Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi, farklı üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin girişimleri sonucunda ortaya çıkan bilimsel bir yayındır. Nisan ve Ekim ayları olmak üzere yılda iki defa yayınlanır. Derginin dili Türkçe ve İngilizcedir.
Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi, yayınlanan araştırmayı okuyuculara ücretsiz olarak ulaştırma ilkesini benimsemekte ve içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Açık Erişim Politikası, Budapeşte Açık Erişim Girişimi'nin (BOAI) kurallarına dayanmaktadır.
Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi, yayınlanan makalelere Creative Commons Attribution (CC BY NC) lisansını uygulamaktadır. Makalenizi yayınlanmak üzere gönderirseniz, CC-BY-NC lisansının çalışmanıza uygulanmasını kabul etmiş olursunuz.
Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay çalışmada belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. İzinle ilgili bilgilere makalenin yöntem bölümünde ve ayrıca ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
Makalenin araştırma ve yayın etiğine uygun olarak hazırlandığı ifade edilmeli, makale sonunda araştırmacılar; katkı oranı beyanı, varsa destek ve teşekkür beyanı, çıkar çatışması beyanı ve finansal destek beyanı vermelidir (Başvuru esaslarından biri de bu beyanın onaylanmasıdır.)
Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi tematik özellikte bir dergidir. Yayınlanmak üzere gönderilen tüm makaleler öncelikle dergiye uygunluğu, özgünlükleri, metodolojisi, önemi, kalitesi ve etik yapısı açısından incelenir.
Tüm editörlük ve hakem değerlendirme süreci birbirini izleyen adımlara bölünebilir:
Dergiye ulaşan çalışmalar 1 hafta içinde şekilsel ve etik ön incelemeden geçirilir. Ön incelemeden geçen çalışmalar Yayın Kurulu gündemine alınarak, çalışmaların hakem sürecine alınıp alınmamasına karar verilir.
Hakem değerlendirmesine gönderilen makaleler için hakemlere 4 hafta verilmekte olup gerekli görüldüğü takdirde bu süre 2 hafta daha uzatılabilir.
Hakem raporlarına göre düzeltme yapılmasına karar verilen çalışmalar için yazara iki hafta süre verilir. Gerekmesi hâlinde bu süre uzatılabilir.
Hakem süreci sonunda çalışmalar, Yayın Kurulu kararı ile yayıma alınır. Sonrasında çalışmalar son okuma editörü ile İngilizce dil editörünün incelemesine sunulur.
Yayına hazır hâle getirilen çalışmalar matbu ve elektronik olarak yayımlanır. Yayın inceleme süreci ortalama 8 hafta sürer. Çalışmalar dergiye başvuru tarihi sırası esas alınarak sayıya planlanır.
Hakemlik Türü: Çift Körleme
İnceleme Zamanı: Yayın Öncesi
Yazar-Hakem Etkileşimi: Alan editörleri, hakemler ile yazarlar arasındaki tüm etkileşimlere aracılık eder. Hakem ve yazarların doğrudan iletişimi yoktur.
İnceleme Süresi: Yayın inceleme süreci ortalama 8 hafta sürer.
Yayın Süresi: Çalışmalar dergiye başvuru tarihi sırası esas alınarak sayıya planlanır.
İntihal Kontrolü: Tüm makaleler intihali engellemek amacıyla taranır.
Her Bir Makaleyi İnceleyen Hakem Sayısı: Çalışmalar en az iki hakem tarafından incelenir.
Karar: Çalışma kabulü için en az iki hakemin olumlu görüşü gerekir. Yayına kabul veya ret için nihai karar Yayın Kurulu’na aittir.
Etik İhlal Şüphesi: Hakemler inceledikleri çalışmada, yayın etiği ihlalinden şüphelendiklerinde durumu alan editörüne iletir. Editör, COPE tavsiyelerine uyarak gerekli işlemleri yürütür ve sonucu Yayın Kuruluna sunar. Çalışmayla ilgili nihai karar Yayın Kurulu’na aittir.
Editoryal Kadronun Çalışmalarına Yönelik Hakem Süreci İlkeleri: Yayın Kurulu üyelerinin biri tarafından kaleme alınan çalışmalar en az iki dış hakemin incelemesine sunulur. Bu süre boyunca ilgili üyenin dergi sistemindeki rolü askıya alınır. Bu sayede inceleme sürecindeki çift taraflı gizlilik korunur.