Within the livestock sector in Turkey, the
poultry industry is the most advanced sector with the highest potential of
competition. The recent price increases experienced in the red meat sector in
Turkey has increased the importance of this sector. Within this context,
face-to-face surveys were conducted with a total of 475 people to determine
whether the news about hormone and antibiotic use from time to time adversely
affected the poultry consumption. In the study conducted, it was observed that
70% of the consumers in Kars see the chicken meat as risky in the direction of
the news about the usage of hormones and antibiotics. In addition, it has been
determined that consumers with particularly high incomes significantly reduce
the consumption of poultry meat, while those with low-income levels have
increased their consumption due to falling prices. In this regard, along with
the Ministry of Food, Agriculture and Livestock, it is thought that it is
important for industry stakeholders to share information regularly with the
public on the fact that chicken meat is in compliance with legal regulations in
terms of antibiotic and hormone residues.
Türkiye’de hayvancılık sektörü içinde
tavukçuluk sektörü en gelişmiş ve rekabet etme potansiyeli en yüksek olan
sektördür. Son dönemlerde Türkiye’de kırmızı et sektöründe yaşanan fiyat
artışları sektörün önemini daha da arttırmıştır. Ancak zaman zaman gündeme
gelen hormon ve antibiyotik kullanımına ilişkin haberlerin kanatlı eti
tüketimin olumsuz etkileyip etkilemediğini belirlemek amacıyla toplam 475 kişi
ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışmada Kars ilindeki
tüketicilerin hormon ve antibiyotik kullanımına ilişkin çıkan haberler
doğrultusunda %70’inin tavuk etini riskli olarak gördükleri ve özellikle gelir
durumu yüksek olan tüketicilerin tüketimlerini önemli ölçüde azaltırken, gelir
seviyesi düşük olanların fiyatın düşmesine bağlı olarak tüketimlerini
arttıkları belirlenmiştir. Bu bakımdan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile
birlikte sektör paydaşlarının tavuk etlerinin antibiyotik ve hormon kalıntısı
yönünden yasal mevzuata uygun olduğuna yönelik bilgilerin düzenli olarak
kamuoyu ile paylaşılmasının sektörün daha da büyümesi açısından önem olduğu
düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 20 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 1 |