Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Negative News on Hormone and Antibiotic Use on Consumers’ Broiler Consumption Habits (Kars Province Sample)

Yıl 2018, Cilt: 3 Sayı: 1, 55 - 63, 30.06.2018
https://doi.org/10.24880/maeuvfd.407906

Öz

Within the livestock sector in Turkey, the
poultry industry is the most advanced sector with the highest potential of
competition. The recent price increases experienced in the red meat sector in
Turkey has increased the importance of this sector. Within this context,
face-to-face surveys were conducted with a total of 475 people to determine
whether the news about hormone and antibiotic use from time to time adversely
affected the poultry consumption. In the study conducted, it was observed that
70% of the consumers in Kars see the chicken meat as risky in the direction of
the news about the usage of hormones and antibiotics. In addition, it has been
determined that consumers with particularly high incomes significantly reduce
the consumption of poultry meat, while those with low-income levels have
increased their consumption due to falling prices. In this regard, along with
the Ministry of Food, Agriculture and Livestock, it is thought that it is
important for industry stakeholders to share information regularly with the
public on the fact that chicken meat is in compliance with legal regulations in
terms of antibiotic and hormone residues.

Kaynakça

  • Reference1. BESD-BİR. Türkiye kanatlı eti üretimi (Ton). Erişim: http://www.besd-bir.org/assets/documents/Tyrkiye_kanatl_eti_yretimi.pdf. Erişim tarihi: 11.01.2018. Reference2.Keskin B, Demirbaş N. Türkiye’de kanatlı eti sektöründe ortaya çıkan gelişmeler: sorunlar ve öneriler. UÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2012; 26(1): 117-130. Reference3. Ayvazoğlu Demir P, Aydın E. Veteriner fakültesi öğrencilerinin kanatlı eti ve yumurta tüketimi. 4. Uluslararası Beyaz Et Kongresi, s: 195-201, 26-30 April 2017, Antalya-Türkiye. Reference4. Karabaş S. Tüketicilerin ithal hayvansal ürünler karşısındaki tutum ve davranışlarının logistik regresyon analizi ile tahmini. KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si. 2013; 15 (24): 59-64. Reference5. Büyüknisan O. Adana ili kentsel alanda tavuk eti tüketim yapısı. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2008, Adana.

Hormon ve Antibiyotik Kullanımına İlişkin Çıkan Olumsuz Haberlerin Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıklarına Etkisi (Kars İli Örneği)

Yıl 2018, Cilt: 3 Sayı: 1, 55 - 63, 30.06.2018
https://doi.org/10.24880/maeuvfd.407906

Öz

Türkiye’de hayvancılık sektörü içinde
tavukçuluk sektörü en gelişmiş ve rekabet etme potansiyeli en yüksek olan
sektördür. Son dönemlerde Türkiye’de kırmızı et sektöründe yaşanan fiyat
artışları sektörün önemini daha da arttırmıştır. Ancak zaman zaman gündeme
gelen hormon ve antibiyotik kullanımına ilişkin haberlerin kanatlı eti
tüketimin olumsuz etkileyip etkilemediğini belirlemek amacıyla toplam 475 kişi
ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışmada Kars ilindeki
tüketicilerin hormon ve antibiyotik kullanımına ilişkin çıkan haberler
doğrultusunda %70’inin tavuk etini riskli olarak gördükleri ve özellikle gelir
durumu yüksek olan tüketicilerin tüketimlerini önemli ölçüde azaltırken, gelir
seviyesi düşük olanların fiyatın düşmesine bağlı olarak tüketimlerini
arttıkları belirlenmiştir. Bu bakımdan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile
birlikte sektör paydaşlarının tavuk etlerinin antibiyotik ve hormon kalıntısı
yönünden yasal mevzuata uygun olduğuna yönelik bilgilerin düzenli olarak
kamuoyu ile paylaşılmasının sektörün daha da büyümesi açısından önem olduğu
düşünülmektedir. 

Kaynakça

  • Reference1. BESD-BİR. Türkiye kanatlı eti üretimi (Ton). Erişim: http://www.besd-bir.org/assets/documents/Tyrkiye_kanatl_eti_yretimi.pdf. Erişim tarihi: 11.01.2018. Reference2.Keskin B, Demirbaş N. Türkiye’de kanatlı eti sektöründe ortaya çıkan gelişmeler: sorunlar ve öneriler. UÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2012; 26(1): 117-130. Reference3. Ayvazoğlu Demir P, Aydın E. Veteriner fakültesi öğrencilerinin kanatlı eti ve yumurta tüketimi. 4. Uluslararası Beyaz Et Kongresi, s: 195-201, 26-30 April 2017, Antalya-Türkiye. Reference4. Karabaş S. Tüketicilerin ithal hayvansal ürünler karşısındaki tutum ve davranışlarının logistik regresyon analizi ile tahmini. KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si. 2013; 15 (24): 59-64. Reference5. Büyüknisan O. Adana ili kentsel alanda tavuk eti tüketim yapısı. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2008, Adana.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Pınar Demir

Erol Aydın

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi 20 Mart 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Demir, P., & Aydın, E. (2018). Hormon ve Antibiyotik Kullanımına İlişkin Çıkan Olumsuz Haberlerin Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıklarına Etkisi (Kars İli Örneği). Veterinary Journal of Mehmet Akif Ersoy University, 3(1), 55-63. https://doi.org/10.24880/maeuvfd.407906