Güncel Sayı

Cilt: 16 Sayı: 3, 31.12.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makalesi

Olgu Sunumu

Editöre Mektup

    Maltepe Tıp Dergisinin, Tıp alanında ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip çalışmaları yayımlayarak Tıp bünyesinde bulunan alt bilim dallarının bilgi birikimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Dergimiz 2009 yılından itibaren yılda 3 sayı olarak yayın hayatını sürdürmektedir. Maltepe Tıp Dergisi Index Copernicus International, Academindex, ASOS İndeks, SOBIAD Atıf dizini, IDEAL ONLINE ve Turk Medline olmak üzere ulusal ve uluslararası atıf dizinlerinde taranmaktadır. Dergimizin bundan sonra da amacı, alanında en seçkin ve aranılan bilimsel yayınlar arasında yerini almak olacaktır. 

    Maltepe Tıp Dergisi elektronik  ve açık erişim  olarak yayın yapmaktadır. Özgün makale, olgu bildirimlerinin ve derlemeler yayınlanmaktadır. Dergi yılda üç kez yayınlanan çift-kör hakemli bir dergidir.

Yazım Kuralları

    Maltepe Tıp Dergisi, Maltepe Üniversitesi’nin bilimsel yayın organıdır. 4 ayda bir yayınlanır (Nisan, Ağustos, Aralık). Dergide başka yerde basılmamış temel ve klinik tıp bilimleri alanlarında özgün araştırma, derleme, olgu bildirimi, teknik not, editöre mektup yayınlanır. Derginin yayın dili İngilizce veya Türkçedir.


   - Dergiye gönderilen yazılar ICMJE-Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly Work in Medical Journals (updated in December 2019 http://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf)  göre hazırlanmalıdır.


 - Maltepe Tıp Dergisi’nde yayınlanması amacı ile gönderilen yazılar Helsinki Bildirgesi, İyi Klinik Uygulamalar ve İyi Laboratuar Uygulamaları Kılavuzu esaslarına uymalıdır. Bu nedenle insanlar üzerinde yapılan tüm çalışmalarda, yazının Materyal - Metotlar kısmında etik kurul onayı alındığı belirtilmelidir. Çalışmanın yapıldığı hasta veya gönüllüler bilgilendirilerek onayları alınmalı ve bu durum belirtilmelidir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, yazının Materyal - Metotlar kısmında çalışmanın Laboratuar Hayvanlarının Bakımı ve Kullanımı Kılavuzu prensipleri doğrultusunda yapıldığı ve ilgili kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmelidir. Gerek görülürse editör tarafından etik kurul onayının bir örneği yazarlardan istenebilir.


  - Randomize çalışmalar CONSORT, gözlemsel çalışmalar STROBE, tanısal değerli çalışmalar STARD, sistematik derleme ve meta-analizler PRISMA, hayvan deneyli çalışmalar ARRIVE ve randomize olmayan davranış ve halk sağlığıyla ilgili çalışmalar TREND kılavuzlarına uyumlu olarak dergiye gönderilmelidir.


   - Makaleler, Dergipark sisteminde üzerinden makale gönderim sistemi kullanılarak gönderilmelidir. Herhangi başka bir iletişim yolu veya yazarlar dışında yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.


   - Makaleler öncelikle teknik analiz için editör kurulunun ilgili birimi tarafından incelenecektir. Yazım kurallarına göre hata saptanan makaleler yazara geri gönderilecektir. Teknik analizden geçen yazılar bölüm editörleri tarafından atanan hakemlere iletilecektir. Hakem değerlendirme süresi 15 (on beş) gündür. Hakem kararlarına göre yayımlanabilir, majör revizyon, minör revizyon, ret kararı verilir. Revizyon kararı verilen makaleler için yazarlara geri gönderilir. Revize edilmiş olan yazılar tekrar değerlendirilerek nihai karar yazarlara bildirilir.


    - Yazarlar makaleler ile birlikte aşağıdaki formları sistem üzerinden göndermelidir;    

        - Telif Hakkı Devir Formu    
        - ICMJE Disclosure Form ve Çıkar Çatışmaları Formu

        - Yazar Katkı Formu

           Bu formların tüm yazarlar tarafından imzalanarak gönderilmeleri zorunludur.

    - Yazarlar, basılı ya da elektronik formatta yer alan resimler, tablolar ya da diğer her türlü içerik dahil daha önce yayınlanmış içeriği kullanırken telif hakkı sahibinden izin almalıdırlar. Bu konudaki yasal, mali ve cezai sorumluluk yazarlara aittir. Dergide yayınlanan makalelerde ifade edilen görüşler ve fikirler Maltepe Tıp Dergisi, Baş Editör, Baş Editör Yardımcıları, Editör Kurulu, Yayın Kurulu ve Yayıncının değil, yazar(lar)ın bakış açılarını yansıtır. Maltepe Tıp Dergisi Baş Editör, Baş Editör Yardımcıları, Editör Kurulu, Yayın Kurulu ve Yayıncı bu gibi durumlar için hiçbir sorumluluk ya da yükümlülük kabul etmemektedir. Yayınlanan içerik ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara aittir.


Genel Kurallar:    
- A4 boyutunda, çift aralıklı, 12 punto, Times New Roman formatında, sayfanın tüm kenarlarında 2,5 cm boşluk kalacak şekilde yazılmalıdır.


- Başlıklar ve yazı sola dayalı şekilde olmalıdır. Ana başlık kalın, alt başlıklar italik olarak yazılmalıdır.


- Sayfalara başlık sayfasından başlayarak sırayla numara verilmelidir. Sayfa numarası her sayfanın sağ alt köşesine yazılmalıdır.


- Birimler, uluslararası birim sistemi olan International System of Units (SI)’a uygun olarak hazırlanmadır.


- Makalede kullanılan kısaltmalar uluslararası kabul edilen şekilde olmalı, ilk kullanıldıkları yerde açık olarak yazılmalı ve parantez içinde kısaltılmış şekli gösterilmelidir.


- Ana metin içerisinde cihaz, yazılım, ilaç vb. ürünlerden bahsedildiğinde ürünün ismi, üreticisi, üretildiği şehir ve ülke bilgisini içeren ürün bilgisi parantez içinde verilmelidir; Örn; “Discovery St PET/CT scanner (General Electric, Milwaukee, WI, USA)”.



Yazının Bölümleri:
   Çalışma yazımı şu şekilde olmalıdır:
       - Başlık sayfası
       - Öz (Türkçe ve İngilizce) ve anahtar kelimeler,
       - Ana metin,
       - Tablolar,
       - Şekil Başlıkları
   Her bölüm yeni bir sayfada başlamalıdır.


