Araştırma Makalesi

İşletmelerde Yapay Zekâ Alanında Scopus Veritabanında Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Olarak Analizi

Cilt: 6 Sayı: 4 3 Ocak 2024
PDF İndir
TR EN

İşletmelerde Yapay Zekâ Alanında Scopus Veritabanında Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Olarak Analizi

Öz

İş dünyası ve dolayısıyla işletmeler, teknolojik ilerlemeleri takip ederek rekabetçi kalmak için sürekli değişmek durumundadırlar. Günümüzde bu değişikliklerin öncü itici güçlerinden birisi yapay zekâ olarak görülmektedir. İşletmeler, büyük veri analitiği, otomasyon ve kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi gibi alanlarda yapay zekâyı kullanarak rekabet avantajı elde edebilmektedirler. Bu çalışma, scopus veritabanında yer alan işletme, yönetim ve muhasebe kategori grubunda yayınlanan işletmelerde yapay zekâ ile ilgili yayınların bibliyometrik analizini sunmaktadır. Araştırma verileri scopus veri tabanından 1984-2023 arası yayınlanmış toplam 2802 eserin, yayın başlığı, özet, anahtar kelime ve yazar bilgilerinden oluşmaktadır. Bu veriler VOSviewer (Benzerliklerin Görselleştirilmesi) ve R Studio Biometrix paket programları ve scopus veri tabanında yer alan analiz sonuçları vasıtasıyla incelenmiştir. Araştırma sonuçları, bu konuda araştırmacılar arasında büyük bir ilgi artışının olduğunu göstermektedir. Son beş yılda, bu konuyla ilgili yayın sayısı önemli ölçüde artarak 150'den 520'ye yükselmiştir. Lecture Notes in Business Information Processing dergisi bu alanda en fazla yayın yapan ve en popüler dergi olarak öne çıkmaktadır. Araştırma yapay zekâ ile ilgili yayınların ülke olarak Amerika, Hindistan, Çin, İngiltere ve Almanya'nın önde geldiğini görülmüştür. Ayrıca en çok atıf alan yayınların Amerika, İngiltere, Hindistan, Almanya ve Avustralya tarafından yayınlandığı saptanmıştır. Bu çalışma, işletmelerde yapay zekâ kullanımı ile ilgili önemli bulguları sunmakta ve gelecekteki çalışmalara yön vermeyi amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ALKADDOUR, Manar. (2022), “Pazarlamada Yapay Zekâ Kullanımı”, İşletme ve Girişimcilik Araştırmaları Dergisi, S.1, ss.48-66.
  2. BAYUK, Mahmut Nedim ve DEMİR, Beyza Nur (2019), “Endüstri 4.0 Kapsamında Yapay Zekâ ve Pazarlamanın Geleceği”, International Journal of Social, Humanities and Administrative Sciences, S.5(19), ss.781-799.
  3. BONETTI, Francesca, MONTECCHI, Matteo, PLANGGER, Kirk ve SCHAU, Hope Jensen (2022), “Practice Co-Evolution: Collaboratively Embedding Artificial Intelligence in Retail Practices”, Journal of the Academy of Marketing Science, S.51(4), ss.867-888.
  4. CİBAROĞLU, Mehmet Oytun ve YALÇINKAYA, Bahattin (2019), "Belge ve Arşiv Yönetimi Süreçlerinde Büyük Veri Analitiği ve Yapay Zekâ Uygulamaları", Bilgi Yönetimi, S.2(1), ss.44-58.
  5. DAVENPORT, Thomas H. (2018), “From Analytics to Artificial Intelligence”, Journal of Business Analytics, S.1(2), ss.73-80.
  6. EIDIZADEH, Rosa, SALEHZADEH, Reza ve CHITSAZ ESFAHANI, Ali (2017), “Analysing the Role of Business Intelligence, Knowledge Sharing and Organisational Innovation on Gaining Competitive Advantage”, Journal of Workplace Learning, S.29(4), ss.250-267.
  7. FETZER, James H. ve FETZER, James H. (1990), What is Artificial Intelligence?, Springer Publisher, Netherlands.
  8. GAO, Fang, JIA, Xiafeng, ZHAO, Zhao, CHEN, Chih-Cheng, XU, Feng, GENG, Zhe ve SONG, Xiaotong (2019), “Bibliometric Analysis oon Tendency and Topics of Artificial Intelligence Over Last Decade”, Microsystem Technologies, S.27, ss.1545-1557.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Bilgi Sistemleri Organizasyonu ve Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

3 Ocak 2024

Gönderilme Tarihi

25 Ekim 2023

Kabul Tarihi

1 Ocak 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Kılınç, E. (2024). İşletmelerde Yapay Zekâ Alanında Scopus Veritabanında Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Olarak Analizi. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 6(4), 1185-1198. https://doi.org/10.33712/mana.1380858

Cited By