Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of current situation and some problems of turkey breeding in konya provinces of Turkey

Yıl 2020, Cilt: 5 Sayı: 3, 111 - 123, 30.12.2020
https://doi.org/10.24880/maeuvfd.755762

Öz

In this study, it was aimed to investigate the current structure of turkey breeding, detection of breeding problems and find some solutions among turkey breeders in Konya province. Data obtained from turkey breeding enterprises in Konya provinces were used the study. This survey was mainly characterized by flock size and structure; housing system, feeding and management, health problems, marketing, socio-economic structure of ownership patterns. Datas were analyzed by using SPSS (Version 23.0) to obtain descriptive statistics and chi-square test for comparing the variables. Average age of farmers were detection 41.21 ±13.57. More than %50 of the farmers kept turkeys in semi-intensive method and raised mainly American bronze turkeys. Significant relationships were determined between housing system and type of photoperiod (p<0.05). The length of breeding season were found to be mainly 6-8 months for each period (51.5%). Due to encounter breeding and marketing problems, insufficient education level of farmers in Konya provinces, it was suggested that farmers should get educational and financial government supports to improve popularity of turkey meat production and consumption in Central Anatolia.
Keywords: turkey breeding, housing systems, production and consumption, American bronze.

Kaynakça

  • 1. Akdur, R. Beslenme ile immün sistemlerin ilişkisi ve enfeksiyon hastalıklarının yayılmasına etkisi. Çoğaltılmış tekstür. Ankara, 1988. Erişim: [http://www.recepakdur.com/yayinlar.asp?tur=2]. Erişim Tarihi: 28.05.2019.
  • 2. Arslan E, Çetin O. Ekstansif hindi yetiştiriciliğinin ekonomik ve ekolojik faydaları. Yerel Kalkınma Sempozyumu; 2018 Ekim 18-19; Bolu, Türkiye: İstanbul; 2019.p. 161-79.
  • 3. Anonim. Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Resmi Sitesi, Tarımsal Veriler, 2017. Erişim Adresi: https://konya.tarimorman.gov.tr/Belgeler/tydd_belge_2018/ilcebazindatarimistatistik.pdf. Erişim Tarihi: 17.06.2019.
  • 4. Ballıel N. Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi hemşirelerinde sağlığı geliştirici yaşam biçimi davranışları ve ilişkili faktörler, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2009.
  • 5. BESD-BİR. Besd-Bir Kanatlı Verileri Yıllığı, Ankara, 2018.
  • 6. Camcı Ö, Sarıca M. Entansif Hindi Yetiştiriciliği. TİGEM Derg. 1991; 36:(6). Ankara.
  • 7. Cutler N, Is Turkey a Good Food for Liver Health? ,2013. Erişim Adresi: https://www.liversupport.com/is-turkey-a-good-food-for-liver-health/,Erişim Tarihi: 22.05.2019.
  • 8. Demirci M. Dünya protein sorunu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Erzurum,1982:13(3-4):167-72.
  • 9. Ekinci Y, Şengül T. Batman ili ekstansif koşullarında yapılan hindi yetiştiriciliğinin genel yapısı ve sorunların tespiti. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. 2017; 7(3): 299-308.
  • 10. Eratalar SA, Bulut O. Türkiye’de Hindi yetiştiriciliği, Veteriner Tavukçuluk Derneği,2007. Erişim Adresi: http://www.veterinertavukculuk.org, Erişim Tarihi: 13.04.2020.
  • 11. Eratalar S. Beyaz hindilerde yerleşim sıklığının performans, karkas kalitesi ve bazı stres parametrelerine etkisi, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi, Ankara.,2008.
  • 12. Harman H, Arslan E, Kaya ZK, Güler S. Farklı Yetiştirme Sistemlerinin Halkalı Sülünlerde (Phasianus colchicus) Kolesterol, HDL ve LDL düzeylerine etkisi. İnternational Aegean Symposiums on Natural&Medical Sciences Proceeding Book; 2020 February 15-16; İzmir, Türkiye: ISPEC yayınları; 2020. s 27-31, 2020
  • 13. İnci H, Küçükbayrak U, Karakaya E, Aydın A. Diyarbakır İli Hindi Yetiştiriciliğinin Yapısı. Uluslararası Doğu Akdeniz Tarımsal Araş. Enst. Derg. 2018; 1(1): 20-32.
