Araştırma Makalesi

Dijital Finansal Okuryazarlık Alanında Araştırma Eğilimleri: 2015-2025 Dönemi Bibliyometrik Analizi

Cilt: 8 Sayı: 4 31 Aralık 2025
PDF İndir
TR EN

Dijital Finansal Okuryazarlık Alanında Araştırma Eğilimleri: 2015-2025 Dönemi Bibliyometrik Analizi

Öz

Bu araştırma, dijital finansal okuryazarlık alanındaki bilimsel üretimin 2015–2025 döneminde nasıl geliştiğini ortaya koymak amacıyla kapsamlı bir bibliyometrik analiz sunmaktadır. Dijital finansal hizmetlerin hızla yaygınlaşması, bireylerin finansal karar alma süreçlerinde dijital bilgi, beceri ve güvenlik farkındalığını kritik hâle getirmiştir. Bu bağlamda dijital finansal okuryazarlık, finansal davranışları, tasarruf eğilimlerini, risk algısını ve dijital finansal ekosisteme katılımı şekillendiren çok boyutlu bir yetkinlik olarak öne çıkmaktadır. Çalışmada veri kaynağı olarak Web of Science Core Collection kullanılmış ve finansal okuryazarlık, dijital finansal okuryazarlık, dijital öğrenme, dijital finans, Fintek ve dijital risk farkındalığı gibi kavramları kapsayan geniş bir tarama stratejisi uygulanmıştır. Veriler İngilizce dilindeki makaleler, derlemeler ve erken erişimli yayınlarla sınırlandırılmıştır. Bibliyometrik analizler R Studio-Biblioshiny arayüzü kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmada yayın eğilimleri, en üretken yazarlar ve kurumlar, en etkili ülkeler, yüksek atıf alan çalışmalar ve uluslararası iş birliği ağları incelenmiştir. Ayrıca anahtar kelime eş-oluşum ağları, yazar ve ülke iş birliği haritaları ile tematik kümeler değerlendirilmiştir. Bulgular, dijital finansal okuryazarlık literatürünün 2020 sonrası dönemde hızlanan dijitalleşme, fintek uygulamalarının yaygınlaşması ve finansal hizmetlerdeki teknolojik dönüşümle birlikte belirgin biçimde genişlediğini göstermektedir. Sonuçlar, geleneksel finansal okuryazarlığın alanın kurucu ekseni olmaya devam ettiğini; buna karşılık finansal kapsayıcılık, teknoloji benimsemesi ve kullanıcı davranışlarının son yıllarda başlıca araştırma temaları hâline geldiğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Araştırmanın ortaya konulmasında herhangi bir mali destek alınmamıştır.

Etik Beyan

Bu makale Araştırma ve Yayın Etiğine uygundur. Beyan edilecek herhangi bir çıkar çatışması yoktur. Araştırmanın ortaya konulmasında herhangi bir mali destek alınmamıştır. Makale yazım ve intihal/benzerlik açısından kontrol edilmiştir. Makale, “en az iki dış hakem” ve “çift taraflı körleme” yöntemi ile değerlendirilmiştir. Yazar(lar), dergiye imzalı “Telif Devir Formu” belgesi göndermişlerdir. Mevcut çalışma için mevzuat gereği etik izni alınmaya ihtiyaç yoktur. Bu konuda yazarlar tarafından dergiye “Etik İznine Gerek Olmadığına Dair Beyan Formu” gönderilmiştir. Yazar, çalışmanın tüm bölümlerine ve aşamalarına tek başına katkıda bulunmuştur.

Kaynakça

  1. AHMETOĞULLARI, Kayhan (2024), “Dijital Finansal Okuryazarlık ve Finansal Teknolojilerin İlişkisinde Rol Alan Faktörler: Yabancı Turistler Üzerinde Bir Uygulama”, EKEV Akademi Dergisi, S.99, ss.211-233.
  2. ANAGNOSTOPOULOS, Ioannis (2018), “Fintech and Regtech: Impact on Regulators and Banks”, Journal of Economics and Business, S.100, ss.7-25.
  3. BANERJI, Priyanka ve YADAV, Mansi (2024), “Systematic Literature Review on Digital Financial Literacy”, SN Business and Economics, S.4(142), ss.2-25.
  4. BHATTACHARYA, Priyanka, WAN, Kum Seong, QUEK, Boon Kiat, HAMEED, Waseem Bak’r ve RATHANANTHAN, Sivanithy (2022), “A Data-Informed Approach to Financial Literacy Enhancement Using Cognitive and Behavioral Analytics”, Big Data in Finance Opportunities and Challenges of Financial Digitalization (Ed. Thomas Walker, Frederick Davis, Taylor Schwartz), Palgrave Macmillan Publishing, Cham, ss.231-264.
  5. CHHILLAR, Neetu, SHARMA, Kirti ve ARORA, Swaranjeet (2025), “Exploring the Role of Digital Financial Literacy and Personal Financial Behavior in Shaping Financial Stress and Well-Being in the Digital Age”, Acta Psychologica, S.259, ss.(105308).
  6. CZECH, Katarzyna, OCHNIO, Luiza, WIELECHOWSKI, Michal ve ZABOLOTNYY, Serhiy (2024), “Financial Literacy: Identification of the Challenges, Needs, and Difficulties Among Adults Living in Rural Areas”, Agriculture, S.14(10), ss.1-17.
  7. DEMIRGÜÇ-KUNT, Aslı ve KLAPPER, Leora (2012), Measuring Financial Inclusion: The Global Findex Database, World Bank Publications, Washington.
  8. DIACON, Stephen (2004), “Investment Risk Perceptions: Do Consumers and Advisers Agree?”, International Journal of Bank Marketing, S.22(3), ss.180-199.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Finans , Hanehalkı Finansmanı ve Finansal Okuryazarlık

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

16 Kasım 2025

Kabul Tarihi

27 Aralık 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Cilt: 8 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Konca, Z. (2025). Dijital Finansal Okuryazarlık Alanında Araştırma Eğilimleri: 2015-2025 Dönemi Bibliyometrik Analizi. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 8(4), 1068-1081. https://doi.org/10.33712/mana.1824825