemi uygulanmıştır. XRD ile yapılan karakterizasyon; kavurma sıcaklığına ve süresine bağlı olarak kavrulmuş dolgudaki fazların, serbest kuvars, volastonit, larnit, kalsiyo olivin ve sönmemiş kireç olduğunu ortaya koymuştur. Sinter fazlarının plaka özelliklerine etkisini aydınlatmak için fiziksel testler uygulanmıştır. Kavurma sıcaklığı 1100°C'ye çıkarıldığında, muhtemelen kavrulmuş dolguda bulunan serbest kireç oranına bağlı olarak fiziksel özellikler kötüleşmiş, 1200°C'ye çıkarıldığında ise tekrar iyileşerek en yüksek değere ulaşmıştır. 1200°C'de kavurma süresi artırılınca fiziksel özellikler iyileşmiştir. Larnit ve kuvarsın, iyileştirilmiş fiziksel özellikler üzerinde, volastonit ve kalsiyo olivine göre daha etkili olduğu belirlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2022 |
Gönderilme Tarihi | 1 Kasım 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 61 Sayı: 3 |