      Başlık sayfası: Gönderilen tüm makalelerle birlikte ayrı bir kapak sayfası da gönderilmelidir. Bu sayfa;
          - Makalenin Türkçe ve İngilizce başlığını ve boşluklar da dahil 40 karakteri geçmeyen Türkçe ve İngilizce kısa başlığını,
          - Yazarların isimlerini, çalışmaların yapıldığı klinik, anabilim dalı/bilim dalı, kuruluşun adı ve ORCID numaralarını
          - Finansal destek bilgisi ve diğer destek kaynakları hakkında detaylı bilgiyi,
          - Sorumlu yazarın ismi, yazışma adresi, telefonu (cep telefonu dahil) ve e-posta adresini,
          - Makale hazırlama sürecine katkıda bulunan ama yazarlık kriterlerini karşılamayan bireylerle ilgili teşekkür, araştırma fonu veya sponsorluk alınıp alınmadığı alındıysa kurum isimleri, daha önce bir kongre ya da sempozyumda bildiri olarak sunulmuş ise kongre ismi, yer ve tarih bilgilerini içermelidir.

      Öz: Editöre Mektup türündeki yazılar dışında kalan tüm makalelerin İngilizce ve Türkçe özetleri olmalıdır. Özgün Araştırma makalelerinin özetleri “Amaç”, “Materyal - Metotlar”, “Bulgular” ve “Sonuç” alt başlıklarını içerecek biçimde hazırlanmalı ve 250 sözcüğü geçmemelidir. Olgu sunumu ve davetli derleme türündeki yazıların Özet bölümleri alt başlık içermemelidir.


     Anahtar Sözcükler: İngilizce anahtar kelimeler Medical Subject Headings (MeSH)'e, Türkçe anahtar kelimeler ise Türkiye Bilim Terimleri (TBT)'ne uygun olarak en az 3 en fazla 6 tane seçilmeli, alfabetik olarak sıralanmalı ve  ilk harf büyük olmalıdır.


      Ana metin: Ana metin “Giriş”, “Materyal - Metotlar”, “Bulgular” ve “Tartışma” alt başlıklarını içermelidir. Özgün Araştırmalarla ilgili kısıtlamalar için lütfen Tablo 1’i inceleyiniz.
         - Giriş: Makalenin amacı, çalışma veya gözlemin gerekçesi özetlenmeli, çalışmanın verileri veya varılan sonuçları açıklanmamalıdır.


        - Materyal - Metotlar: Çalışma planı açıkça tarif edilmelidir. Çalışmanın randomize olup olmadığı, Retrospektif veya prospektif oluşu, deney/deneklerin sayısı ve özellikleri ve kullanılan istatistik metodu içermelidir. Makalede yer alan deneysel ve klinik çalışmaların ilgili etik kurul tarafından onaylandığı belirtilmelidir. Yerleşmiş yöntemler için kaynak gösterilmeli, yeni yöntemler için kısa açıklama verilmelidir. Sonucu desteklemek için istatistiksel analiz genellikle gereklidir. İstatistiksel analiz, tıbbi dergilerdeki istatistik verilerini bildirme kurallarına göre yapılmalıdır (Altman DG, Gore SM, Gardner MJ, Pocock SJ. Statistical guidelines for contributors to medical journals. Br Med J 1983: 7; 1489-93). İstatiksel analiz ile ilgili bilgi, Materyal - Metotlar bölümü içinde son paragraf olarak yazılmalı ve kullanılan yazılım kesinlikle tanımlanmalıdır. p değerleri açık olarak verilmelidir.


       - Bulgular: Çalışmada elde edilen bulgular tablo ve şekillerle verilmelidir, istatistik değerlendirme yöntemleri ile sonuçlar sunulmalıdır. Her tablo, başlık ve dipnotları ile birlikte ayrı bir sayfaya yazılmalıdır. Metin içinde geçtikleri sıraya göre numaralanmalıdır. Standart olmayan kısaltmalar dipnotlarla açıklanmalıdır. Şekiller (çizim, grafik ve fotoğraflar) metin içinde geçtikleri sıraya göre numaralanmalı, şekil başlıkları metinden ayrı bir sayfaya “Şekil Başlıkları” başlığı altında sırasıyla yazılmalıdır.

        - Tartışma: Çalışma ile elde edilen bulgular literatür ile karşılaştırılarak tartışılmalı, çalışmanın literatüre sunduğu katkı sonuç olarak özetlenmelidir. Özgün araştırmaların kısıtlamaları, engelleri ve yetersizliklerinden Sonuç paragrafı öncesi “Tartışma” bölümünde bahsedilmelidir. Son paragraf sonuç paragrafı olmalı ve makalenin sonuçları doğrultunda çıktılar belirtilmelidir.

        - Teşekkür (İsteğe bağlı): Çalışmaya yazarlar dışında kısmi katkısı bulunan kişilerin isimleri bu alana yazılabilir. Ayrıca çalışmanın desteklendiği proje ve kaynağının bilgisi bu alana girilebilir.

           - Kaynaklar: Derginin kaynaklar yazım kurallarına göre yazılmalıdır.

Makale Türleri:


    Özgün Araştırma Makaleleri: Klinik gözlemler, yeni teknikler veya laboratuvar çalışmalarını içeren klinik araştırmaları içerir. Bilimsel araştırma makaleleri başlık, öz, anahtar kelimeler, giriş, materyal-metotlar, bulgular, tartışma, çalışmanın kısıtlılıkları, sonuç, kaynaklar, tablo/şekil/resimler ve teşekkür bölümlerinden oluşmalıdır. Başlık, öz ve anahtar kelimeler bölümleri hem Türkçe hem de İngilizce olarak hazırlanmalıdır. Makale türlerine göre kısıtlamalar Tablo 1’de verilmiştir.


Tablo 1: Makale türleri için kısıtlamalar

Makale TürüSözcük LimitiÖz Sözcük LimitiKaynak LimitiTablo LimitiŞekil Limiti
Özgün Araştırma3500250 (Alt Başlıklı)4067
Derleme500025050610
Olgu Sunumu100025020Tablo Yok10
Editöre Mektup500Uygulanamaz511


  Editöryel Yorum: Dergide yayınlanan bir araştırmanın, o konunun uzmanı olan veya üst düzeyde değerlendirme yapan bir hakemi tarafından kısaca yorumlanması amacını taşımaktadır. Yazarları, dergi tarafından seçilip davet edilir. Özet, anahtar sözcük, tablo, şekil, resim ve diğer görseller kullanılmaz.


   Derleme: Yazının konusunda birikimi olan ve bu birikimleri uluslararası literatüre yayın ve atıf sayısı olarak yansımış uzmanlar tarafından hazırlanmış davetli yazılar değerlendirmeye alınır. Bir bilgi ya da konunun klinikte kullanılması için vardığı son düzeyi anlatan, tartışan, değerlendiren ve gelecekte yapılacak olan çalışmalara yön veren bir formatta hazırlanmalıdır. Ana metin “Giriş”, “Klinik ve Araştırma Etkileri” ve “Sonuç” bölümlerini içermelidir. Türkçe başlık, Türkçe özet ve Türkçe anahtar kelimeler, İngilizce başlık, İngilizce özet, İngilizce anahtar kelimeler içermelidir. Derleme türü makalelerde özet tek paragraf olacak şekilde hazırlanmalı Derleme türündeki yazılarla ilgili kısıtlamalar için lütfen Tablo 1’i inceleyiniz.


