Araştırma Makalesi

Mobil Alışveriş Uygulamalarının Dürtüsel Alışveriş Davranışına Etkisi: Bir Model Önerisi

Cilt: 7 Sayı: 2 31 Ekim 2024
PDF İndir
EN TR

Mobil Alışveriş Uygulamalarının Dürtüsel Alışveriş Davranışına Etkisi: Bir Model Önerisi

Öz

Dürtüsel alışveriş, tüketicinin mantıklı düşünme ve planlama süreçlerini göz ardı ederek, anlık tatmin arayışı içinde, içgüdülerinin hâkimiyetiyle kontrolsüz olarak gerçekleştirdiği bir alışveriş eylemidir. Dürtüsel satın alma davranışı çevresel, durumsal ve içsel tetikleyiciler aracılıyla gerçekleşmektedir. Mobil ortam ve özellikle mobil alışveriş uygulamalarının, mekân ve zaman sınırını ortadan kaldırarak sağladığı alıveriş kolaylığı günümüz tüketicisini dürtüsel alışverişe karşı daha savunmasız hale getirmektedir. Bu araştırmanın amacı, mobil alışveriş uygulamalarının dürtüsel satın alma davranışı üzerindeki etkisini S-O-R ve P-A-D modelleri çerçevesinde yapılandırılmış kapsamlı bir model önerisi ile açıklamaktır. Araştırma evreni mobil uygulamalar ile alışveriş deneyimine sahip 18 yaş ve üzeri tüketicilerden oluşturmaktadır. Araştırma bulgularına göre; zevk ve uyarılma duyguları dürtüsel alışveriş davranışı üzerinde önemli etkiye sahiptir. Alışverişten alınan zevk üzerinde algılanan mobilite, satış geliştirme çabaları, hedonik alışveriş değeri etkilidir. Kıtlık mesajları, zaman uygunluğu, hedonik alışveriş değeri ve normatif sosyal etki değişkenleri algılanan uyarılma üzerinde etkilidir. Bulgular ayrıca, tüketicinin alışverişten hissettiği uyarılmanın algıladığı zevk üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Araştırmanın ortaya konulmasında herhangi bir mali destek alınmamıştır.

Etik Beyan

Araştırma için İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Etik Kurulu'ndan 27.02.2020 tarihli 2020/02-01 sayılı karar ile Etik Onay Belgesi alınmıştır.

Kaynakça

  1. AKRAM, Umair, HUI, Peng, KHAN, Muhammad K., HASHIM, Muhammad ve SADUZAI, Sehrish K. (2017), “Impulsive Buying: A Qualitative Investigation of the Phenomenon”, Advances in Intelligent Systems and Computing, S.502, ss.1383-1399.
  2. AKRAM, Umair, HUI, Peng, KHAN, Muhammad K., YAN, Chen ve AKRAM, Zubair (2018), “Factors Affecting Online Impulse Buying: Evidence from Chinese Social Commerce Environment”, Sustainability (Switzerland), S.10(2), ss.1-28.
  3. ALESHAIWI, Alia ve SOLIMAN, Ahmed Ali (2014), “Impulse Buying Tendency of Apple’s App Store Customers and its Relationship to Information Sources”, The Euro-American Conference for Academic Disciplines, 31 Mart – 3 Nisan 2014 – Paris (Fransa), ss.1-53.
  4. AMMAR, Hussain (2018), “Effect of Store Environment and Website Characteristics on Impulse Buying Behaviour of University Students”, Doktora Tezi, University of Bedfordshire, United Kingdom.
  5. ANDANI, Kiki ve WAHYONO, Wahyono (2018), “Influence of Sales Promotion, Hedonic Shopping Motivation and Fashion Involvement Toward Impulse Buying through a Positive Emotion”, Management Analysis Journal, S.7(4), ss.448-457.
  6. ANWAR, Ali, THONGPAPANL, Narongsak ve ASHRAF, Abdul R. (2021), “Strategic Imperatives of Mobile Commerce in Developing Countries: the Influence of Consumer Innovativeness, Ubiquity, Perceived Value, Risk, and Cost on Usage”, Journal of Strategic Marketing, S.29(8), ss.722-742.
  7. ARAGONCILLO, Laura ve ORÚS, Carlos (2018), “Impulse Buying Behaviour: An Online-Offline Comparative and the Impact of Social Media”, Spanish Journal of Marketing - ESIC, S.22(1), ss.42-62.
  8. ARNOLD, Mark J. ve REYNOLDS, Kristy E. (2003), “Hedonic Shopping Motivations”, Journal of Retailing, S.79(2), ss.77-95.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dijital Pazarlama , Tüketici Davranışı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ekim 2024

Gönderilme Tarihi

3 Ocak 2024

Kabul Tarihi

30 Ekim 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Armağan, C., & Ünal, S. (2024). Mobil Alışveriş Uygulamalarının Dürtüsel Alışveriş Davranışına Etkisi: Bir Model Önerisi. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 7(2), 426-450. https://doi.org/10.33712/mana.1414405