Araştırma Makalesi

Ülkelerin Markalaşma Süreci ve Marka Kavramı

Cilt: 1 Sayı: 3 30 Aralık 2018
PDF İndir
EN TR

Ülkelerin Markalaşma Süreci ve Marka Kavramı

Öz

Marka kavramı pek çok bakımdan işlevsel nitelik taşımaktadır. Bunlardan ilki materyal ve ürünlerin kaynağını, nerede üretildiklerini ifade etmektir. İkinci amaç, ürünlerin temel fonksiyonlarını ve hangi durumlarda kullanılmak için üretildiklerini ifade edebilmektir. Son olarak da, ilkel anlamda markaların ürünün niteliğini, sağlamlığını ve kalitesini yansıtabilmeyi amaçladığı görülmektedir. Endüstrileşme hem yerel ve hem de küresel piyasalarda markalar arasında rekabetçi bir atmosfer yaratmıştır. Bununla birlikte son yıllarda küreselleşmenin istikrar kazanması nedeniyle bu rekabetçi büyüme iş dünyası alanından ülkeler arası boyuta dönüşmüştür. Bu durum, ülkelerin kendilerinin de birer marka olduğu söylemini şekilendirmiştir. Markaların kökenleri ve piyasa değerleri incelendiğinde ülkenin marka değerinin, ürünün marka değeri üzerinde de göz büyük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bu bağlamda bu çalışma Türkiye’nin marka değer analizini yapmayı ve Türkiye’nin gelecek dönemlere yönelik marka stratejilerinin tasarlanmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AAKER, David (2007), Managing Brand Equity Capitalizing on the Value of a Brand Name, The Free Presss, USA.
  2. AKSOY, Ersin (2008), "Ülkelerin ve Coğrafi Bölgelerin Markalaşması", Uzmanlık Tezi, T. C. Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığı Yayını, Ankara.
  3. ALKİBAY, Sanem (2005), “Profesyonel Spor Kulüplerinin Taraftar İlişkileri Yoluyla Marka Değeri Yaratmaları Üzerine Bir Araştırma”, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, S.23(1), ss.83-108.
  4. ANHOLT, Simon (2005), “Nation Brands Index”, Journal of Advertising Research, S.45(3), ss.296-304.
  5. ANHOLT, Simon (2005), “Some İmportant Distinctions İn Place Branding”, Place Branding, S.1(2), ss.116-121.
  6. ANHOLT, Simon (2008), "Why Nation Branding Does Not Exist", E-Article, http://www.cosmoworlds.com/downloads/orangecontest/SimonAnholtNationBranding.pdf (Erişim Tarihi: 02.02.2018).
  7. BALDAUF, Artur, CRAVENS, Karen S., ve BINDER, Gudrun (2003), “Performance Consequence Of Brand Equity Management: Evidence From Organizations In The Value Chain”, Journal Of Product & Brand Management, S.12(4), ss.220-236.
  8. BRICIU, Victor ve BRICIU, Alexandru (2016), “A Brief History Of Brands And The Evolution Of Place Branding”, Bulletin of the Transilvania University of Brasov, Series VII: Social Sciences, Law, S.9(58), ss.137-142.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

21 Kasım 2018

Kabul Tarihi

28 Aralık 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
İnaç, H., & Yacan, İ. (2018). Ülkelerin Markalaşma Süreci ve Marka Kavramı. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 1(3), 317-331. https://izlik.org/JA53XR56BX