    Olgu Sunumu: Olgu sunumları için sınırlı sayıda yer ayrılmakta ve sadece ender görülen, tanı ve tedavisi güç olan hastalıklarla ilgili, yeni bir yöntem öneren, kitaplarda yer verilmeyen bilgileri yansıtan, ilgi çekici ve öğretici özelliği olan olgular yayına kabul edilmektedir. Ana metin; “Giriş”, “Olgu Sunumu”, “Tartışma”, “Sonuç” ve “Referanslar” alt başlıklarını içermelidir. Olgu sunumlarının Giriş ve Tartışma kısımları kısa-öz olmalı, Özet kısmı tek paragraf olacak şekilde hazırlanmalı. Olgu Sunumlarıyla ilgili kısıtlamalar için lütfen Tablo 1’i inceleyiniz.

        
    Editöre Mektup: Dergide daha önce yayınlanan bir yazının önemini, gözden kaçan bir ayrıntısını ya da eksik kısımlarını tartışabilir. Ayrıca derginin kapsamına giren alanlarda okurların ilgisini çekebilecek konular ve özellikle eğitici olgular hakkında da Editöre Mektup formatında yazılar yayınlanabilir. Okuyucular da yayınlanan yazılar hakkında yorum içeren Editöre Mektup formatında yazılarını sunabilirler. Özet, anahtar sözcük, tablo, şekil, resim ve diğer görseller kullanılmaz. Ana metin alt başlıksız olmalıdır. Hakkında mektup yazılan yayına ait cilt, yıl, sayı, sayfa numaraları, yazı başlığı ve yazarların adları açık bir şekilde belirtilmeli, kaynak listesinde yazılmalı ve metin içinde atıfta bulunulmalıdır.

    
     Tablolar
- Tablolar ana dosyaya eklenmeli, kaynak listesi sonrasında sunulmalı, ana metin içerisindeki geçiş sıralarına uygun olarak numaralandırılmalı ve metinde bu sıraya göre atıf yapılmalı.

- Tabloların üzerinde tanımlayıcı bir başlık yer almalı ve tablo içerisinde geçen kısaltmaların açılımları tablo altına tanımlanmalıdır.

- Tablolar Microsoft Office Word dosyası içinde “Tablo Ekle” komutu kullanılarak hazırlanmalı ve kolay okunabilir şekilde düzenlenmelidir.

- Her veri kendi hücresinde verilmelidir ve kutu başlıkları boş olmamalıdır. Tablolarda sunulan veriler ana metinde sunulan verilerin tekrarı olmamalı; ana metindeki verileri destekleyici nitelikte olmalıdır.


     Şekiller:     

    - Şekiller, grafikler ve fotoğraflar (TIFF ya da JPEG formatında) ayrı dosyalar halinde sisteme yüklenmelidir.

    - Şekiller bir Word dosyası dokümanı ya da ana doküman içerisinde sunulmamalıdır.

    - Şekiller en az 600x600 pixel çözünürlükte kaydedilmeli, dergi boyutlarında tek veya iki sütuna sığacak şekilde ölçeklendirilmelidir.

    - Grafik çizimler uygun rezolüsyonda hazırlanmalıdır. Alt birimlere ayrılan görseller olduğunda, alt birimler tek bir görsel içerisinde verilmemelidir. Her bir alt birim sisteme ayrı bir dosya olarak yüklenmelidir.

    - Resimler alt birimleri belli etme amacıyla etiketlenmemelidir (a, b, c vb.).

    - Fotoğraflar ve Grafikler metin içerisinde “Şekil” olarak isimlendirilerek beraberce sıralandırılmalıdır.

    - Renkli fotoğraflar derginin online yayınında renkli olarak kullanılacak, ancak kağıt baskıda siyah-beyaza dönüştürülecektir. Bu nedenle fotoğraf işaretlemelerinde renkli işaretleyiciler kullanılmaması önerilir. Eğer hastaların fotoğrafı kullanılacaksa, ya hastalar fotoğraftan tanınmamalı ya da hastalar veya yasal olarak hastalardan sorumlu yakınından yazılı izin alınmalıdır.

    - Şekil başlıkları ana metnin sonunda "Şekil Başlıkları" başlığı altında sıralı olarak ayrı bir sayfada yer almalıdır.


     Revizyonlar:    

    - Yazarlar makalelerinin revizyon dosyalarını gönderirken, ana metin üzerinde yaptıkları değişiklikleri işaretlemeli, ek olarak, hakemler tarafından öne sürülen önerilerle ilgili notlarını “Hakemlere Cevap” dosyasında göndermelidir.

    - Hakemlere Cevap dosyasında her hakemin yorumunun ardından yazarın cevabı gelmeli ve değişikliklerin yapıldığı satır numaraları da ayrıca belirtilmelidir.

    - Revize makaleler karar mektubunu takip eden 30 gün içerisinde dergiye gönderilmelidir.

    - Makalenin revize versiyonu belirtilen süre içerisinde yüklenmezse, revizyon seçeneği iptal olabilir. Yazarların revizyon için ek süreye ihtiyaç duymaları durumunda uzatma taleplerini ilk 30 gün sona ermeden dergiye iletmeleri gerekmektedir.


    Kaynaklar:

   - Dergilerin atıf sayılarının sağlıklı olarak tespit edilebilmesi, kaynakların düzgün yazılmasıyla doğrudan ilişkilidir. Dergimizde Vancouver kaynak yazım stili kullanılmaktadır. Vancouver stiline ait kaynak yazım kuralları, kaynak yazının türüne göre aşağıda tanımlanmıştır. Ayrıntılı bilgi için Vancouver kaynak yazım stili ile ilgili linki tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

    - Kaynaklar yazıda kullanılış sırasına göre numaralanmalıdır.

    - Atıf yapılırken en son ve en güncel yayınlar tercih edilmelidir.

    - Atıf yapılan makaleler DOI numarası almış olmalıdır. Kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur.

    - Henüz yayımlanmamış veriler ve çalışmalar kaynaklar bölümünde yer almamalıdır. Bunlara metin içerisinde "isim(ler), yayımlanmamış veri, yıl" şeklinde yer verilmelidir.

    - Kaynakların yazılımı aşağıdaki örneklere uygun olmalıdır.


  Kaynak bir dergi ise;
  Yazar(lar)ın soyadı adının başharf(ler)i (6 ve daha az sayıda yazar için yazarların tümü, 6'nın üzerinde yazarı bulunan makaleler için ilk 6 yazar belirtilmeli, Türkçe kaynaklar için "ve ark.", yabancı kaynaklar için "et al." ibaresi kullanılmalıdır). Makalenin başlığı. Derginin Index Medicus'a uygun kısaltılmış ismi (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ sites/entrez/query.fcgi?db=nlmcatalog). Yıl; Cilt (Sayı): İlk ve son sayfa numarası.

        Örnek: Aakre KM, Langlois MR, Watine J, Barth JH, Baum H, Collinson P, et al. Critical review of laboratory investigations in clinical practice guidelines: proposals for the description of investigation. Clin Chem Lab Med. 2013;51(6):1217-26.


