Araştırma Makalesi

AFET EĞİTİM MERKEZLERİNDE YAPILAN AFET EĞİTİMLERİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ*

Sayı: 58 3 Mayıs 2021
PDF İndir
EN TR

AFET EĞİTİM MERKEZLERİNDE YAPILAN AFET EĞİTİMLERİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ*

Öz

Bu araştırma, Bursa Afet Eğitim Merkezi’nde simülasyon öğretim yöntemi kullanılarak verilen afet ve deprem eğitimlerinin ortaokul öğrencilerinin başarı düzeyine ve bilgilerinin kalıcılığına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2017-2018 öğretim yılında Bursa il merkezindeki bir devlet okulunda 7. sınıfta okuyan 96 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Araştırmada yarı deneysel yöntem, ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubundan iki şube deney grubuna ve iki şube kontrol grubuna seçilmiştir. Deney grubuna simülatör aracılığıyla eğitim verilmiş, kontrol grubuna ise geleneksel yöntemle verilmiştir. Başarı testi formu her iki gruba da eğitim öncesinde, eğitim sonrasında, 2 hafta sonra ve 2 ay sonra olmak üzere uygulanmıştır Verilerin analizi için bağımlı ve bağımsız değişkenler için “t testi” analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak simülasyon tekniğinin geleneksel yönteme göre, öğrencilerin başarı düzeylerine ve bilgilerinin kalıcılığına etkisinin daha fazla olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı). (2018a). Bursa Afet Eğitim Merkezi. https://bursa.afad.gov.tr/tr/5184/Afet-Egitim Merkezi erişim tarihi 20.05.2018.
  2. AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı). (2018b). Bursa Afet Eğitim Merkezi. https://bursa.afad.gov.tr/tr/5184/Afet-Egitim-Merkezi erişim tarihi 20.05.2018.
  3. AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı). (2019). Türkiye’de meydana gelen doğal afetlere ilişkin rapor. https://www.iletisim.gov.tr/turkce/yerel_basin/detay/afad-tuerkiyede-meydana-gelen-doal-afetlere-ilikin-rapor-yaymlad erişim tarihi 20.05.2019.
  4. Baldwin, R. (1994). Training for the management of major emergencies. Disaster Prevention and Management: An International Journal, 3(1), 16-23.
  5. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı. (2004). Deprem şurası sonuç bildirgesi (TürkiyeMühendislik Haberleri Sayı:423 2004/5). İstanbul: Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Deprem Şurası
  6. Büyükkara, S. (2011). İlköğretim 8. sınıf fen ve teknoloji dersi ses ünitesinin bilgisayar simülasyonları ve animasyonları ile öğretiminin öğrenci başarısı ve tutumu üzerine etkisi (Doctoral dissertation, Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü).
  7. Carter, W. N. (2008). Disaster management: A disaster manager's handbook.
  8. Coşkun, Ş. (2011). Afet eğitimi algılaması: İlköğretim öğrencilerine verilen afet eğitimlerinin algılanmasını ölçmek üzere bir araştırma. Unpublished master's thesis). Sakarya Üniversitesi, Sakarya.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

2 Eylül 2023

Yayımlanma Tarihi

3 Mayıs 2021

Gönderilme Tarihi

18 Ekim 2020

Kabul Tarihi

25 Mart 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 58

Kaynak Göster

APA
Şahan, C., & Dinç, A. (2021). AFET EĞİTİM MERKEZLERİNDE YAPILAN AFET EĞİTİMLERİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ*. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, 58, 478-500. https://izlik.org/JA74HM86WU
AMA
1.Şahan C, Dinç A. AFET EĞİTİM MERKEZLERİNDE YAPILAN AFET EĞİTİMLERİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ*. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty. 2021;(58):478-500. https://izlik.org/JA74HM86WU
Chicago
Şahan, Can, ve Ayten Dinç. 2021. “AFET EĞİTİM MERKEZLERİNDE YAPILAN AFET EĞİTİMLERİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ*”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, sy 58: 478-500. https://izlik.org/JA74HM86WU.
EndNote
Şahan C, Dinç A (01 Mayıs 2021) AFET EĞİTİM MERKEZLERİNDE YAPILAN AFET EĞİTİMLERİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ*. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty 58 478–500.
IEEE
[1]C. Şahan ve A. Dinç, “AFET EĞİTİM MERKEZLERİNDE YAPILAN AFET EĞİTİMLERİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ*”, Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, sy 58, ss. 478–500, May. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74HM86WU
ISNAD
Şahan, Can - Dinç, Ayten. “AFET EĞİTİM MERKEZLERİNDE YAPILAN AFET EĞİTİMLERİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ*”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty. 58 (01 Mayıs 2021): 478-500. https://izlik.org/JA74HM86WU.
JAMA
1.Şahan C, Dinç A. AFET EĞİTİM MERKEZLERİNDE YAPILAN AFET EĞİTİMLERİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ*. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty. 2021;:478–500.
MLA
Şahan, Can, ve Ayten Dinç. “AFET EĞİTİM MERKEZLERİNDE YAPILAN AFET EĞİTİMLERİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ*”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, sy 58, Mayıs 2021, ss. 478-00, https://izlik.org/JA74HM86WU.
Vancouver
1.Can Şahan, Ayten Dinç. AFET EĞİTİM MERKEZLERİNDE YAPILAN AFET EĞİTİMLERİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ*. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty [Internet]. 01 Mayıs 2021;(58):478-500. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74HM86WU

   Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

33574