  • 14. Kızılaslan H, Nalinci S. Amasya İli Merkez İlçedeki Hanehalkının Kanatlı Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörler, Gaziosmanpaşa Bil. Araş. Derg. 2013; 6: 1-18.
  • 15. Konca Y. Hindi besiciliği. Tarımsal araştırma ve eğitim koordinasyonu.(TAYEK/TYUAP) 2001 Yılı Hayvancılık Grubu Bilgi Alış Veriş Toplantısı Bildirileri. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü; 27-29 Mart, 2001. İzmir, Yayın No:100; 21-31.
  • 16. Özer H, Özbey O. Beyaz ve Bronz hindilerin (Meleagris gallopavo) entansif ve yarı entansif şartlarda bazı verim özelliklerinin karşılaştırılması: I. Büyüme performansı, Fırat Ü. Sağ. Bil. Vet. Der. 2013; 27(2): 87-92.
  • 17. Permin A ve Pedersen G. Problems related to poultry production at village level. Proceedings of the workshop on the possibilities for Smallholder Poultry Projects in Eastern and Southern Africa. Morogoro, Tanzania, 22-25 Mayıs 2000: 65-9.
  • 18. Peşmen G, Yardımcı M. Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinde Türkiye hayvancılığının genel durumu, Vet Hekim Der Derg. 2008; 79(3): 51-6.
  • 19. Riise JC, Permin A, Kryger KN. Strategies for developing family poultry production at village level - Experiences from West Africa and Asia, World’s Poultry Science Journal, Vol. 61, Mart 2005, p. 15-22.
  • 20. Sainio EL, Pulkki K, Young SN. L-Tryptophan: Biochemical, nutritional and pharmacological aspects. Amino Acids. 1996; 10: 21-47.
  • 21. Sipahi C. Entansif Hindi Yetiştiriciliği İşletmelerinde Kârlılık ve Verimlilik Analizleri. Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2010.
  • 22. TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu), Hayvansal Üretim İstatistikleri, Haber Bülteni Sayı: 30728, 2018. Erişim Adresi: https://www.esk.gov.tr/tr/13671/TUIK-Hayvansal-Uretim-Istatistikleri-2018, Erişim Tarihi: 13.04.2020.
  • 23. Uslu Ş, Ayaz ND. Kırıkkale ilinde hindi eti tüketim alışkanlıklarının ve tüketicilerin gıda hijyeni konusundaki bilinç düzeylerinin araştırılması, Vet Hekim Der Derg. 2018; 89(2): 16-24. 24. What Do Wild Turkeys Eat?, 2018. Erişim Adresi: https://www.thespruce.com/what-do-turkeys-eat-386553, Erişim Tarihi : 18.06.2019.
  • 25. Wesley RD, Adams RL, Stadelman WJ. Effects of amino acid restriction and age on weights and meat yields of turkeys. Poultry Science.1981; 60(7): 1422-8.
  • 26. Larsen JE, Adams RL, Peng IC, Stadelman WJ. Growth, feed conversions, and yields of turkey parts of three strains of hen turkeys as influenced by age. Poultry Science. 1986; 65(11), 2076-81.
  • 27. Roberson KD, Rahn AP, Balander RJ, Orth MW, Smith DM, Booren BL, et al. Evoluation of the growth potential, carcass components and meat quality characteristics of three commercial strains of toms turkeys. Journal of Applied Poultry Research .2003;12(2):229-36.
  • 28. Thepoultryside. Erişim Adresi: www.thepoultrysite.com/articles/global-poultry-trends-percapita-turkey-meat-uptake-stable. Erişim Tarihi: 19.05.2020.
  • 29. IBM SPSS Statistics 23.0. Erişim Adresi: https://www.ibm.com/support/pages/downloading-ibm-spss-statistics-23. Erişim Tarihi: 27.05.2020.
  • 30. Koyubenbe N, Konca Y. Türkiye ve Avrupa Birliği’nde Hindi Eti Üretimi, Tüketimi ve Politikaları. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. . 2010, 47 (2): 201-9.
  • 31. Karabayır A, Tolu C, Ersoy IE. Some Behovioral Traits of Amerikan Bronze and White (California) Turkeys Grazing on Pasture.Journal of Animal and Veterinary Advances.2008, 7(9): 1113-6.
  • 32. Türkyılmaz S, Esendal ÖM. Kanatli hayvanlarda görülen solunum sistemi enfeksiyonları. Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Derg,.2002, 02(2): 43-9.
  • 33. Demirulus H, Bolat A. Van yöresindeki kanatlı yetiştiriciliğinin durumu ve sorunları. I.Doğu Ana. Kanatlı Yet. Semp.21-24 Mayıs 2001: Van/Türkiye; syf; 167-173.
  • 34. Karaarslan S. Etlik Piliçlerde Refah Kriteri Olarak Bacak Sağliği, Korku ve Stres Parametreleri Üzerine Aydinlatma, Yerleşim Sıklığı ve Tünek Kullaniminin Etkileri. Zootekni Anabilim dalı Doktora Tezi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015.