  Kaynak bir kitap ise;
  Yazar(lar)ın soyadı adının başharf(ler)i. Kitabın adı. Kaçıncı baskı olduğu. Basım yeri: Basımevi, Basım Yılı: sayfa numarası    

        Örnek: Green AB, Brown CD. Textbook of Pulmonary Disease. 2nd ed. London: Silver Books, 1982: 49.

    
   Kaynak kitaptan bir bölüm ise;
   Bölüm yazar(lar)ının soyadı adının başharf(ler)i. Bölüm başlığı. In: Editör(ler)in soyadı adının başharf(ler)i (ed) veya (eds). Kitabın adı. Kaçıncı baskı olduğu. Basım yeri: Yayınevi, Baskı yılı: Bölümün ilk ve son sayfa numarası.    

        Örnek: Sitar ME, Akduman Alasehir E, and Ongen Ipek B. Immune Modulation and Its Role in Antiaging. In: Rizvi S I, Cakatay U (eds) Molecular Basis and Emerging Strategies for Anti-aging Interventions. Singapore, Springer, 2018:111-132.


    Kaynak elektronik olarak yayımlanan bir dergi ise;
    Yazar(lar)ın soyadı adının başharf(ler)i (6 ve daha az sayıda yazar için yazarların tümü, 6'nın üzerinde yazarı bulunan makaleler için ilk 6 yazar belirtilmeli Türkçe kaynaklar için "ve ark.", yabancı kaynaklar için "et al." ibaresi kullanılmalıdır). Makalenin başlığı. Derginin Index Medicus'a uygun kısaltılmış ismi Yıl; Cilt: İlk ve son sayfa numarası. Elektronik olarak yayımlanma tarihi yıl ay ve gün.
        Örnek: Lemmon GH, Gardner SN. Predicting the sensitivity and specificity of published real-time PCR assays. Ann Clin Microbiol Antimicrob 2008; 7: 18. Epub 2008 Sep 25.


- Yayına kabul edilen makaleler dil bilgisi, noktalama ve biçim açısından kontrol edilir.

- Yayın süreci tamamlanan makaleler, yayın planına dâhil edildikleri sayıyla birlikte yayınlanmadan önce yazarlara mail olarak bildirilir.

- Kabul edilen makalelerin baskıya hazır PDF dosyaları sorumlu yazarlara iletilir ve yayın onaylarının 2 gün içerisinde dergiye iletilmesi istenir.


Son Kontrol Listesi

● Editöre mektup


● Telif Hakkı Devir ve Yazarları Bilgilendirme Formu


● ICMJE Potansiyel Çıkar Çatışmaları Formu


● Daha önce basılmış materyal (yazı-resim-tablo) kullanılmış ise izin belgesi


● Yazar Katkı Formu


● İnsan öğesi bulunan çalışmalarda “Materyal - Metotlar” bölümünde Helsinki Deklarasyonu prensiplerine uygunluk, kendi kurumlarından alınan etik kurul onayının ve hastalardan “bilgilendirilmiş olur (rıza)” alındığının belirtilmesi ve Klinik Çalışmalar Etik Kurul Karar Mektubu


● Hayvan öğesi kullanılmış ise “Materyal - Metotlar” bölümünde “Guide for the Care and Use of Laboratory Animals” prensiplerine uygunluğunun belirtilmesi ve Hayvan Deneyleri Etik Kurul Karar Mektubu


● Başlık sayfası


● Öz (Türkçe ve İngilizce) ve anahtar kelimeler,


● Ana metin,


● Tablolar,


● Şekil Başlıkları.


Instructions for Authors


- Maltepe Medical Journal is the scientific publication of Maltepe University Faculty of Medicine. It is published every four months (April, August, and December). Original research, review, case report, technical note, letter to the editor in the fields of basic and clinical medical sciences that have not been published elsewhere in the journal are published. The publication language of the journal is English or Turkish.

- Articles submitted to the journal should be prepared according to ICMJE-Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly Work in Medical Journals (updated in December 2019 -http://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf).

- Articles submitted for publication in Maltepe Medical Journal should comply with the principles of the Helsinki Declaration, Good Clinical Practices, and Good Laboratory Practices Guide. For this reason, it should be stated that ethics committee approval was obtained in the Materials - Methods section of the article in all studies conducted on humans. The patients or volunteers that the research was conducted on should be informed, and their consent should be obtained, and this should be stated. In studies conducted on animals, it should be noted in the Materials and Methods chapter of the article that the study was carried out in accordance with the Guidelines for the Care and Use of Laboratory Animals, and ethics committee approval was obtained from the relevant institution. If necessary, a copy of the ethics committee approval may be requested from the authors by the Editor.

- Randomized studies should be submitted to the journal in accordance with CONSORT guidelines and, in the same way, STROBE for observational studies, STARD for diagnostic valuable studies, PRISMA for systematic reviews and meta-analyses, ARRIVE for animal studies, TREND for nonrandomized behavioral and public health studies should be followed.

- Articles should be submitted by using the article submission system through the Dergipark system. Applications made by any other means of communication or other than authors will not be accepted.

- The articles will first be reviewed by the relevant department of the editorial committee for technical analysis. Articles with errors according to the spelling rules will be sent back to the author, and 15 (fifteen) days will be given to correct the errors in the relevant chapter. The articles passing through the technical analysis will be forwarded to the referees appointed by the department editors. The referee evaluation period is 15 (fifteen) days. According to referee decisions, publishable, Major revision, Minor revision, Rejection decision is made. Authors are given 1 (one) month for the articles for which revision decision is made. At the end of one month, the articles are re evaluated, and the final decision is reported to the authors.


- Authors should send the following forms together with the articles through the system;

       - Copyright Transfer Form
       - ICMJE Disclosure Form and Conflicts of Interest Form
       - Author Contribution Form

- These forms should be signed by all authors.

- Authors should obtain permission from the copyright holder when using previously published content, including images, tables, or any other content in print or electronic format. Legal, financial, and penal responsibilities in this matter belong to the authors. The views and opinions expressed in the articles published in the journal reflect the perspectives of the author(s), not the Maltepe Medical Journal, the Editor-in-Chief, Deputy Editor-in-Chief, Editor Committee, Editorial Board and Publisher. Maltepe Medical Journal Editor-in-Chief, Deputy Editor-in-Chief, Editor Committee, Editorial Board, and Publisher accept no responsibility or liability for such situations. All responsibility for the published content belongs to the authors.


General Rules:

- It should be written in A4 size, double-spaced, 12 points, in Times New Roman format, with 2.5 cm margins on all sides of the page.
- Titles and text should be left-aligned. The main title should be written in bold, and the sub-titles should be written in italics.
- Pages should be numbered sequentially, starting from the title page. The page number should be written in the lower right corner of each page.
- Units are prepared in accordance with the International System of Units (SI), which is the international unit system.
- The abbreviations used in the article should be in the internationally accepted form, they should be written clearly where they were first used, and its abbreviated form should be shown in parentheses.
- When devices, software, drugs, etc. are mentioned in the main text, the product information, including the name of the product, the manufacturer, the city, and country of manufacture, should be given in parentheses; Eg; "Discovery St PET/CT scanner (General Electric, Milwaukee, WI, USA)".


