Mushroom
is one of the important nutrients for human health and it is preferred for
protein, mineral, vitamin etc. contents. In addition, most mushroom species are
considered in health due to their metabolic properties. Mushrooms take place in
tables with different forms of evaluation. In terms of production, it is
produced less than other agricultural products, but consumer demand is high. In
general, mushrooms lose their quality in a short time after harvesting,
necessitating their consumption in a short time. However, it is possible to
maintain the mushroom over a long period of time with some applications, both
during production and after harvest. These are external chemical applications
as well as irradiation and packaging techniques, storage conditions, etc. In
this review article, some applications that can be used in mushroom
preservation are given based on the studies of various researchers.
Mantar
insan sağlığı açısından önemli besinlerden biri olup, protein, mineral, vitamin
vb. içerikleri bakımından tercih edilmektedir. Ayrıca çoğu mantar türleri
metabolik özelliklerinden dolayı sağlık açısından değerlendirilmektedir.
Mantarlar farklı değerlendirme şekilleri ile sofralarda yer almaktadır. Üretim
açısından diğer tarımsal ürünlerden daha az üretilmesine rağmen tüketici talebi
fazladır. Mantarların genel itibariyle hasattan sonra kısa sürede kalitesini
kaybetmesi tüketiminin de kısa sürede yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bununla
birlikte, gerek üretim sırasında gerekse hasattan sonra yapılan bazı uygulamalar
ile mantarların uzun sürede muhafazası mümkün olabilmektedir. Bunlar dışarıdan
yapılan kimyasal uygulamalar olduğu gibi, ışınlama ve ambalajlama teknikleri,
depolama koşulları vb. uygulamalardır. Bu derleme makalesinde mantar
muhafazasında kullanılabilen bazı uygulamalar çeşitli araştırmacıların
yaptıkları çalışmalar doğrultusunda verilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | XI. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 10 Sayı: 3 |
Uluslararası Hakemli Dergi
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.