Konya bölgesindeki hindi yetiştiriciliğinin mevcut durumu ve bazı sorunlarının değerlendirilmesi

Yıl 2020, Cilt: 5 Sayı: 3, 111 - 123, 30.12.2020
https://doi.org/10.24880/maeuvfd.755762

Öz

Bu çalışma, Konya bölgesinde hindi yetiştiriciliğinin genel yapısını belirlemek, yetiştiricilerin bazı sorunlarını tespit etmek ve bu sorunlara çözüm önerileri getirmek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmanın verileri Konya bölgesindeki ankete katılmayı gönüllü olarak kabul eden yetiştiricilerden elde edilmiştir. Bu çalışma genel olarak sürü büyüklüğü ve yapısı, besleme ve yönetim uygulaması, pazarlama ve yetiştiricilerin sosyo-ekonomik yapısını belirlemiştir. Tanımlayıcı istatistik ve verilerin karşılaştırılması için de ki-kare testi SPSS(Verison 23) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yetiştiricilerin yaş ortalaması 41.21±13.57 olduğu tespit edilmiştir. Yetiştiricilerin %50 den fazlası semi-entansif yöntemle, özellikle Amerikan bronz ırkından yararlanmaktadır. Aydınlatma tipi ile yetiştirme sistemi arasındaki ilişki istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p<0,05). Yetiştirme sezonu boyunca hindi yetiştiriciliği yapılan süre ortalama 6-8 ay olarak belirlenmiştir (%51.5). Konya bölgesindeki yetiştiricilerin konu ile ilgili eğitim seviyelerinin yetersizliği, üretim ve pazarlama problemleriyle karşılaştıklarından dolayı, Anadolu bölgesinde hindi üretim ve tüketiminin yaygınlaşmasını artırmak amacıyla devlet tarafından finansal ve eğitim destekleri verilmelidir.

Kaynakça

  • 1. Akdur, R. Beslenme ile immün sistemlerin ilişkisi ve enfeksiyon hastalıklarının yayılmasına etkisi. Çoğaltılmış tekstür. Ankara, 1988. Erişim: [http://www.recepakdur.com/yayinlar.asp?tur=2]. Erişim Tarihi: 28.05.2019.
  • 2. Arslan E, Çetin O. Ekstansif hindi yetiştiriciliğinin ekonomik ve ekolojik faydaları. Yerel Kalkınma Sempozyumu; 2018 Ekim 18-19; Bolu, Türkiye: İstanbul; 2019.p. 161-79.
  • 3. Anonim. Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Resmi Sitesi, Tarımsal Veriler, 2017. Erişim Adresi: https://konya.tarimorman.gov.tr/Belgeler/tydd_belge_2018/ilcebazindatarimistatistik.pdf. Erişim Tarihi: 17.06.2019.
  • 4. Ballıel N. Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi hemşirelerinde sağlığı geliştirici yaşam biçimi davranışları ve ilişkili faktörler, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2009.
  • 5. BESD-BİR. Besd-Bir Kanatlı Verileri Yıllığı, Ankara, 2018.
  • 6. Camcı Ö, Sarıca M. Entansif Hindi Yetiştiriciliği. TİGEM Derg. 1991; 36:(6). Ankara.
  • 7. Cutler N, Is Turkey a Good Food for Liver Health? ,2013. Erişim Adresi: https://www.liversupport.com/is-turkey-a-good-food-for-liver-health/,Erişim Tarihi: 22.05.2019.
  • 8. Demirci M. Dünya protein sorunu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Erzurum,1982:13(3-4):167-72.
  • 9. Ekinci Y, Şengül T. Batman ili ekstansif koşullarında yapılan hindi yetiştiriciliğinin genel yapısı ve sorunların tespiti. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. 2017; 7(3): 299-308.
  • 10. Eratalar SA, Bulut O. Türkiye’de Hindi yetiştiriciliği, Veteriner Tavukçuluk Derneği,2007. Erişim Adresi: http://www.veterinertavukculuk.org, Erişim Tarihi: 13.04.2020.
  • 11. Eratalar S. Beyaz hindilerde yerleşim sıklığının performans, karkas kalitesi ve bazı stres parametrelerine etkisi, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi, Ankara.,2008.
  • 12. Harman H, Arslan E, Kaya ZK, Güler S. Farklı Yetiştirme Sistemlerinin Halkalı Sülünlerde (Phasianus colchicus) Kolesterol, HDL ve LDL düzeylerine etkisi. İnternational Aegean Symposiums on Natural&Medical Sciences Proceeding Book; 2020 February 15-16; İzmir, Türkiye: ISPEC yayınları; 2020. s 27-31, 2020
  • 13. İnci H, Küçükbayrak U, Karakaya E, Aydın A. Diyarbakır İli Hindi Yetiştiriciliğinin Yapısı. Uluslararası Doğu Akdeniz Tarımsal Araş. Enst. Derg. 2018; 1(1): 20-32.
  • 14. Kızılaslan H, Nalinci S. Amasya İli Merkez İlçedeki Hanehalkının Kanatlı Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörler, Gaziosmanpaşa Bil. Araş. Derg. 2013; 6: 1-18.
  • 15. Konca Y. Hindi besiciliği. Tarımsal araştırma ve eğitim koordinasyonu.(TAYEK/TYUAP) 2001 Yılı Hayvancılık Grubu Bilgi Alış Veriş Toplantısı Bildirileri. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü; 27-29 Mart, 2001. İzmir, Yayın No:100; 21-31.
  • 16. Özer H, Özbey O. Beyaz ve Bronz hindilerin (Meleagris gallopavo) entansif ve yarı entansif şartlarda bazı verim özelliklerinin karşılaştırılması: I. Büyüme performansı, Fırat Ü. Sağ. Bil. Vet. Der. 2013; 27(2): 87-92.
  • 17. Permin A ve Pedersen G. Problems related to poultry production at village level. Proceedings of the workshop on the possibilities for Smallholder Poultry Projects in Eastern and Southern Africa. Morogoro, Tanzania, 22-25 Mayıs 2000: 65-9.
  • 18. Peşmen G, Yardımcı M. Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinde Türkiye hayvancılığının genel durumu, Vet Hekim Der Derg. 2008; 79(3): 51-6.
