TR
EN
Türkiye’de Hükümet Sistemlerinin Yerel Yönetimler Üzerindeki Etkisi
Öz
Hükümet sistemleri, devlet organları arasında yer alan yasama ve yürütme erklerinin nasıl oluştuğu, sorumlulukların nasıl dağıldığı ve bu erkler arasındaki esneklik veya sertliğine göre nasıl şekillendiğini ifade etmektedir. Günümüz demokratik hükümet sistemleri arasında en bilinenleri başkanlık sistemi, parlamenter sistem ve yarı başkanlık sistemidir. Türk kamu yönetiminde hükümet sistemleri tartışması uzun bir tarihsel sürece sahiptir. Yerel yönetimlerde kamu yönetiminin bir alt bileşeni olarak bu değişikliklerden etkilenmektedir. Fakat ülkemizde literatürdeki hükümet modellerinin dışında 2018 yılından sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmiş ve bu modele karşıt olarak da Millet İttifakı tarafından Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem modeli ileri sürülmüştür. Bu çalışmada, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem modelinde yer alan anayasal ve yürütmeye ilişkin değişikliklerin yerel yönetimler üzerindeki etkisine değinilmiştir. Çalışmanın yöntemi literatür taramasına dayalıdır. Çalışmanın sonucuna göre, ülkemize özgü hükümet modelleri çerçevesinde yerel yönetimlerin de kamu yönetiminin etkisinde birtakım değişim ve dönüşüm geçirdiği görülmekle beraber yerel yönetimlerin güçlendirilmesi için hükümet sisteminde herhangi bir değişikliğe koşut olmadığı ileri sürülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- AKINCI, Berat (2018), “Türkiye’de Kamu Politikası Oluşturma Sürecinde Yeni Aktör: Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları”, Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, S.9(16), ss.2128-2146.
- ALKAN, Haluk (2013), Karşılaştırmalı Siyaset: Başkanlık ve Parlamenter Sistem Işığında Yarı Başkanlık Modelleri, Açılım Kitap Yayınları, İstanbul.
- ANAYURT, Ömer (2019), Anayasa Hukuku, Seçkin Yayınları, Ankara, 2. Baskı.
- ARSLAN, Erkan (2022), “Türkiye’de Yerel Yönetimlerin Denetimi ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Yerel Yönetimlerin Denetimine Yansımaları”, Kamu Yönetimi (Ed. Konur Alp Demir, Ali Çiçek), Orion Kitabevi, Ankara, ss.151-180.
- ARSLAN, Erkan ve ÇİÇEK, Ali (2018), “Farklı Hükümet Sistemleri Yerel Yönetimlerde Değişimi Gerektirir Mi?”, 12. Uluslararası Kamu Yönetimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı (Ed. Hasan Yaylı), 25-27 Ekim 2018, Kırıkkale, ss.706-716.
- BAĞCE, Emre (2016), Parlamenter Sistem Mi Başkanlık Mı?, Gonca Yayınevi, İstanbul.
- BATAL, Salih ve ÇAKICI, Kubilay (2019), “Yerel Yönetimler Açısından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi: Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üzerine Bir Değerlendirme”, Uluslararası Kamu Yönetimi Formu 17 Bildiriler Kitabı (Ed. Ercan Oktay, Şerife Pekküçükşen, Ali Yıldırım), 24-26 Ekim 2019, Karaman, ss.169-189.
- CHP – CUMHURİYET HALK PARTİSİ (2022), “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi Raporu”, Chp Kurumsal Web Sitesi (E-Rapor), 28 Kasım 2022, https://chp.org.tr/yayin/guclendirilmis-parlamenter-sistem-anayasa-degisikligi-onerisi/Open (Erişim Tarihi: 23.03.2023).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Kamu Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
8 Temmuz 2023
Gönderilme Tarihi
31 Mart 2023
Kabul Tarihi
30 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 2
APA
Güler, E., & Çiçek, A. (2023). Türkiye’de Hükümet Sistemlerinin Yerel Yönetimler Üzerindeki Etkisi. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 6(2), 439-449. https://doi.org/10.33712/mana.1274880
Cited By
TÜRK İDARİ TEŞKİLATINA HAKİM OLAN TEMEL İLKELERE ETKİSİ BAKIMINDAN CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi
https://doi.org/10.18493/kmusekad.1493487
