BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Gelişim Dönemlerinde Pleurotus ostreatus Kompostundan Ligninolitik Enzim Ekstraksiyonu İçin Uygun Yöntem Seçimi

Yıl 2014, Cilt: 5 Sayı: 2, 17 - 24, 30.11.2014

Öz

Lignoselülozik atıklar mikrobiyal saldırı ve parçalanmaya karşı oldukça dirençli yapısalbileşenlerdir. Beyaz çürükçül funguslar, bu dirençli bileşenin degradasyon ve mineralizasyonunubaşarılı biçimde gerçekleştirebilirler. Bu çalışmada Pleurotus ostreatus fungusunun atık kompostuligninolitik enzim kaynağı olarak kullanılmıştır.

Çalışmada, atık Pleurotus ostreatus kompostundan lignin degrade edici enzimlerinekstraksiyon verimliliğini karşılaştırmak amacıyla, 6 farklı ekstraksiyon sıvısı (distile su, fizyolojik tuzlusu (%0.9 NaCl), 50 mM Na-asetat tamponu (pH: 4.6), 50 mM Na-sitrat tamponu (pH:4.8), %0,5 (v/v)Triton X100 ve 50 mM fosfat tamponu (pH: 5.8)) üç farklı gelişim döneminde (vejetatif misel gelişimi,primordium oluşumu ve hasat sonrası) karşılaştırılmıştır. Kompost örnekleri, oda sıcaklığında 200 rpm'de 1 saat ekstrakte edilmiştir. Filtrasyon ve santrifüjleme işlemleri sonrasında elde edilen süpernatantligninolitik enzim (lignin peroksidaz, lakkaz, mangan peroksidaz ve versatil peroksidaz) aktiviteleriaçısından incelenmiştir.

Çalışmada elde edilen sonuçların istatistiksel analizi, atık Pleurotus ostreatus kompostundanligninolitik enzim ekstraksiyonu için distile su ve Triton X100' ün en başarılı ekstraksiyon sıvılarıolduğunu göstermektedir. Çalışmadan elde edilen veriler ışığında, atık kompostlardan enzimekstraksiyonu için ucuz, etkin ve uygun bir ekstraksiyon sıvısı olarak distile su önerilmektedir. Ayrıca,ligninolitik enzim üretiminin hasat öncesi dönemlerde maksimum olduğu belirlenmiştir.

Yıl 2014, Cilt: 5 Sayı: 2, 17 - 24, 30.11.2014

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MİKOLOJİ
Yazarlar

Cansu Bayburt Bu kişi benim

Ayşe Karaduman Bu kişi benim

Uğur Çelik Bu kişi benim

Mustafa Yamaç

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bayburt, C., Karaduman, A., Çelik, U., Yamaç, M. (2014). Farklı Gelişim Dönemlerinde Pleurotus ostreatus Kompostundan Ligninolitik Enzim Ekstraksiyonu İçin Uygun Yöntem Seçimi. Mantar Dergisi, 5(2), 17-24.

Uluslararası Hakemli Dergi

Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır 

Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.