  • 19. Riise JC, Permin A, Kryger KN. Strategies for developing family poultry production at village level - Experiences from West Africa and Asia, World’s Poultry Science Journal, Vol. 61, Mart 2005, p. 15-22.
  • 20. Sainio EL, Pulkki K, Young SN. L-Tryptophan: Biochemical, nutritional and pharmacological aspects. Amino Acids. 1996; 10: 21-47.
  • 21. Sipahi C. Entansif Hindi Yetiştiriciliği İşletmelerinde Kârlılık ve Verimlilik Analizleri. Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2010.
  • 22. TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu), Hayvansal Üretim İstatistikleri, Haber Bülteni Sayı: 30728, 2018. Erişim Adresi: https://www.esk.gov.tr/tr/13671/TUIK-Hayvansal-Uretim-Istatistikleri-2018, Erişim Tarihi: 13.04.2020.
  • 23. Uslu Ş, Ayaz ND. Kırıkkale ilinde hindi eti tüketim alışkanlıklarının ve tüketicilerin gıda hijyeni konusundaki bilinç düzeylerinin araştırılması, Vet Hekim Der Derg. 2018; 89(2): 16-24. 24. What Do Wild Turkeys Eat?, 2018. Erişim Adresi: https://www.thespruce.com/what-do-turkeys-eat-386553, Erişim Tarihi : 18.06.2019.
  • 25. Wesley RD, Adams RL, Stadelman WJ. Effects of amino acid restriction and age on weights and meat yields of turkeys. Poultry Science.1981; 60(7): 1422-8.
  • 26. Larsen JE, Adams RL, Peng IC, Stadelman WJ. Growth, feed conversions, and yields of turkey parts of three strains of hen turkeys as influenced by age. Poultry Science. 1986; 65(11), 2076-81.
  • 27. Roberson KD, Rahn AP, Balander RJ, Orth MW, Smith DM, Booren BL, et al. Evoluation of the growth potential, carcass components and meat quality characteristics of three commercial strains of toms turkeys. Journal of Applied Poultry Research .2003;12(2):229-36.
  • 28. Thepoultryside. Erişim Adresi: www.thepoultrysite.com/articles/global-poultry-trends-percapita-turkey-meat-uptake-stable. Erişim Tarihi: 19.05.2020.
  • 29. IBM SPSS Statistics 23.0. Erişim Adresi: https://www.ibm.com/support/pages/downloading-ibm-spss-statistics-23. Erişim Tarihi: 27.05.2020.
  • 30. Koyubenbe N, Konca Y. Türkiye ve Avrupa Birliği’nde Hindi Eti Üretimi, Tüketimi ve Politikaları. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. . 2010, 47 (2): 201-9.
  • 31. Karabayır A, Tolu C, Ersoy IE. Some Behovioral Traits of Amerikan Bronze and White (California) Turkeys Grazing on Pasture.Journal of Animal and Veterinary Advances.2008, 7(9): 1113-6.
  • 32. Türkyılmaz S, Esendal ÖM. Kanatli hayvanlarda görülen solunum sistemi enfeksiyonları. Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Derg,.2002, 02(2): 43-9.
  • 33. Demirulus H, Bolat A. Van yöresindeki kanatlı yetiştiriciliğinin durumu ve sorunları. I.Doğu Ana. Kanatlı Yet. Semp.21-24 Mayıs 2001: Van/Türkiye; syf; 167-173.
  • 34. Karaarslan S. Etlik Piliçlerde Refah Kriteri Olarak Bacak Sağliği, Korku ve Stres Parametreleri Üzerine Aydinlatma, Yerleşim Sıklığı ve Tünek Kullaniminin Etkileri. Zootekni Anabilim dalı Doktora Tezi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015.
Toplam 33 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Emre Arslan 0000-0002-4609-8395

Orhan Çetin 0000-0001-7615-109X

Aytekin Günlü 0000-0002-1989-8119

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 21 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Arslan, E., Çetin, O., & Günlü, A. (2020). Konya bölgesindeki hindi yetiştiriciliğinin mevcut durumu ve bazı sorunlarının değerlendirilmesi. Veterinary Journal of Mehmet Akif Ersoy University, 5(3), 111-123. https://doi.org/10.24880/maeuvfd.755762