Bu çalışma, Ege Denizi’nin balıkçılık faaliyeti yapılan belli başlı iki önemli körfezi olan İzmir ve Kuşadası Körfez’lerinde dağılım gösteren Sardalya balıklarının Sardina pilchardus (Walbaum, 1792) bazı biyolojik indekslerinin (Hepatosomatik indeks, Mide doluluk indeksi, Gonadosomatik indeks ve Visseral indeks, Fulton kondisyon) 2022 yılı boyunca mevsimsel değişimlerini belirlemek ve karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda her iki körfezden toplam 302 adet balık örneği, ticari balıkçılardan doğrudan temin edilmiştir. Hepatosomatik indeks (HSİ) değeri İzmir Körfezi’nde en yüksek kış mevsiminde, en düşük değeri yaz mevsiminde gösterirken, Kuşadası Körfezi’nde ise en yüksek sonbaharda en düşük ilkbahar mevsiminde belirlenmiştir. HSİ değerlerindeki mevsimsel değişimlerin, değişen mevsimsel su sıcaklığına göre balıkların metabolik faaliyetleri ile yüzme faaliyetleri üzerindeki etkisine bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu durum mide doluluk indeksi (Fİ) ile de öngörülmektedir. Gonadosomatik indeks değerleri (GSİ), her iki körfezde de en düşük yaz mevsiminde, en yüksek kış mevsiminde hesaplanmıştır. GSİ değerlerindeki bu mevsimsel değişim sardalya popülasyonun Ege Denizi için tipik üreme döngüsü ile uyum göstermektedir. İzmir Körfezi’ndeki sardalya popülasyonun iç organ indeks değerleri (VSİ) Kuşadası körfezindeki popülasyondan yüksek olmakla birlikte, İzmir Körfezi’nde türün daha yüksek enerjili zooplanktonik av grupları ile beslendiklerini düşündürmektedir. Aynı şekilde, Fulton kondisyon değerleri de İzmir Körfezi’nde daha yüksektir. Körfezler arasında mevcut kondisyon değerleri arasındaki farklılığın Ege Deniz’inin kuzeydoğu merkez alanlarının önemli yüzey ve dip sularının yer değiştirdiği (upwelling) sahaları bulundurması ve önemli besin girdisi sağlamasıyla ilişkilendirilmektedir. Bu çalışma Ege Denizi’ndeki iki farklı körfezdeki sardalya popülasyonuna ait biyolojik indeks değerlerinin mevsimsel olarak planktonik kommunite ve çevresel değişimlerden etkilendiğini göstermiştir.
yok
yok
yok
This study was carried out seasonally in 2022 in order to determine and compare the seasonal changes in some biological indexes (Hepatosomatic index, Fullness index, Gonadosomatic index, Visseral index and Fulton-K condition) of Sardine Sardina pilchardus, (Walbaum, 1792) fish, which are distributed in the two main fishing bays of the Aegean Sea (İzmir and Kuşadası Bay). For this purpose, a total of 302 fish samples from both bays were obtained directly from commercial fishermen. While the Hepatosomatic index (HSI) value determined the highest value in the winter season and the lowest value in the summer
season in İzmir Bay, the highest value in Kuşadası Bay was in autumn and lowest in spring. It is predicted that seasonal changes in HSI values depend on the effect on the metabolic activities and swimming activities of fish according to the changing seasonal water temperature. This situation is predicted to be possible with the stomach fullness index (FI). Gonadosomatic index values (GSI) were calculated in the lowest summer and the highest winter in both gulfs. This seasonal variation in GSI values is consistent with the distinctive reproductive cycle of the sardine population for the Aegean Sea. Although the Vissceral index values (VSI) of the sardine population in İzmir Bay are higher than the population in Kuşadası Bay, it suggests that the species feeds on higher energy zooplanktonic prey groups in İzmir Bay. Likewise, Fulton-K condition values are higher in İzmir Bay. The difference between the current condition values between the bays is associated with the fact that the northeast central areas of the Aegean Sea have upwelling areas and provide important nutrient input. This study showed that the index values of sardine populations in two different gulfs in the Aegean Sea are affected by seasonal planktonic community and environmental changes.
yok
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Balıkçılık Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | yok |
Erken Görünüm Tarihi | 13 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 24 Ocak 2023 |
Kabul Tarihi | 14 Şubat 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 1 |