In this study, it was aimed to investigate the current structure of turkey breeding, detection of breeding problems and find some solutions among turkey breeders in Konya province. Data obtained from turkey breeding enterprises in Konya provinces were used the study. This survey was mainly characterized by flock size and structure; housing system, feeding and management, health problems, marketing, socio-economic structure of ownership patterns. Datas were analyzed by using SPSS (Version 23.0) to obtain descriptive statistics and chi-square test for comparing the variables. Average age of farmers were detection 41.21 ±13.57. More than %50 of the farmers kept turkeys in semi-intensive method and raised mainly American bronze turkeys. Significant relationships were determined between housing system and type of photoperiod (p<0.05). The length of breeding season were found to be mainly 6-8 months for each period (51.5%). Due to encounter breeding and marketing problems, insufficient education level of farmers in Konya provinces, it was suggested that farmers should get educational and financial government supports to improve popularity of turkey meat production and consumption in Central Anatolia.
Keywords: turkey breeding, housing systems, production and consumption, American bronze.
turkey breeding housing system production and consumption American bronze
Bu çalışma, Konya bölgesinde hindi yetiştiriciliğinin genel yapısını belirlemek, yetiştiricilerin bazı sorunlarını tespit etmek ve bu sorunlara çözüm önerileri getirmek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmanın verileri Konya bölgesindeki ankete katılmayı gönüllü olarak kabul eden yetiştiricilerden elde edilmiştir. Bu çalışma genel olarak sürü büyüklüğü ve yapısı, besleme ve yönetim uygulaması, pazarlama ve yetiştiricilerin sosyo-ekonomik yapısını belirlemiştir. Tanımlayıcı istatistik ve verilerin karşılaştırılması için de ki-kare testi SPSS(Verison 23) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yetiştiricilerin yaş ortalaması 41.21±13.57 olduğu tespit edilmiştir. Yetiştiricilerin %50 den fazlası semi-entansif yöntemle, özellikle Amerikan bronz ırkından yararlanmaktadır. Aydınlatma tipi ile yetiştirme sistemi arasındaki ilişki istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p<0,05). Yetiştirme sezonu boyunca hindi yetiştiriciliği yapılan süre ortalama 6-8 ay olarak belirlenmiştir (%51.5). Konya bölgesindeki yetiştiricilerin konu ile ilgili eğitim seviyelerinin yetersizliği, üretim ve pazarlama problemleriyle karşılaştıklarından dolayı, Anadolu bölgesinde hindi üretim ve tüketiminin yaygınlaşmasını artırmak amacıyla devlet tarafından finansal ve eğitim destekleri verilmelidir.
hindi yetiştiriciliği barınak sistemi üretim ve tüketim Amerikan bronz
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 21 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 3 |