Araştırma Makalesi

KASTAMONU ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDE BULUNAN TAŞ ESERLERDEKİ MOTİFLERİN TAKI TASARIMINA YANSIMALARI

Cilt: 19 Sayı: 53 14 Mart 2026
PDF İndir
TR EN

KASTAMONU ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDE BULUNAN TAŞ ESERLERDEKİ MOTİFLERİN TAKI TASARIMINA YANSIMALARI

Öz

Kastamonu çeşitli medeniyetlerin kesişim noktası olmuş, kültürel çeşitliliği olan bir yerleşim merkezidir. Şehirde bulunan Kastamonu Arkeoloji Müzesi’ndeki eserler bu uygarlıkların izlerini taşımaktadır. Müzede yer alan taş eserlerin büyük çoğunluğu müzenin bahçesi ve iç mekânda iki ayrı salonda sergilenmektedir. Müzede bölgeden elde edilen aslan heykelleri, mezar stelleri ve lahitlerin yanı sıra; sütun, sütun kaidesi, sütun başlığı ve alınlık gibi mimari yapı elemanları yer almaktadır. Mezar taşları ve mimari parçalarda uygulanan taş işçiliğinde oyma, kazıma ve kabartma teknikleri kullanılmış; süsleme öğeleri olarak ise bitkisel, hayvansal, geometrik motifler ve insan figürlerine yer verilmiştir. Bu çalışmanın genel amacı; Kastamonu Arkeoloji Müzesi’nde yer alan taş eserlerden steller, lahitler ve mimari parçalar üzerindeki motif özelliklerinin belirlenmesi, motiflerden esinlenerek takı tasarım ve uygulamalarının yapılmasıdır. Ayrıca eserlerin çizimlerinin yapılması yoluyla bozulmalara karşı kalıcı bir görsel kayıt oluşturulması ve eserlerde yer alan motif özelliklerinin günümüze aktarılmasının sağlanması amaçlanmaktadır. Araştırmanın evrenini Kastamonu Arkeoloji Müzesi taş eserleri, örneklemini ise müzeden random yoluyla seçilen lahit, stel ve mimari parçalar üzerindeki motifler oluşturmaktadır. Çalışmanın amaçları doğrultusunda tasarımlarda kullanılacak motifler için belirlenen eserlerin ölçekli fotoğraf çekimi yapılmış, envanter formları incelenmiş ve müze görevlilerinden eserler hakkında bilgiler alınmıştır. İnceleme doğrultusunda seçilen 8 eser rhinoceros çizim programında çizilmiş, üzerlerinde bulunan motifler kullanılarak 8 adet takı tasarlanmış, kuyumculuk ve seramik yüzey kabartma teknikleri kullanılarak tasarımlar uygulanmıştır. Çalışma taş eserlerindeki motiflerin takı tasarımı bağlamında ele alınmasıyla, yerel arkeolojik mirasın çağdaş sanat ve tasarım uygulamalarıyla ilişkilendirilmesine yönelik literatüre özgün ve disiplinler arası bir katkı sunmaktadır. Araştırmada temel hedef; Kastamonu Arkeoloji Müzesi’ndeki taş eserlerin motif özelliklerinin gelecek kuşaklara aktarımının ve motiflerin günümüzdeki öneminin korunmasıdır.

Anahtar Kelimeler

Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Takı, Tasarım, Motif, Kuyumculuk

