The color of wooden materials can be altered through various applications (thermal treatment, bleaching, impregnation, aging, etc.). This study aimed to investigate alterations in color, whiteness index (WI*), and glossiness properties resulting from the application of two distinct solutions (two different types of vinegar and a mixture of carbonate) on the surfaces of iatandza (Albizia ferruginea) wood. A reference group was established, and the surfaces subjected to treatments were compared among themselves. According to the results of the analysis of variance conducted, the solution type prepared over all tests was determined to be statistically significant. The L*, C*, b*, and a* values in the color parameters decreased while the ho value exhibited an increase after the application of solutions. The ∆E* values were measured at 13.63 for the carbonate + vinegar (A) solution and 13.13 for the carbonate + vinegar (B) solution. Furthermore, the calculated differences ∆b*, ∆L*, ∆a*, and ∆C* using color formulas were observed to be negative for both solutions. Glossiness values exhibited reductions in both directions at 60 and 85 degrees, alongside decreases in WI* values in both orientations. It was noted that the application of solutions resulted in alterations to the surface characteristics of the wooden material.
Ahşap malzemenin rengi çeşitli uygulamalar ile değişmektedir (ısıl işlem, ağartma, emprenye işlemi, yaşlandırma, vb.). Bu çalışmada, iatandza (Albizia ferruginea) odunu yüzeylerinde hazırlanmış olan iki farklı çözeltilerin (iki farklı sirke türü ve karbonat karışımı) meydana getirdiği renk, beyazlık indeksi (WI*) ve parlaklık özelliklerindeki değişimler araştırılmıştır. Bir kontrol gurubu oluşturularak çözeltiler ile muamele edilmiş yüzeyler birbirleriyle kıyaslanmıştır. Yapılan varyans analizi sonuçlarına göre bütün testleri üzerinde hazırlanan çözelti türü anlamlı olarak tespit edilmiştir. Uygulanan çözeltiler sonrasında renk parametrelerinden olan L*, C*, b* ve a* değerleri azalış gösterirken, ho değeri artmıştır. ∆E* değerleri karbonat + sirke (A) çözeltisi ile 13.63 ve karbonat + sirke (B) çözeltisi ile 13.13 olarak elde edilmiştir. Buna ek olarak, renk formüllerinin kullanılması ile hesaplanmış olan ∆b*, ∆L*, ∆a* ve ∆C* değerleri her iki çözelti ile negatif olarak bulunmuştur. Parlaklık değerlerinde ise her iki yönde yapılan 60 ve 85 derecelerde ve her iki yöndeki WI* değerlerinde azalmalar tespit edilmiştir. Uygulanan çözeltiler ile ahşap malzemeye ait yüzey özeliklerinin değiştiği görülmüştür.
This project wasn’t supported by any organization
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kereste, Hamur ve Kağıt |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 22 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 28 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 1 |