Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Challenges in Using Materials in Elementary Mathematics Teaching and Causes of the Challenges

Yıl 2013, Cilt: 1 Sayı: 25, 19 - 37, 13.03.2013

Öz

The purpose of this study is to reveal primary mathematics teachers and primary teachers' views about the challenges in using materials mathematics teaching and causes of the challenges. The study is carried out with 107 teachers working in a city in South of Turkey and a questionnaire that included three parts was used as a data collection tool. In data analysis qualitative methods and quantitative methods was used. It was found that difficulties of using materials and causes of these difficulties according to classes' grades. In general the major difficulties of using materials were observed as 1)students mainly focus on the physical appearance of the materials rather than their functions in learning mathematics and 2) not show everything on the material related to the subject 3)the materials weren't appealing to the students. The reasons behind the challenges are 1)the materials aren't open to modifications, 2)teachers don't know well how to use them, 3)teachers use some of the materials too often and it isn't possible to show all aspects of a mathematics concept with a single material. The teachers reported that they don't use materials for some mathematics topics because they cannot find the required materials or don't need to use any material or they feel that they couldn't cover all topics.

İlköğretim Matematik Öğretiminde Materyal Kullanılırken Karşılaşılan Zorluklar ve Bu Zorlukların Nedenleri

Yıl 2013, Cilt: 1 Sayı: 25, 19 - 37, 13.03.2013

Öz

Bu çalışma ilköğretim matematik ve sınıf öğretmenlerinin matematik öğretiminde materyal kullanırken karşılaştıkları zorlukları ve bu zorlukların nedenlerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini Türkiye’nin güneyindeki bir ilden rastgele seçilen on bir farklı ilköğretim okulunda görev yapan toplam 107 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak üç bölümden oluşan bir anket kullanılmıştır. Verilerin analizinde nitel yöntemler ve nicel yöntemler kullanılmıştır. Elde edilen bulgulardan, matematik öğretiminde materyal kullanımında öğretmenlerin karşılaştıkları zorlukların ve nedenlerinin öğretmenlerin uygulama sınıflarına göre farklılıklar sergilediği görülmüştür. Öğretmenler genel olarak materyal kullanımında en çok karşılaştıkları zorlukları, 1)öğrencilerin materyallerin işlevinden çok görselliğine odaklanması, 2)materyallerin öğrencinin ilgisini çekmemesi ve öğrencinin materyali anlamaması olarak sınıflandırmışlardır. Bu zorluklara neden olarak da 1)materyallerin güncellenebilir olmaması, 2)materyallerin nasıl kullanılacağının bilinmemesi, 3)aynı materyallerin sık sık kullanılması ve materyal üzerinde konuya ait her şeyin gösterilememesi olduğunu belirtmişlerdir. Bazı konularda materyal kullanmamalarının sebebi olarak ise materyalin temin edilememesi, gerekli görülmemesi veya müfredatı yetiştirememe endişesi gerekçe olarak gösterilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Bozkurt

Seda Şahin

Yayımlanma Tarihi 13 Mart 2013
Gönderilme Tarihi 10 Mart 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 25

Kaynak Göster

APA Bozkurt, A., & Şahin, S. (2013). İlköğretim Matematik Öğretiminde Materyal Kullanılırken Karşılaşılan Zorluklar ve Bu Zorlukların Nedenleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(25), 19-37.