Chapters of the Article:
The chapters of the article should be as follows:

          - Title page
          - Abstract (Turkish and English) and keywords,
          - Main text,
          - Tables,
          - Figure Captions

Each chapter should start on a new page.

Title page:

- A separate cover page should also be submitted along with all submitted articles. This page should contain;
- The Turkish and English title of the article and its short title in Turkish and English, not exceeding 40 characters, including spaces,
- The names of the authors, the clinic, department/science where the studies were conducted, the name of the institution and their ORCID numbers,
- Detailed information about financial support information and other support sources, name, correspondence address, telephone (including mobile phone), and e-mail address of the corresponding author,
- Whether acknowledgment, research funding, or sponsorship was received from individuals who contributed to the article preparation process but did not meet the authorship criteria, if received, the name of the institution, if it was previously submitted as a declaration in a congress or symposium, the name, place, and date of the congress.

Abstract:

- All articles other than Letters to the Editor should have English and Turkish abstracts. Abstracts of Original Research articles should be prepared in a way that includes the sub-titles of "Purpose," "Material - Methods," "Results," and "Conclusion" and should not exceed 250 words. Abstract sections of case reports and invited reviews should not contain subtitles.
- Keywords: English keywords should be selected in accordance with Medical Subject Headings (MeSH), and Turkish keywords should be chosen in accordance with Turkish Science Terms (TBT) at least three and at most 6, they should be listed alphabetically and the first letter should be capitalized.

Main text:

- The main text should contain sub-titles of "Introduction", "Material - Methods", "Results," and "Discussion". For restrictions on Original Research, please refer to Table 1.

Table 1: Restrictions for article types

Article Type

Word Limit 

Abstract Word Limit
Reference Limit
Table Limit
 Figure Limit
Original Research 
3500
250 (with subtitles)
40
6
7
Reviews 
5000
 250
50

10
Case Report 
1000
 250 
20 
No Table 
10
Letters To The Editor
 500
 Inapplicable
511



- Introduction: The purpose of the article, the justification for the study or observation should be summarized, the data or the conclusions of the study should not be explained.

- Material - Methods: The study plan should be clearly described. It should include whether the study was randomized, whether it was retrospective or prospective, the number and characteristics of the experiment/subjects, and the statistical method used. It should be noted that the experimental and clinical studies in the article were approved by the relevant ethics committee. References should be given for established methods, and a short explanation should be given for new methods. Statistical analysis is often required to support the result. Statistical analysis should be performed according to the rules for reporting statistical data in medical journals (Altman DG, Gore SM, Gardner MJ, Pocock SJ. Statistical guidelines for contributors to medical journals. BrMed J 1983: 7; 1489-93). Information on statistical analysis should be written as the last paragraph in the Material - Methods chapter and the software used should be strictly defined. P values should be given explicitly.

- Results: The findings obtained in the study should be given in tables and figures, results should be presented with statistical evaluation methods. Each table should be written on a separate page with the title and footnotes. They should be numbered    according to their order in the text. Non-standard abbreviations should be explained with footnotes. Figures (drawings, graphics, and photographs) should be numbered according to their order in the text, figure captions should be written respectively on a separate page from the text under the title of "Figure Captions".

- Discussion: The findings of the study should be discussed by comparing with the literature, and the contribution of the study to the literature should be summarized as a result. Restrictions, obstacles and inadequacies of original research should be mentioned in the "Discussion" section before the Conclusion paragraph. The last paragraph should be the conclusion paragraph, and the outputs should be stated in line with the results of the article.

- Acknowledgments (Optional): Names of people who contributed to the study, other than the authors, can be written in this field. In addition, the information of the project and its reference that the study is supported can be entered in this field.

- References: The references of the journal should be written according to the reference rules of the journal.

Article Types:

Original Research Articles:

- It includes clinical research involving clinical observations, new techniques, or laboratory studies. Scientific research articles should consist of title, abstract, keywords, introduction, material & methods, results, discussion, limitations of the study, conclusion, references, table/figure/images, and acknowledgments. Title, abstract, and keywords chapters should be prepared in both Turkish and English. Restrictions according to article types are given in Table 1.

Editorial Comment:

- It is aimed to briefly interpret research published in the journal by a referee who is an expert on the subject or makes a high-level evaluation. Authors are selected and invited by the journal. Abstract, keywords, tables, figures, images and other visual are not used.

Review:

- Invited articles prepared by experts who have knowledge in the subject of the article and whose knowledge is reflected in the number of publications and citations in the international literature are taken under review. It should be prepared in a format that describes, discusses, and evaluates the latest level of knowledge or topic for use in the clinic, and directs future studies. The main text should include "Introduction", "Clinical and Research Effects" and "Conclusion" chapters. It should contain Turkish title, Turkish abstract and Turkish keywords, English title, English abstract, English keywords. In review-type articles, the summary should be prepared in a single paragraph. Please see Table 1 for restrictions on review-type articles.


Case Report:

- Limited quota is reserved for case reports and only cases with interesting and instructive features, suggesting a new method for rare diseases difficult to diagnose and treat, reflecting information not included in the books accepted for publication. -- Main text; should include sub-titles of "Introduction", "Case Report", "Discussion", "Conclusion" and "References". The Introduction and Discussion parts of the case reports should be short-concise, and the Abstract part should be prepared in a single paragraph. For restrictions on the Case Report, please refer to Table 1.


Letter to the Editor:

- Can discuss the importance, overlooked detail, or missing parts of a previously published article in the journal. In addition, articles can be published in the form of a letter to the Editor on topics that may interest the readers in the fields covered by the journal, and especially on educational cases. Readers can also submit their articles in a letter to the Editor format, which includes comments on published articles. Abstract, keywords, tables, figures, images, and other visuals are not used. The main text should not include subtitles. The volume, year, issue, page numbers, the title of the article, and the authors' names of the publication about which the letter is written should be clearly stated, written in the reference list, and addressed in the text.

Tables
- Tables should be added to the main file, submitted after the reference list, numbered according to their transition order in the main text, and referenced in this order in the text.
- A descriptive title should be placed on the tables, and expansions of abbreviations in the table should be defined under the table.
- Tables should be prepared using the "Insert Table" command in a Microsoft Office Word file and arranged in an easy-to-read way.
- Each data should be given in its own cell, and the box titles should not be empty. The data presented in the tables should not be a repetition of the data given in the main text; such as to support the data in the main text.

Figures
- Figures, graphics and photos (in TIFF or JPEG format) should be uploaded to the system as separate files.
- Figures should not be presented in a Word file document or main document.
- Figures should be saved at a resolution of at least 600x600 pixels, scaled to fit in single or two columns in magazine sizes.
- Graphic drawings should be prepared inappropriate resolution. When there are images divided into sub-units, sub-units should not be given in a single image. Each sub-unit should be loaded into the system as a separate file.
- Images should not be labeled to indicate sub-units (a, b, c, etc.).
- Photos and Graphics should be named as "Figures" in the text and listed together.
Color photos will be used in color in the online publication of the journal but will be converted to black and white in paper printing. For this reason, it is recommended not to use colored markers in photo markings. If the patient's photograph is to be used, either the patients should not be recognized in the picture, or the written permission should be obtained from the patients or their legally responsible relatives.
Figure titles should be placed on a separate page, sequentially, under the title of "Figure Titles" at the end of the main text.

Revisions:
- Authors should mark their changes to the main text when submitting revision files of their articles. In addition, send their notes on the recommendations made by the referees in the "Reply to Referees" file.
- In the Reply to Referees file, the author's reply should follow each referee's comment, and the line numbers where the changes were made should also be indicated.
- Revised articles should be sent to the journal within 30 days following the decision letter.
- If the revised version of the article is not uploaded within the specified time, the revision option may be canceled. If the authors need additional time for revision, they should submit their extension requests to the journal before the first 30 days expire.

References:
- The ability to determine the citation numbers of journals as healthy is directly related to the formal writing of references. Vancouver reference writing style is used in our journal. Reference spelling rules of the Vancouver style are defined below according to the type of reference text. For detailed information, please click on the link about Vancouver reference writing style.
- References should be numbered according to the order in which they are used in the article.
- The latest and most up-to-date publications should be preferred when referring.
- Referential articles should have received a DOI number. The authors are responsible for the accuracy of the references.
- Unpublished data and studies should not be included in the references section. These should be included in the text as "name(s), unpublished data, year".
- The writing of the references should be in accordance with the examples below

If the reference is a journal;
- Initial(s) of the author's name(s) and surname(s) (all authors for 6 or fewer authors, the first 6 authors for articles with more than 6 authors should be specified, "ve ark." phrase for Turkish references and "et al." phrase for foreign references" should be used). Title of the article. Abbreviated name of the journal according to Index Medicus (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ sites/entrez/query.fcgi?db=nlmcatalog). Year; Volume (Issue): First and last page number.

Example: Aakre KM, Langlois MR, Watine J, Barth JH, Baum H, Collinson P, et al. Critical review of laboratoryinvestigations in clinicalpracticeguidelines: proposalsforthedescription of investigation. ClinChemLabMed. 2013;51(6):1217-26.

If the reference is a book;
- Initial(s) of the author's name(s) and surname(s). Name of the book. Which edition. Place of publication: Printing house, Year of Publication: page number

Example: Green AB, Brown CD. Textbook of PulmonaryDisease. 2nd ed. London: Silver Books, 1982: 49.

If the reference is a chapter from the book;
- Initial(s) of the chapter author's name(s) and surname(s). Chapter title. In: The initial(s) of the editor(s) name(s) and surname (ed) or (eds). Name of the book. Which edition. Place of publication: Publishing house, year of publication: First and last page numbers of the chapter.

Example: Sitar ME, Akduman Alasehir E, and Ongen Ipek B. ImmuneModulationandIts Role in Antiaging. In: Rizvi S I, Cakatay U (eds) MolecularBasisandEmergingStrategiesfor Anti-agingInterventions. Singapore, Springer, 2018: 111-132.


If the reference is a journal published electronically;
- Initial(s) of the author's name(s) and surname(s) (all authors for 6 or fewer authors, the first 6 authors for articles with more than 6 authors should be specified, "ve ark." phrase for Turkish references and "et al." phrase for foreign references" should be used). Title of the article. The abbreviated name of the journal in accordance with Index Medicus, Year; Volume; First and last page numbers. Date of publication electronically as year, month, and day.

Example: Lemmon GH, Gardner SN. Predictingthesensitivityandspecificity of published real-time PCR assays. AnnClinMicrobiolAntimicrob 2008; 7: 18. Epub 2008 Sep 25.

- Articles accepted for publication are checked for grammar, punctuation, and format.
- The articles whose publication process has been completed are notified to the authors by e-mail before they are published, together with the number they are included in the publication plan.
- PDF files of the accepted articles are sent to the responsible authors, and the publication approvals are requested to be submitted to the journal within two days.

Final Checklist

● Cover Letter
● Copyright Transfer and Authors Information Form
● ICMJE Potential Conflicts of Interest Form
● If previously printed material (text-image-table) is used, a permit document
● Author Contribution Form
● Compliance with the principles of the Declaration of Helsinki in the "Materials - Methods" chapter in studies with human elements, statement of ethics committee approval from their own institution, and "informed approval (consent)" from patients and Clinical Studies Ethics Committee Decision Letter
● If the animal subject is used, statement of the compliance with the principles of "Guide for the Care and Use of Laboratory Animals" in the "Materials - Methods" chapter and the Animal Experiments Ethics Committee Decision Letter
● Title page
● Abstract (Turkish and English) and keywords,
● Main text,
● Tables,
● Figure Titles.

    Etik İlkeler


Derginin politikalarına göre bütün deneysel, klinik çalışmalar ya da ilaç çalışmaları için bu alanda uluslararası kurallar olan WMA’nın Helsinki Bildirgesi- İnsanların Katıldığı Tıbbi Araştırmalar için Etik İlkeler- (en son güncelleme: Ekim 2013, Fortaleza, Brezilya), Laboratuvar Hayvanlarının Kullanımı ve Bakımı İçin Rehber (8. baskı, 2011) ve/veya Hayvanlar Üzerinde Yapılan Biyomedikal Araştırmalar için Uluslararası Rehberlik İlkeleri (2012)’ne uygun olarak çalışan bir etik kurulun onayı gereklidir. İnsanlar üzerinde yapılan deneysel çalışmalar için hastalar ve gönüllülerden yapılabilecek işlemlerin detaylı olarak açıklanmasından sonra bilgilendirilmiş onam alındığını gösteren bir cümle eklenmelidir. Dergi ilgili kurumdan alınmış Etik Kurul Onayı’nın bir kopyasını isteyebilir. Derginin etik ilkeleri ile ilgili daha detaylı bilgiye Yazarlar İçin Bilgi sayfasından ulaşılabilir.

Etik Sorumluluklar
Editöryel Kurul;

-Maltepe Tıp Dergisi'ne başvurusu yapılan her makalede bağımsız olarak değerlendirilir.
-Editör kurulu yayınların niteliğini sürekli olarak geliştirmeyi amaçlar.
-Editörler kurulu, yayınların kör hakemlik sürecinde, dergi politikalarına uygun olarak yayın ve araştırma etiği ilkelerinin çerçevesinde değerlendirilmesini benimser ve sağlar.
-Editörler kurulu, makalelerin kayıtlarını, dergi ile olan yazışmaları Dergipark sistemi üzerinde saklar.
-Editörler kurulu ‘Yayın Etiği Komitesi’nin (Committe on Publication Ethics – COPE (https://publicationethics.org/)) yayınlamış olduğu ‘COPE Dergi Editörleri için Etik Davranışlar ve En İyi Uygulamalar Kılavuzu’ (COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors (https://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf)) ve ‘COPE Dergi Editörleri için En İyi Uygulamalar Kılavuzu’nda (COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors (https://publicationethics.org/files/u2/Best_Practice.pdf)) yer alan ve aşağıda listelenen etik sorumluluklara uymayı beyan eder.

