Odun geçmişten günümüze kadar çok önemli mühendislik malzemelerinden birisi olmuştur. Hem yakacak odun ve hem de yapacak odun olarak birçok farklı kullanım alanına sahiptir. Özellikle ahşap yapılarda ve mobilya sektöründe oldukça fazla kullanılmaktadır. Odunun fiziksel, mekanik, kimyasal özellikleri ve biyolojik dayanıklılık özellikleri, önemli özellikleridir. Masif odunun kullanım yerine karar verirken, bu özelliklerine dikkat edilir. Bu çalışmada, kokulu ardıç (Juniperus foetidissima Wild.) odununun, bazı önemli fiziksel ve mekanik özellikleri araştırılmıştır. Tam kuru yoğunluk, genişleme yüzdeleri, genişleme anizotropisi, lif doygunluk noktası, su alma yüzdesi, eğilme direnci, elastikiyet modülü, şok direnci, statik sertlik değeri belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre; tam kuru yoğunluk 525 kg/m3, teğet yönde genişleme %5.76, radyal yönde genişleme %3.75, boyuna yönde genişleme %0.13, hacmen genişleme %9.64, lif doygunluk noktası %18.35, su alma yüzdesi%76.8, eğilme direnci 93 N/mm2, eğilmede elastikiyet modülü 6701 N/mm2, şok direnci 0.28 kgm/cm2, teğet yüzeyde sertlik 45.7, radyal yüzeyde sertlik 43.8 ve enine yüzeyde sertlik62 N/mm2olarak tespit edilmiştir.
Bu çalışmada sunulan, testlerin yapılmasında yardımcı olan Prof. Dr. Bekir Cihad BAL’a teşekkür ederim.
Wood has been one of the most important engineering materials from the past to the present. Wood has many different uses as both firewood and raw materials. Wood raw material is widely used especially in wooden structures and furniture industry. The physical, mechanical, chemical properties and biological durability properties of wood are important features. When deciding on the use of solid wood, these features are taken into account. In this study, some important physical and mechanical properties of Foetid juniper wood (Juniperus foetidissima Wild.) have been investigated. Oven-dried density, swelling percentages, fiber saturation point, water uptake percentage, bending strength, elastic modulus, impact bending strength, static hardness values were determined. According to data obtained Oven-dried density, swelling percentages, fiber saturation point, water uptake percentage, bending strength, elastic modulus, impact bending strength, static hardness values were 525 kg/m3, 5.76%, 3.75%, 0.13%, 9.64%, 18.35%, 76,93% N/mm2, 6701 N/mm2, 0.28 kgm/cm2, 45.7 N/mm2, 43.8 N/mm2, 62 N/mm2, respectively.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kereste, Hamur ve Kağıt |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 9 Nisan 2020 |
Kabul Tarihi | 2 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |