Araştırma Makalesi

Yerel Halkın Korunan Alanlara Yönelik Algısı Üzerine Bir Değerlendirme: Samsun Örneği

Cilt: 5 Sayı: 2 31 Ağustos 2022
PDF İndir
TR EN

Yerel Halkın Korunan Alanlara Yönelik Algısı Üzerine Bir Değerlendirme: Samsun Örneği

Öz

Korunan alanlar, dünya ekosisteminin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için çok önemli bir işleve ve büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Ancak taşıma kapasitesine dikkat edilmeden, iç dinamiklerine ve koruma ilkelerine hassasiyet gösterilmeden bu alanların turizme açılması geri dönüşü olmayan ciddi ekolojik sorunlara neden olabilmektedir. Bu çalışmada Samsun ilinde yaşayan halkın korunan alanlara karşı farkındalıkları, bu alanlara yönelik görüş ve düşünceleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak tarafımızca geliştirilen anket kullanılmıştır. Anket sonuçlarına göre; katılımcılar korunan alanların dünya ekosistemi için önemli görevler üstlendiğini, Samsun’da yeni korunan alanların oluşturulması gerektiğini, korunan alanların yerel ekonomiye katkı sağladığını ve önemli turizm potansiyeline sahip olduğunu düşünmektedirler. Ancak bu alanların turizme açılmasının çevre kirliliğine, bitki ve hayvan çeşitliliğinin azalmasına neden olabileceğine yönelik çekincelerini de belirtmişlerdir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ARTAR, Mustafa (2008), “Karatepe-Aslantaş Milli Parkı Örneğinde Korunan Alanlar İçin Bir İzleme Yönteminin Geliştirilmesi”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  2. BUSHELL, Robyn ve BRİCKER, Kelly (2016), “Tourism in Protected Areas: Developing Meaningful Standards Tourism in Protected Areas: Developing Meaningful Standards”, Tourism and Hospitality Research, S.17(1), ss:1-15.
  3. BUTCHER, Jim (2006), “A Response to Building a Decommodified Research Paradigm in Tourism: The Contribution of NGOs by Stephen Wearing, Matthew McDonald and Jess Ponting”, Journal of Sustainable Tourism, S.13(5), ss.424-455.
  4. ÇALIK, İsmail ve PİR, Barış (2019), “Korunan Alanların Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Değerlendirilmesi: Gümüşhane Limni Gölü Tabiat Parkı Örneği”, Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, S.10(Ek Sayı), ss.159-169.
  5. ÇOŞKUN, Recai, ALTUNIŞIK, Remzi ve YILDIRIM, Engin (2017), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Sakarya, 9.Baskı.
  6. ERKUŞ, Adnan (2021), Davranış Bilimleri İçin Bilimsel Araştırma Süreci, Seçkin Yayınları, Ankara, 7.Baskı.
  7. KOZAK, Nazmi, KOZAK, Meryem A. ve KOZAK, Metin (2019), Genel Turizm, Detay Yayıncılık, Ankara, 21.Baskı.
  8. LIDDLE, Michael J. (1975), “A Selective Review of the Ecological Effects of Human Trampling on Natural Ecosystems”, Biological Conservation, S.7(1), ss.17-36.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Çevre ve Kültür , Beşeri Coğrafya , Kentsel Politika

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ağustos 2022

Gönderilme Tarihi

24 Mayıs 2022

Kabul Tarihi

14 Ağustos 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kuvetli, E., & Kadıoğlu, Y. (2022). Yerel Halkın Korunan Alanlara Yönelik Algısı Üzerine Bir Değerlendirme: Samsun Örneği. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 5(2), 352-364. https://doi.org/10.33712/mana.1120544