Editör, Editör Yardımcıları ve Alan Editörleri;

-Editörler, hakemlerin, yazarların ve okuyucuların gerek duydukları bilgi gereksinimlerini karşılamaya çaba gösterir.
-Makaleler hakkında karar verirken, derginin amaçlarını, makalelerin özgünlüğü, genel tıbba katkısını, kullanılan yöntemlerin geçerliliğini göz önünde bulundurur.
-Her makalenin kör hakemlik kuralları içinde, nesnel ve bilimsel veriler doğrultusunda, süresi içinde değerlendirilmesini sağlar.
-Makaleler hakemlere uzmanlık alanları dikkate alınarak gönderilir.
-Makalelerdeki kişisel verilerin, insan ve hayvan haklarının korunmasına özen gösterilir. Etik kurul onayı ve hasta/katılımcı onam belgelerinin sunulmasına özen gösterir.

Hakemler;

-Hakemler uzmanlık alanları ile ilgili makaleleri, nesnel, yansız ve gizlilik içinde değerlendirmelidir.
-Hakemler çıkar çatışması-çıkar ilişkisi olan makaleyi değerlendirmemelidir.
-Hakemler değerlendirmeyi, Maltepe Tıp Dergisi Değerlendirme Formu’nu dikkate alarak akademik kurallara uygun, yapıcı bir dil kullanarak, süresi içinde gerçekleştirmelidir.
Yazarlar;

-Yazarlar makalelerini birden fazla dergiye aynı anda değerlendirmek üzere göndermemelidir.
-Makaleye katkı sağlayamayan kişiler yazar listesine eklenmemeli, yayınlanmak üzere kabul edilen makalenin yazar sırasında değişim, yazarların eklenmesi-çıkarılması önerilmemelidir.
-Etik kurul onayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayının alındığı; etik kurul adı, toplantı tarihi ve onay numarası makalenin gereç ve yöntem(ler) bölümü ile makalenin sonunda belirtilmeli, etik kurul onayını gösteren belge Dergipark sistemine yüklenmelidir. Olgu sunumlarında da aydınlatılmış onam formunun alındığı makale içinde ve sonunda belirtilmelidir.
-Yazarlar araştırma ve yayın etiğine uyduğuna dair beyanı makale sonunda yazılı olarak belirtmelidir.

İntihal politikası
Hakem değerlendirmesi sürecinde intihal taraması için özel bir çaba harcamaktayız. Şüpheli intihal durumlarında yazınız hemen reddedilecek ve yazarların çalıştığı kurum dergi editörlerince haberdar edilecektir.

Maltepe Tıp Dergisi en yüksek araştırma ve yayıncılık etik standartları ile çalışmaktadır. Bütün gönderilen metinler ile birlikte intihal yazılımı ile çakışma örnekleri ve benzer metinleri saptamak için tarandığına dair raporların sistem üzerinden yüklenmesi istenmektedir. Yüksek benzerlik skorları (%20) olması bir metnin reddedilmesine neden olabilir.

Editörler eğer bir etik hatadan şüphelenirlerse yayın ve araştırma etiği ile ilgili uluslararası kurallara (COPE rehberi, WAME kaynakları, WMA politikaları ve ORI) uygun hareket edeceklerdir.

Çıkar çatışması politikası
Maltepe Tıp Dergisi editöryal değerlendirme süreci uluslararası editör organizasyonların iyi editörlük pratikleri ile uygunluk içindedir. (WAME, COPE)

WAME değerlendirme sürecindeki (metnin dergiye gönderilmesi, hakem değerlendirmesi, editörlük kararları ve yazarlar, hakemler ve editörler arası iletişim) bir yazar, hakem ya da editörün kişinin sorumluluklarını (akademik dürüstlük, araştırmanın yan tutma olmadan yapılması ve raporlanması, karar verme ve değerlendirmelerin doğruluğu) değerlendirme sürecinde haksız yere etkileyebilecek yarışan bir çıkarı olduğunda çıkar çatışması olduğunu belirtir.

Maltepe Tıp Dergisi için her yazar, hakem ve editörün kişisel, ailesel, finansal, politik, dini ya da yukarıdaki WAME tanımına giren herhangi bir çıkar çatışması olması halinde bunu açıkça belirtmesini zorunludur.

Çıkar çatışması ya da finansal destek olsa da olmasa da bu durum hem Çıkar Çatışması Beyanında hem de metinlerin sonunda bildirilmelidir. Eğer bir hakem, yardımcı editör ya da bölüm editörü belirli bir yazı için çıkar çatışması olduğunu ya da bu yazı için uygun bir hakem veya editör olmadığını düşünüyorsa bu hakem ya da editör verilen görevden çekilmelidir.

Sizden tüm yazarlar için ICMJE kılavuzlarında (lütfen bunları www.icmje.org adresinden bakınız) listelenen potansiyel çıkar çatışmalarının olup olmadığını doğrulamanız istenecektir. Özellikle size herhangi bir yazar ya da yazarların çalıştıkları kurumların bağış, konsültasyon ücreti ya da harcı, toplantılara katılım ve seyahat için destek, veri izleme komiteleri ya da istatistiksel analiz gibi hakemlik aktivitelerine katılma ücreti, metni yazmak, yazımına yardım etmek ya da gözden geçirmek için alınan ücretler ve/ veya ilaçlar, ekipman ya da yönetim desteği alıp almadığı sorulacaktır. Bütün bu sorulara verilecek pozitif cevaplar aynı zamanda metnin başlık sayfasında belirtilmelidir.

Maltepe Tıp Dergisinin Editörler kurulu üyeleri de kendi yazılarını dergiye gönderebilirler. Ancak kendi yazılarının yayın işleri ile karar süreçlerinin herhangi bir aşamasında yer alamazlar. Onlara da herhangi bir yazar gibi davranılacaktır ve eğer yazıları kabul edilecekse bu kabul en az iki dış hakemin olumlu bildirimi sonrasında yapılabilir.

Yazarlar değerlendirme süreci boyunca bölüm editörlerinin hiçbirisi ile iletişime geçmemelidir. Bir yazının değerlendirilmesi ile ilgili bütün gerekli bilgiler editörlük bürosundan alınabilir. Ayrıca yazıyla ilgilenen editör ve hakemlerin isimleri yazarlara verilmez. Maltepe Tıp Dergisinin çift kör değerlendirme ilkeleri gereği yazarlar ve hakemler birbirlerinin isimlerini bilmezler.