Kaynakça

  1. Akçay, T. (2007). Lahitlerin tarihsel gelişimi. Arkeoidea Dergisi, 5, 22-26.
  2. Aksoy, E. (2022). İkonografik, mitolojik ve dekoratif olarak kozalak motifi ve tekstil sanatında kullanımı. SDÜ Art-e, Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Dergisi, 15(30), 1136-1154.
  3. Aydın, T. (2022). Türk halı ve kilim dokumalarında “el” motifinin izdüşümü. Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 29, 167-184.
  4. Aygör, E. - Kara, H. (2018). Rumi ve palmet motifleriyle süslenen I. ulusal mimarlık dönemi Konya çeşmeleri. Tarihin Peşinde ‐Uluslararası Tarih ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 19, 155-184.
  5. Bağlıbel, S. (2018). Burdur arkeoloji müzesi’nden bir grup adak ve mezar steli. Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  6. Bostancı, M. - Dağsever, V. İ. (2017). Talat Mümtaz (Yaman) ve Doğruluk gazetesi’ndeki Kastamonu tarihine ait yazıları (23 Teşrin-i Evvel-22 Kanun-ı Evvel 1930). Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(2), 30-55.
  7. Cebeci, A. (2018). Yerel motif yorumları. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Yayımlanmamış Sanatta Yeterlik Tezi.
  8. Çetinkaya, H. (2011). Roma ve Bizans imparatorluklarında ölüm algısı ve mezar türleri. MSGSÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 3, 18-38.
  9. Diler, N. K. (1996). Anadolu girlandlı sunakları. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  10. Ergün, B. (2024). Kastamonu Arkeoloji Müzesi taş eserlerdeki motiflerden yüzey kabartma teknikleri ile takı tasarım uygulamaları. Ankara: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yayımlanmamış Sanatta Yeterlilik Tezi.

Kaynak Göster

APA
Ergün, B., & Yetim, F. (2026). KASTAMONU ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDE BULUNAN TAŞ ESERLERDEKİ MOTİFLERİN TAKI TASARIMINA YANSIMALARI. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, 19(53), 319-342. https://doi.org/10.12981/mahder.1746875
AMA
1.Ergün B, Yetim F. KASTAMONU ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDE BULUNAN TAŞ ESERLERDEKİ MOTİFLERİN TAKI TASARIMINA YANSIMALARI. Motif Akademi. 2026;19(53):319-342. doi:10.12981/mahder.1746875
Chicago
Ergün, Birsen, ve Fatma Yetim. 2026. “KASTAMONU ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDE BULUNAN TAŞ ESERLERDEKİ MOTİFLERİN TAKI TASARIMINA YANSIMALARI”. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi 19 (53): 319-42. https://doi.org/10.12981/mahder.1746875.
EndNote
Ergün B, Yetim F (01 Mart 2026) KASTAMONU ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDE BULUNAN TAŞ ESERLERDEKİ MOTİFLERİN TAKI TASARIMINA YANSIMALARI. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi 19 53 319–342.
IEEE
[1]B. Ergün ve F. Yetim, “KASTAMONU ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDE BULUNAN TAŞ ESERLERDEKİ MOTİFLERİN TAKI TASARIMINA YANSIMALARI”, Motif Akademi, c. 19, sy 53, ss. 319–342, Mar. 2026, doi: 10.12981/mahder.1746875.
ISNAD
Ergün, Birsen - Yetim, Fatma. “KASTAMONU ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDE BULUNAN TAŞ ESERLERDEKİ MOTİFLERİN TAKI TASARIMINA YANSIMALARI”. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi 19/53 (01 Mart 2026): 319-342. https://doi.org/10.12981/mahder.1746875.
JAMA
1.Ergün B, Yetim F. KASTAMONU ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDE BULUNAN TAŞ ESERLERDEKİ MOTİFLERİN TAKI TASARIMINA YANSIMALARI. Motif Akademi. 2026;19:319–342.
MLA
Ergün, Birsen, ve Fatma Yetim. “KASTAMONU ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDE BULUNAN TAŞ ESERLERDEKİ MOTİFLERİN TAKI TASARIMINA YANSIMALARI”. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, c. 19, sy 53, Mart 2026, ss. 319-42, doi:10.12981/mahder.1746875.
Vancouver
1.Birsen Ergün, Fatma Yetim. KASTAMONU ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDE BULUNAN TAŞ ESERLERDEKİ MOTİFLERİN TAKI TASARIMINA YANSIMALARI. Motif Akademi. 01 Mart 2026;19(53):319-42. doi:10.12981/mahder.1746875