Lise Öğrencilerinde Benlik Saygısının Yordayıcısı Olarak Depresyon, Bağlanma ve Şiddet Eğilimi

Cilt: 1 Sayı: 40 27 Aralık 2016
PDF İndir
TR

Lise Öğrencilerinde Benlik Saygısının Yordayıcısı Olarak Depresyon, Bağlanma ve Şiddet Eğilimi

Öz

Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinde depresyon, şiddet eğilimi ve ebeveyn/arkadaşa bağlanmanın benlik saygısının anlamlı yordayıcısı olup olmadığını araştırmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu, 178’i kız (% 62.9) ve 105’i erkek (% 37.1) 283 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Öğrencilerin yaş ortalamaları 15,39; yaşlarının standart sapma değeri ise 0,489’dur. Araştırma verileri; Rosenberg benlik saygısı ölçeği, Şiddet eğilimi ölçeği, Beck depresyon ölçeği ve Ebeveyn ve arkadaşlara bağlanma envanteri kısa form ile toplanmıştır. Verilerin analizinde aşamalı çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler arasında çoklu bağlantı olup olmadığını belirlemek amacıyla değişkenler arasındaki ikili korelasyonlar incelenmiştir. Analiz sonuçlarında, depresyon, arkadaşa güven, anneye yabancılaşma ve arkadaşa yabancılaşmanın lise öğrencilerinin benlik saygılarının önemli yordayıcıları olduğu saptanmıştır. Elde edilen sonucun, kişilik gelişimi için kritik bir öneme sahip ergenlik dönemindeki lise öğrencilerine yönelik psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerini planlama ve uygulamada öneri niteliği oluşturabilir.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

27 Aralık 2016

Gönderilme Tarihi

9 Aralık 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 1 Sayı: 40

Kaynak Göster

APA
Altan, T., & Şahin Baltacı, H. (2016). Lise Öğrencilerinde Benlik Saygısının Yordayıcısı Olarak Depresyon, Bağlanma ve Şiddet Eğilimi. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, 1(40). https://izlik.org/JA23KG84YU
AMA
1.Altan T, Şahin Baltacı H. Lise Öğrencilerinde Benlik Saygısının Yordayıcısı Olarak Depresyon, Bağlanma ve Şiddet Eğilimi. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty. 2016;1(40). https://izlik.org/JA23KG84YU
Chicago
Altan, Turnel, ve Hülya Şahin Baltacı. 2016. “Lise Öğrencilerinde Benlik Saygısının Yordayıcısı Olarak Depresyon, Bağlanma ve Şiddet Eğilimi”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty 1 (40). https://izlik.org/JA23KG84YU.
EndNote
Altan T, Şahin Baltacı H (01 Aralık 2016) Lise Öğrencilerinde Benlik Saygısının Yordayıcısı Olarak Depresyon, Bağlanma ve Şiddet Eğilimi. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty 1 40
IEEE
[1]T. Altan ve H. Şahin Baltacı, “Lise Öğrencilerinde Benlik Saygısının Yordayıcısı Olarak Depresyon, Bağlanma ve Şiddet Eğilimi”, Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, c. 1, sy 40, Ara. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23KG84YU
ISNAD
Altan, Turnel - Şahin Baltacı, Hülya. “Lise Öğrencilerinde Benlik Saygısının Yordayıcısı Olarak Depresyon, Bağlanma ve Şiddet Eğilimi”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty 1/40 (01 Aralık 2016). https://izlik.org/JA23KG84YU.
JAMA
1.Altan T, Şahin Baltacı H. Lise Öğrencilerinde Benlik Saygısının Yordayıcısı Olarak Depresyon, Bağlanma ve Şiddet Eğilimi. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty. 2016;1. Available at https://izlik.org/JA23KG84YU.
MLA
Altan, Turnel, ve Hülya Şahin Baltacı. “Lise Öğrencilerinde Benlik Saygısının Yordayıcısı Olarak Depresyon, Bağlanma ve Şiddet Eğilimi”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, c. 1, sy 40, Aralık 2016, https://izlik.org/JA23KG84YU.
Vancouver
1.Turnel Altan, Hülya Şahin Baltacı. Lise Öğrencilerinde Benlik Saygısının Yordayıcısı Olarak Depresyon, Bağlanma ve Şiddet Eğilimi. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty [Internet]. 01 Aralık 2016;1(40). Erişim adresi: https://izlik.org/JA23KG84YU

   Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

33574