Amaç: Geçirilmiş sezaryen öyküsü olan hastalarda ikinci trimesterde bakılan maternal serum Alfa-fetoprotein (AFP), insan koryonik gonadotropin (HCG) ve serbest estriol (uE3) seviyeleri ile kötü gebelik sonuçları arasındaki ilişkiyi incelemek, kötü gebelik sonuçlarını öngörmede etkili olup olmadığını değerlendirmek ve geçirilmiş sezaryen öyküsü olan ve olmayan gebeleri bu belirteçler açısından kıyaslamak.
Materyal-Metotlar: Gebelik takipleri aynı klinikte yapılmış, geçirilmiş uterin cerrahisi olup sezaryen doğum yapan gebeler (n=87) ve normal spontan doğum yapan (n=105) gebelerin verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Gebelerin yapılmış olan ikinci trimester taraması testinin kapsadığı biyokimyasal belirteçlerden AFP, HCG ve uE3 düzeyleri ve düzeltilmiş medyan katları (MoM-multiples of median) değerleri değerlendirilmeye alındı. Biyokimyasal belirteçlerin değerelerinin gruplar arasındaki farkı ve kötü maternal-fetal sonuçlarla ilişkisi değerlendirildi.
Bulgular: İkinci trimester tarama testi belirteçlerinden AFP, HCG ve uE3 seviyelerinde, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Her iki grup birlikte değerlendirildiğinde neonatal ağırlık ile AFP düzeyi arasında negatif yönde, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Fetal komplikasyon varlığı ile ikinci trimester tarama testi biyokimyasal belirteçlerinden HCG ve E3 kıyaslandığında istatiksel olarak anlamlı bir fark izlenmemiştir. Fetal komplikasyon görülen olguların AFP düzeyleri, fetal komplikasyon görülmeyen olgulardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.01).
Sonuç: Yüksek AFP MoM değerleri fetal komplikasyon görülmesi açısından uyarıcı olabilirken ikinci trimester tarama testi belirteçlerinin maternal komplikasyonları öngörmede yetersiz olduğu izlenmiştir. Uterin cerrahi geçirilmiş olan ve olmayan gruplarda bu değerlerde fark izlenmemiştir. Bu çalışmanın daha büyük örneklem ile yapılması daha değerli bilgiler elde edilmesini sağlayacaktır.
İkinci trimester tarama testi alfa-fetoprotein insan koryonik gonadotropin kötü gebelik sonuçları
Objective: The purpose of this study is to investigate the association between maternal serum levels of alpha-fetoprotein (AFP), human chorionic gonadotropin (HCG), unconjugatedestriol (uE3) and poor pregnancy outcomes, determine whether these markers are effective predictors of poor pregnancy outcomes and to compare their levels in women with prior cesarean section and no prior uterine surgery.
Materials and Methods: Women with cesarean section due to a previous uterine surgery (n= 87) and women with no prior uterine surgery and performed vaginal delivery (n= 105) whose prenatal care was performed in the same clinic were included. Second trimester maternal serum levels of AFP, HCG and uE3, as well as multiples of the median (MoM) of these markers were evaluated. Differences in biochemical marker levels between groups and their relationship to poor maternal-fetal outcomes were assessed.
Results: AFP, HCG, and uE3 levels of second trimester screening test markers, no statistically significant difference was found between the groups. When both groups are evaluated together, there is a negative, statistically significant association between neonatal weight and AFP level. When comparing the presence of fetal complications and the biochemical markers of the second trimester screening test HCG and E3, no statistically significant difference was observed. It was found that AFP levels of cases with fetal complications were statistically significantly higher than those of cases without fetal complications (p<0.01).
CONCLUSION: While high AFP-MoM levels may be a warning of fetal complications, second trimester screening test markers were found to be insufficient to predict maternal complications. The levels of these markers was not different between women with prior cesarean section or no prior uterine surgery. Conducting this study with a larger sample could provide further valuable information.
second trimester screening test alpha-fetoprotein humanchorionicgonadotropin poor pregnancy outcomes
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 5 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 14 Sayı: 1 |