Bu çalışmada, yüzey tabaka yongalarının mikser içerisinde bekleme süresinin yonga levhaların vida tutma direnci üzerine etkisi araştırılmıştır. Yonga levhaların üretiminde %40 karaçam, %25 meşe ve %35 kavak odunu kullanılmıştır. Ortalama %10 üre formaldehit (UF) tutkalı kullanılarak üç tabakalı yonga levhalar üretilmiştir. Deneme levhalarının üretiminde alt-üst tabakaları oluşturan yongaların mikser içerisinde farklı bekleme sürelerinin levhalarının vida tutma direnci üzerine etkisi tespit edilmiştir. Vida tutma direncinin belirlenmesi amacıyla TS EN 13446 ve TS EN 325’de belirlenen esaslara göre deney numunelerinin boyutları belirlenmiş ve her bir levhadan 75×75 mm boyutlarında 3’er tane olmak üzere örnekler kullanılmıştır. Deney örnekleri %65 ± 5 bağıl nem ve 20 ± 2 °C sıcaklık şartlarındaki iklimlendirme dolabında, değişmez ağırlığa ulaşıncaya kadar kondisyonlanmıştır. Üst-alt tabaka yongalarının mikser içerisinde bekleme süresinin artması yonga levhaların vida tutma direncini olumsuz yönde etkilemiş olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; alt-üst tabaka yongaları için mikser içerisinde optimum bekleme süresi 30 saniye olduğu tespit edilmiştir.
In this study, the effect of the holding time of the surface layer chips on the screw holding resistance of the particleboards was investigated. 40% black pine, 25% oak and 35% poplar wood were used in the production of particleboards. Three-layer particle boards were produced using an average of 10% urea formaldehyde (UF) glue. In the production of sample boards, the effects of the different holding times surface layer chips on the screw holding resistance of the particleboards was determined. In order to determine the screw holding resistance, the dimensions of the test samples were determined in accordance with the principles determined in TS EN 13446 and TS EN 325, and 3 samples of each size of 75 × 75 mm were used from each board. The test samples are conditioned in the air conditioning cabinet at 65 ± 5% relative humidity and 20 ± 2 ° C until they reach constant weight. It has been determined that the increase of holding time of the surface layer chips in the mixer has adversely affected the screw holding resistance of the particleboards According to the results; It was determined that the optimum holding time in the mixer for the surface layer chips is 30 seconds.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kereste, Hamur ve Kağıt |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 7 Haziran 2020 |
Kabul Tarihi | 25 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |