TR
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÖFKE YAŞANTILARI İLE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ
Öz
Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin öfke yaşantıları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişki ve yordayıcılığın incelenmesini amaçlanmıştır. Öfke ve problem çözme becerilerinin cinsiyet, ebeveynin eğitim durumu, kardeş sayısı ve doğum sırasına göre farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. 160 kız, 103 erkek olmak üzere 263 öğrenci katıldığı araştırmada Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarz Ölçeği ve Problem Çözme Becerisi Envanteri kullanılmıştır. Bulgular, öfke yaşantısı ile problem çözme becerileri arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Bulgulara göre sürekli öfke, problem çözme yeteneğine güven ve kişisel kontrol ile olumlu, yanaşma-kaçınma boyutu ile ters ilişki içinde çıkmıştır. Sürekli öfke aynı zamanda kişisel kontrol ve problem çözme yeteneğine güveni yordamıştır. Öfke dışa ve öfke içe, problem çözme becerileri ile doğrusal ilişki içindedir. Öfke içe problem çözme yeteneğine güveni, öfke dışa da kişisel kontrolü yordamaktadır. Öfke kontrol ise problem çözme becerileri ile olumsuz ilişki gösteren ve sadece yanaşma-kaçınma boyutunu yordayan bir değişken olmuştur. Demografik değişkenlerden cinsiyet, sadece problem çözme becerilerinden kaçınma yanaşma boyutunda farklılık yaratırken; ebeveynin eğitim durumu ve kardeş sayısı öfke yaşantılarında ve problem çözme becerilerinde bir farklılığa neden olmamıştır. Doğum sırası, sürekli öfke, öfke dışa ve problem çözme yeteneğine güven boyutunda farklılıklar oluşturmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- unable to copy text
Ayrıntılar
Birincil Dil
tr;
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Kasım 2013
Gönderilme Tarihi
1 Kasım 2013
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2005 Cilt: 21 Sayı: 21
APA
Aydın, B., İmamoğlu, S., & Yukay, M. (2013). ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÖFKE YAŞANTILARI İLE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 21(21), 1-18. https://izlik.org/JA53GH37GH
AMA
1.Aydın B, İmamoğlu S, Yukay M. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÖFKE YAŞANTILARI İLE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi. 2013;21(21):1-18. https://izlik.org/JA53GH37GH
Chicago
Aydın, Betül, Seval İmamoğlu, ve Müge Yukay. 2013. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÖFKE YAŞANTILARI İLE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi 21 (21): 1-18. https://izlik.org/JA53GH37GH.
EndNote
Aydın B, İmamoğlu S, Yukay M (01 Aralık 2013) ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÖFKE YAŞANTILARI İLE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi 21 21 1–18.
IEEE
[1]B. Aydın, S. İmamoğlu, ve M. Yukay, “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÖFKE YAŞANTILARI İLE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, c. 21, sy 21, ss. 1–18, Ara. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53GH37GH
ISNAD
Aydın, Betül - İmamoğlu, Seval - Yukay, Müge. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÖFKE YAŞANTILARI İLE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi 21/21 (01 Aralık 2013): 1-18. https://izlik.org/JA53GH37GH.
JAMA
1.Aydın B, İmamoğlu S, Yukay M. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÖFKE YAŞANTILARI İLE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi. 2013;21:1–18.
MLA
Aydın, Betül, vd. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÖFKE YAŞANTILARI İLE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, c. 21, sy 21, Aralık 2013, ss. 1-18, https://izlik.org/JA53GH37GH.
Vancouver
1.Betül Aydın, Seval İmamoğlu, Müge Yukay. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÖFKE YAŞANTILARI İLE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2013;21(21):1-18. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53GH37GH