Araştırma Makalesi

YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇENİN ÖĞRETİMİNDE NOT ALARAK DİNLEME ETKİNLİĞİNİN YAZMA BECERİSİNE ETKİSİ

Sayı: 48 17 Ekim 2018
PDF İndir
TR EN

YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇENİN ÖĞRETİMİNDE NOT ALARAK DİNLEME ETKİNLİĞİNİN YAZMA BECERİSİNE ETKİSİ

Öz

Bu araştırmanın amacı yabancı dil olarak Türkçenin öğretiminde A2 ve B1 düzeyinde uygulanan not alarak dinleme etkinliklerinin yazma becerisinin üzerinde anlamlı bir etkisinin olup olmadığını tespit etmektir. Çalışma, klasik deney düzeneğindedir. Ön test-son test kontrol gruplu deneysel bir çalışmadır. 2016-2017 eğitim öğretim yılında Mersin Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde ön test aşamasında A2, son test aşamasında B1 düzeyinde Türkçe hazırlık eğitimi alan 14 öğrenci deney grubunu, 13 öğrenci ise kontrol grubunu oluşturmaktadır. Deney sürecinde 4 hafta boyunca not alarak dinleme çalışmaları yaptırılmıştır. Ön test ve son test uygulamalarında, her iki gruba çeşitli yazma konuları verilmiştir. Yazma becerilerini ölçmek için alanyazınından yararlanarak ve uzman görüşü alarak bir ölçek geliştirilmiştir. Ön test ve son test değerlendirilirken, puanlayıcı güvenirliğini sağlamak için iki farklı puanlayıcının ortalamaları alınmıştır. Bu uygulamalar sonucunda not alarak dinleme etkinliğinin yazma becerisi üzerinde anlamlı bir etkisinin olup olmadığı incelenmiştir. Yabancı dil olarak Türkçenin öğretiminde A2 ve B1 düzeyinde uygulanan not alarak dinleme etkinliklerinin yazma becerisi üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bostancı, E. ve Ceran, D. (2015). Seçici dinleme yönteminin 6. sınıf öğrencilerinin dinlediğini anlama becerisine etkisi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 41 (8), 909-918.
  2. Ceran, D. (2015). Seçici dinleme ile not alarak dinleme yöntemlerinin altıncı sınıf öğrencilerinin dinlediğini anlama becerisine etkisi. ZfWT, 7 (1), 205-219.
  3. Çekici, Y. E. (2017). B1 düzeyinde yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde seçici dinleme ile dinlediğini anlama. M. Ertan Gökmen, N. Tutaş ve S. Alan (Ed.), Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi ve yabancı dil öğretimi araştırmaları içinde (s. 95-100). Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
  4. Çekici, Y. E. (2018). B2 düzeyinde yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde not alarak dinleme ile dinlediğini anlama. Route Educational and Social Science Journal, 5 (6), 34-39.
  5. Doğan, Y. (2007). İlköğretim ikinci kademe dil becerisi olarak dinlemeyi geliştirme çalışmaları. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  6. Doğan, Y. (2012). Dinleme eğitimi. Ankara: Pegem Akademi.
  7. Emiroğlu, S. ve Pınar, F. N. (2013). Dinleme becerisinin diğer becerileri alanları ile ilişkisi. Turkish Studies, 8(4), 769-782.
  8. Erkuş, A. (2013). Davranış Bilimleri İçin Bilimsel Araştırma Süreci. Ankara: Seçkin Kitabevi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

17 Ekim 2018

Gönderilme Tarihi

6 Haziran 2018

Kabul Tarihi

19 Temmuz 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Sayı: 48

Kaynak Göster

APA
Şahbaz, N. K., & Çevik, B. (2018). YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇENİN ÖĞRETİMİNDE NOT ALARAK DİNLEME ETKİNLİĞİNİN YAZMA BECERİSİNE ETKİSİ. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, 48, 201-218. https://izlik.org/JA85EN53MA

   Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

33574