Masif ahşap malzeme geçmişten
günümüze birçok farklı alanda kullanılmıştır. Özellikle, kolay temin
edilebilmesi, ucuz olması, kolay işlenebilmesi, estetik bakımdan cazip olması
gibi birçok üstün özelliklere sahiptir. Odunun özellikleri üzerine ağaç türü,
rutubet miktarı, odun türü (genç odun-olgun odun veya öz odun-diri odun) ve
odun kusurlarının etkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, odunun fiziksel
özellikleri ile yoğunluğu arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaç
için, kayın ve kavak odunları üzerinde denemeler yapılmıştır. Denemelerde,
odunun tam kuru yoğunluğu, genişleme yüzdesi, lif doygunluk noktası ve maksimum
rutubet miktarı belirlenmiştir. Denemeler de TS 2470, TS 2471, TS 4083 ve TS
4084 numaralı standartlar kullanılmıştır. Tam kuru yoğunluk ile diğer fiziksel
özellikler arasındaki ilişki regrasyon denklemleri ile belirlenmeye
çalışılmıştır. Bu ilişkiler dağılım grafikleri ile gösterilmiştir. Elde edilen
bulgulara göre; tam kuru yoğunluk miktarı arttıkça genişleme yüzdelerinin
arttığı ve su alma yüzdelerinin azaldığı belirlenmiştir.
Solid wood
material has used in many different areas from the past to the present day. In
particular, it has many outstanding features such as being easy to procure,
cheap, easy to process, attractive from aesthetic standpoint. It is known that
wood species, moisture content, wood type (juvenile wood-mature wood or heart
wood-sap wood) and wood imperfections are effective on wood properties. In this
study, the relationship between physical properties and density of wood were
determined. For this purpose, experiments carried out on beech (Fagus orientalis L.) and poplar (Populus x euramericana I-214) woods. In the experiments, the oven
dry density of wood, swelling percentages, fiber saturation point and moisture
content were determined. TS 2470, TS 2471, TS 4083 and TS 4084 standards were
used in the experiments. The relationships between oven dry density and other
physical properties were determined by regression equations. These
relationships showed by distribution graphs. According to findings; it was
determined that as the amount of oven dry density increased, the percentage of swelling
increased and the percentage of moisture content decreased.
oven dried density physical properties beech wood poplar wood
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 4 Mayıs 2018 |
Kabul Tarihi | 25 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1 |