Gönderdiğiniz çalışmada yazdıklarınızı etkileyebilecek olarak algılanabilecek ya da potansiyel olarak etkileyebileceği görünümünü verebilecek biyomedikal alanda olan son 36 aydaki bütün finansal ilişkilerinin varlığı ya da yokluğu ile ilgili bilgiyi bütün yazarlar için vermeniz istenecektir. Bunun örnekleri arasında kurul üyelikleri, danışmanlık, işte çalışma, bilirkişilik, bağışlar/ bekleyen bağışlar, konuşmacı büroları da dahil konuşmalar için alınan ücretler, yazı yazmak için alınan ödemeler, patenler (planlanmış, bekleyen ya da basılmış), telif ücretleri, eğitim sunumlarının geliştirilmesi için olan ödemeler, hisse senetleri/ hisse senedi opsiyonları, diğer seyahat, barınma ve toplantı masrafları vardır ancak bunlarla sınırlı değildir. Pozitif ya da negatif bütün yanıtlar ayrıca başlık sayfasında da yazılmalıdır (ve eğer yazı kabul edilirse bunlar da basılacaktır).

Açık Erişim Politikası
Maltepe Tıp Dergisi Maltepe Üniversite Rektörlüğüne bünyesinde yayın hayatını sürdüren bir dergi olup bütün yazılar ücretsiz olarak Dergipark üzerinden basılır, okunabilir ve indirilebilir.

Diğer Basım Politikaları
Özgün İçerik: Maltepe Tıp Dergisi daha yüksek dereceli kanıt sunduklarından özgün araştırma makalelerini basmayı tercih eder. Özgün bilgi ve veri içeren bürün makaleler başka bir yerde yayınlanmamış olmalı veya eş zamanlı olarak yayınlanmak amacı ile bir başka bilimsel dergiye gönderilmemiş olmalıdır. Bu kısıtlama bilimsel çalışmalar ve kongrelerde sunulan özetler için geçerli değildir.

Birden çok yazar: Tüm yazarlar gönderilen yazının hazırlanması ve içeriği ile ilgili sorumluluk ve görevleri paylaşırlar.

İstatistik Danışmanı: İstatistik analizi içeren bütün makaleler o konunun istatistik analizinde tecrübeli bir kişinin danışmanlığında hazırlanmalıdır. Yazarlardan biri ya da yazarlar dışında istatistiksel analiz konusunda tecrübeli bir kişi istatistiksel bilginin doğruluğu ile ilgili sorumluluk almalıdır.

İzinler: Gönderilen bütün materyallerin örneğin daha önce başka bir dergi ya da kitapta basılmış tablolar ve şekillerin tıpkıbasımı için yazılı izin alınması gereklidir. Özgün araştırmalar için uygun etik kurullardan onay ve olgu sunumu, olgu serisi ya da görüntü için hastalardan yazılı onam alınması şarttır.

Önceki ya da benzer yayınlar: Size daha önce aynı metnin ya da çalışmanın Maltepe Tıp Dergisine gönderilmiş farklı bir gönderme sıralaması ve/ veya makale numarasına sahip bir önceki versiyonu olup olmadığı sorulacaktır. Ayrıca bu çalışmada kullanılan verilerin bir başka makalede (basılmış, gönderilmiş ya da hazırlanan) kullanılıp kullanılmadığı da sorulacaktır.

Verilere Erişim: Maltepe Tıp Dergisinin Editörleri yazarlardan hakem değerlendirme sürecinde makalenin daha iyi değerlendirilebilmesi için özgün verileri göndermelerini isteyebilir. Bu nedenle başlık sayfasında hem tam adresin hem de diğer iletişim bilgilerinin gönderilmesi önemlidir.

Basılan bilginin sorumluluğu: Yazarlar metinlerindeki bütün bilgiden sorumludur. Maltepe Tıp Dergisi yazarların beyanlarından sorumlu tutulamaz.

İçerik feragatnamesi:
Maltepe Tıp Dergisinde yayınlanan makalelerdeki bütün fikir ve bilgiler yazarların kişisel görüşleridir. Editörler, yayıncı ve Maltepe Tıp Dergisinin sahibi olan Maltepe Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi Rektörlüğü bu makalelerle ilgili hiçbir sorumluluk kabul etmez. Makalelerin içine reklam alınamaz

Makale Değerlendirme Süreci
Dergipark sistemine yüklenen makaleler Ön Sekretarya Birimi tarafından 1 hafta içinde incelenmektedir. Bu inceleme sürecinde eksik belgeler saptanması durumunda yazarlardan eksik belgelerin tamamlanması istenmektedir. Belgeleri tamamlanan makaleler için Editör ve Yardımcı/Alan Editörü ataması gerçekleştirilir. Her makale en az 2 hakem ve 1 yardımcı/alan editörü tarafından değerlendirilir.

Araştırma makaleleri;
Araştırma makalelerinde hakemler için öngörülen değerlendirme süresi 14 gündür. Hakemlerin ek süre istemesi ya da hakemin değerlendirmede gecikmesi durumunda bu süre uzatılabilir. Hakemin süresi içinde değerlendirmeyi kabul etmemesi ya da hakemlerin olumlu ve olumsuz görüşlerinde eşitlik olması durumunda editörler ek hakem değerlendirmesi talep edebilir.

Olgu Sunumları ve Editöre Mektuplar;
Olgu sunumları ve editöre mektuplar için öngörülen hakem değerlendirme süresi 14 gündür. Hakemlerin ek süre iste istemesi ya da hakem değerlendirmelerinin gecikmesi durumunda yardımcı editör tarafından ek değerlendirme süresi tanınabilir. Olumlu ve olumsuz hakem görüşlerinin eşit olması durumunda editör/yardımcı editör karar verebilir ya da ek görüş isteyebilir.

Derleme makaleleri;
Derleme makaleleri editöryel kurul tarafından konusunda uzman kişilerden talep edilmektedir. Sisteme yüklenen derleme makaleleri de 14 gün süresi içinde hakemler ve editöryel kurul tarafından değerlendirilmektedir.

Düzeltme ve Geri Çekme Süreci
Düzeltme Süreci;
Yazarlar editörler kurulu tarafından önerilen revizyonları 14 gün süre içinde gerçekleştirmelidir. Yazarlar revizyon için ek süre taleplerini editörler kuruluna bildirmelidir.
Revizyon süresi içinde revizyonu gerçekleştirilmeyen ya da yazarlar tarafından revizyonu kabul edilmeyen makaleler editörler kurulu tarafından reddedilmiş olarak kabul edilebilir.

Geri Çekme Süreci;
Yazarlar, makale değerlendirme süreci karar aşamasına ulaşmadan önceki her aşamada (ön sekreterlik, hakem değerlendirilmesi aşaması) makalelerini geri çekebilir.
Karar aşamasına ulaşmış (kabul, red yada revizyon kararı verilen) makalelerde yazarların geri çekme talebi:
- Kabul kararı verilen makalelerde geri çekme talebini editörler kurulu değerlendirir.
- Red/ revizyon kararı verilen makalelerde geri çekme talebi halinde makale reddedilmiş olarak kabul edilir.

Makale gönderim/süreç işletimi ücretsizdir.