Ağaçların boylarının ve
çaplarının büyümesi birçok farklı çevresel faktörlerden (yetişme yeri, rakım,
toprak özellikleri, yıllık yağış miktarı, ağaç türü, ağaç yaşı gibi vb.) etkilenmektedir.
Bu faktörlerin etkisi ile ağaçlardan elde edilen odunların teknik özellikleri de
değişiklik göstermektedir. Odunun yoğunluğu çevresel faktörlerden etkilenir.
Odunun yoğunluğu ve sertlik değeri diğer teknolojik özellikleri hakkında önemli
bilgiler vermektedir. Bu çalışmada, İzmir yöresinde yetişen erik (Prunus domestica L.), karabiber (Piper nigrum L.) ve tespih (Melia
azedarach L.) ağaç
türlerine ait odunlarda statik sertlik değerleri janka yöntemi ve hava kurusu
yoğunluklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Ahşap örneklerin janka sertlik
değerleri (teğet, radyal ve enine yüzeyler) ve hava kurusu yoğunlukları sırası
ile TS 2479 (1976) ve TS 2472 (1976) standartlarına göre belirlenmiştir. Elde
edilen veriler SPSS 17 programında istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre; erik odununda yoğunluk değeri 860.73 kg/m3
ve karabiber odununda yoğunluk değeri 570.73 kg/m3 olarak elde
edilmiştir. En yüksek janka sertlik değerleri erik odununda elde edilirken, en
düşük karabiber odununda izlemiştir.
Erik ağacı karabiber ağacı tespih ağacı janka sertlik değeri
The growth of trees' lengths and diameters is
influenced by many different environmental factors (growth, altitude, soil
characteristics, annual rainfall, tree species, tree age, etc.). With the
effect of these factors, the technical properties of the wood obtained from the
trees also vary. Wood density is affected by environmental factors. Density and
hardness value of wood gives important information about other technological
properties. In this study, it was aimed to determine the static hardness values
janka method and air densities in woods of the plum (Prunus domestica L.), black pepper (Piper nigrum
L.) and chinaberry (Melia azedarach L.) tree species growing in Izmir
region. Janka hardness values (tangential, radial and transverse surfaces) and
air densities of wood samples were determined according to TS 2479 (1976) and
TS 2472 (1976) standards, respectively. The data were evaluated statistically
in SPSS 17 program. According to the research results; the density value of the
plum wood was 860.73 kg/m3 and the density value of black pepper
wood was 570.73 kg/m3. The highest janka hardness values were
obtained from plum wood, and the lowest hardness values were obtained from black
pepper wood.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kereste, Hamur ve Kağıt |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 29 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 28 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |