Good
Agricultural Practices (GAPs) includes agricultural techniques which
environmentally-conscious, is not harmful to human and animal health, target
protection of natural resources, provide traceability and food security. With
these kinds of production techniques, it is aimed at agricultural production
which is socially viable, economically profitable and sustainable. In this
experiment Hicaznar pomegranate cultivar grown by Good Agricultural Practices
(GAPs) in the Serik District Belkis Locality of Antalya were investigated. In
addition to irrigation water, soil analysis, analyzes of pesticide residues in
fruits were carried out. According to the results of the analysis irrigation
water and soil characteristics were found suitable. A total of 506 pesticide active substances
were analyzed in LC-MS / MS and 113 pesticide active substances in GC-MS in
fruit extracts. In this research carried out in 2016 and 2017, samples of both
years were not found to be detectable to the tolerance values of Turkish Food Codex
(TFC).
İyi Tarım Uygulamaları (İTU) çevre bilincine sahip,
insan ve hayvan sağlığına zararlı olmayan, doğal kaynakların korunmasını
hedefleyen, izlenebilirlik ve gıda güvenliği sağlayan tarım tekniklerini
kapsamaktadır. Bu tarz üretim teknikleri ile sosyal olarak yaşanabilir,
ekonomik açıdan karlı ve sürdürülebilir bir tarımsal üretim amaçlanmaktadır. Bu
araştırmada, Antalya'nın Serik ilçesi Belkıs Yöresi’nde İyi Tarım Uygulamaları
çerçevesinde yetiştirilen Hicaznar nar çeşidi yer almaktadır. Sulama suyu ve
toprak analizlerine ek olarak, nar meyvelerindeki pestisit kalıntı analizleri
yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre sulama suyu ve toprak özellikleri uygun
bulunmuştur. Meyve ekstraktlarında, toplam 506 pestisit etken maddesi LC-MS /
MS ile 113 etken madde ise GC-MS'le analiz edilmiştir. 2016 ve 2017 yıllarında
yapılan bu araştırmada, her iki yılın örneklerinin, Türk Gıda Kodeksinin (TFC)
tolerans değerlerine göre pestisit içermediği tespit edilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 24 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |