Araştırma Makalesi

TÜRK KÜLTÜRÜNDE “KUT İNANCI” VE “KUT AKTARMA YOLLARI”

Cilt: 14 Sayı: 36 17 Aralık 2021
PDF İndir
TR EN

TÜRK KÜLTÜRÜNDE “KUT İNANCI” VE “KUT AKTARMA YOLLARI”

Öz

Türk inanç ve düşünce sisteminde en dikkat çekici, anlam çerçevesi oldukça geniş, anlaşılması güç, hatta üzerinde itilafların oluştuğu kut kavramının doğru ve derinlemesine tahlil edilmesi, bu kavramla ilgili özgün tasnif ve çıkarımların yapılması, Türk kültür bilimi açısından büyük önem arz etmektedir. Gök Tanrı’yı kozmik katmanların en üstünde gören Türk inanç sistemi, kut’un kaynağını da ona bağlamakta, hatta Gök Tanrı’da bulunan bu kutsal/büyüsel gücün (kut/mana) yine Gök Tanrı tarafından seçilmiş kişi ve varlıklara verildiğini veya aktarıldığını ileri sürerek bir meşruiyet zemini oluşturmaktadır. Türk inanç sistemine göre kutsal ve sihri mahiyete sahip bu kut’u (mana) elde etmek için bu güçlerin takdirini kazanmak, onları memnun etmek, onlara yalvarmak/yakarmak, onların rızasını almak gerekiyordu. Bunun için bu güçlere yönelik birtakım ayinler yapmak, saçılar sunmak, kurbanlar vermek gerekiyor ve böylece kaderin yönü de belirlemiş oluyordu. Türkler kutsal ve ilahi varlıklardaki kut’un (mana) onların yeryüzündeki temsilcisi olan bazı kişilere de verildiğine, bu gücün kişilerden de başka kişi/kişilere aktarılabileceğine inanıyorlardı. Ancak bu gücün aktarılması için bazı şartların yerine gelmesi gerekmekteydi. Bu kutun aktarılması için seçilmiş olmak, ahlaklı olmak, yiğit olmak, iyiliksever, yardımsever olmak, cesur olmak; kısacası kutlu varlıkların istedikleri niteliklere, bilgi ve becerilere sahip olmak gerekiyordu. Bu niteliklere sahip seçilmiş kişilerin başında peygamberler geliyor, onları krallar, hakanlar, din adamları takip ediyordu. Cesaret ve Tanrı’ya teslim edilmiş iradeleri ile destan kahramanları, ahlak timsali kişilikleriyle evliyalar; bilgi ve beceri timsali meslek pirleri, âşıklar/destancı ozanlar ve halk hekimleri gibi kişiler de bunları izliyordu. Bu kişiler Tanrı’dan doğrudan doğruya kut alabildikleri gibi, dolaylı şekilde de (ikincil yolla: kut alandan kut alarak) bu kuta sahip olabiliyorlardı. Türk kültüründe her ne şekilde olursa olsun kutun aktarılması birtakım tipik yol ve yöntemlerin oluşmasına, bunların zamanla kalıplaşmasına da zemin hazırlamıştır. Kut aktarmanın söz konusu olduğu yol ve yöntemlerin başında ışık (nur), bade, kan, bakış, temas (el alma, el verme vb.), tükürük, nefes, toprak, kum, asa (değnek/sopa) gibi araç ve gereçler kullanılıyordu. Bu çalışmada Türk inanç ve düşünce sistemine ait kut kavramı ele alınacak, bir meşruiyet kaynağı olarak kut’un elde edilme veya aktarılma yolları üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler

Türk kültürü, Türk inanç sistemi, Kut Kavramı, Kut inancı, Kut aktarma yolları., Türk kültürü, Türk inanç sistemi, Kut Kavramı, Kut inancı, Kut aktarma yolları.

Kaynakça

  1. Alimov, R, (2015), II. Karabalgasun yazıtı, Modern Türklük Araştırmaları, C.12, S.4, 27-38.
  2. Anohin, A. V. (2006), Altay Şamanlığına ait materyaller, (Çev.: Zekeriya Karadavut, Jannet Meyermanova), Konya: Kömen.
  3. Araz, R. (1995), Harput’ta eski Türk inançları ve halk hekimliği, Ankara: Atatürk Kültür Merkezi.
  4. Atsız, H. N. (1985). Âşıkpaşaoğlu Tarihi. Ankara: Kültür Bakanlığı.
  5. Bal, H. (1997). Alevi-Bektaşi köylerinde toplumsal kurumlar. İstanbul: Ant.
  6. Bang W. – Arat, R. R. (1936). Oğuz Kağan Destanı. İstanbul: Burhaneddin Basımevi.
  7. Baysan, M. (2014). Kütahya ve çevresinde sağaltma ocakları ve yapılan tedaviler. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 77-84.
  8. Beydili, C. (2004). Türk mitolojisi ansiklopedik sözlük. (Çev.: Eren Ercan), Ankara: Yurt Kitap.
  9. Cebecioğlu, E. (2009). Tasavvuf terimleri ve deyimleri sözlüğü. İstanbul: Ağaç Kitabevi.
  10. Çeribaş, M. (2012). Kırgız Türklerinin Manasçılık geleneği ve Manasçılar. Ankara: Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü.

Kaynak Göster

APA
Çeribaş, M. (2021). TÜRK KÜLTÜRÜNDE “KUT İNANCI” VE “KUT AKTARMA YOLLARI”. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, 14(36), 1185-1206. https://doi.org/10.12981/mahder.1017943
AMA
1.Çeribaş M. TÜRK KÜLTÜRÜNDE “KUT İNANCI” VE “KUT AKTARMA YOLLARI”. Motif Akademi. 2021;14(36):1185-1206. doi:10.12981/mahder.1017943
Chicago
Çeribaş, Mehmet. 2021. “TÜRK KÜLTÜRÜNDE “KUT İNANCI” VE ‘KUT AKTARMA YOLLARI’”. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi 14 (36): 1185-1206. https://doi.org/10.12981/mahder.1017943.
EndNote
Çeribaş M (01 Aralık 2021) TÜRK KÜLTÜRÜNDE “KUT İNANCI” VE “KUT AKTARMA YOLLARI”. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi 14 36 1185–1206.
IEEE
[1]M. Çeribaş, “TÜRK KÜLTÜRÜNDE “KUT İNANCI” VE ‘KUT AKTARMA YOLLARI’”, Motif Akademi, c. 14, sy 36, ss. 1185–1206, Ara. 2021, doi: 10.12981/mahder.1017943.
ISNAD
Çeribaş, Mehmet. “TÜRK KÜLTÜRÜNDE “KUT İNANCI” VE ‘KUT AKTARMA YOLLARI’”. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi 14/36 (01 Aralık 2021): 1185-1206. https://doi.org/10.12981/mahder.1017943.
JAMA
1.Çeribaş M. TÜRK KÜLTÜRÜNDE “KUT İNANCI” VE “KUT AKTARMA YOLLARI”. Motif Akademi. 2021;14:1185–1206.
MLA
Çeribaş, Mehmet. “TÜRK KÜLTÜRÜNDE “KUT İNANCI” VE ‘KUT AKTARMA YOLLARI’”. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, c. 14, sy 36, Aralık 2021, ss. 1185-06, doi:10.12981/mahder.1017943.
Vancouver
1.Mehmet Çeribaş. TÜRK KÜLTÜRÜNDE “KUT İNANCI” VE “KUT AKTARMA YOLLARI”. Motif Akademi. 01 Aralık 2021;14(36):1185-206. doi:10.12981/mahder.1017943

Cited By