MARMARA HAVZASI’NDA KENTLEŞME - ATIK SU İLİŞKİLERİ VE ALICI ORTAM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Sayı: 34 29 Ekim 2016
PDF İndir
TR

MARMARA HAVZASI’NDA KENTLEŞME - ATIK SU İLİŞKİLERİ VE ALICI ORTAM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Öz

Marmara Havzası alanı yaklaşık olarak 23 084,6 km2 civarında olup, Türkiye’nin %2.96’sını karşılamaktadır. Havza, Marmara Denizi’ne dökülen Susurluk Nehri dışındaki tüm akarsuların yağış alanlarını kapsamaktadır. Marmara Havzası’nda, nüfusun zamanla önemli bir artış seyri göstermesi ve kentleşme süreci, diğer ortam sorunlarında olduğu gibi su kalitesini de önemli ölçüde belirlemiştir. Havzada evsel kökenli atık suların su kalitesi üzerindeki belirleyicilikleri, bir taraftan nüfusun dağılışına, diğer taraftan da arıtma tesislerinin olup olmayışına bağlı gözükmektedir. Marmara Havzası’nda, gerek nüfusun gerek şehirleşmenin ve endüstrileşmenin, doğu yarıda toplanması nedeniyle başta İstanbul ve onu izleyen Kocaeli İl sınırları içerisinde, evsel ve endüstriyel kökenli atıksu miktarları da daima daha yüksek seyretmektedir. Dolayısıyla Marmara Havzası genelinde, kirlenmiş durumda olan ve kirlenme riski taşıyan yüzeysel su kaynakları açısından, öncelikle İstanbul İli sınırları içerisinde kalan su ortamları gelmekte ve bunu Kocaeli İli izlemektedir. Ayrıca Yalova İli ile Çanakkale, Tekirdağ İlleri’nin, havza içerisinde kalan kısımlarındaki akarsular da kirlenmiştir. Atıksuların diğer etki alanları ise, İstanbul’un kıyı kesimleri, İzmit Körfezi ve Gemlik Körfezi’dir. Havzada bulunan illerden İstanbul, Kocaeli ve Bursa’da özellikle Büyükşehir Belediyesi kapsamındaki yerleşim yerlerinde arıtma hizmeti veren belediye sayısı, Türkiye ortalamasına göre yüksektir. Bu durum ise, havzanın atık su deşarj ortamlarının su kalitesinde, olumlu rol almaya başlamıştır.

Anahtar Kelimeler: Marmara Havzası, su kalitesi, kentleşme, atık su

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. D.İ.E. (1995). Çevre İstatistikleri, Ankara: Havza İstatistikleri.
  2. D.İ.E. Türkiye İstatistik Yıllığı, Ankara: 1994-2000.
  3. D.İ.E. Genel Nüfus Sayım Sonuçları, Ankara: 1927-2000.
  4. Garipağaoğlu N. (2012). Havza planlamalarında coğrafyanın rolü ve Türkiye’de havza planlamacılığı. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16 (2), 303-336.
  5. Garipağaoğlu, N. (2015). Türkiye Ortam Sorunları Coğrafyası (Hava-Su- Toprak Ekosistemleri Açısından). İstanbul: Yeditepe Yayınevi.
  6. Garipağaoğlu, N. (2012). Meriç-Ergene Havzası su kalitesi üzerinde şehir, sanayi ve ziraat kaynaklı baskılar. Atatürk Üniversitesi Ulusal Coğrafya Sempozyumu bildiriler kitabı içinde, (s. 931-948). Erzurum.
  7. Garipağaoğlu, N. (2010). Türkiye’de kentleşmenin, kent sayısı, kentli nüfus kriterlerine göre incelenmesi ve coğrafi dağılışı. Marmara Coğrafya. Dergisi, 22, 1-42.
  8. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, (2012). 81 il durum raporu: İstanbul, Yalova, Kocaeli, Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Kırklareli. 08 Temmuz 2014 tarihinde www.sanayi.gov.tr/.../81-il-durum-raporu adresinden edinilmiştir.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

29 Ekim 2016

Gönderilme Tarihi

24 Ağustos 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Sayı: 34

Kaynak Göster

APA
Garipağaoğlu, N. (2016). MARMARA HAVZASI’NDA KENTLEŞME - ATIK SU İLİŞKİLERİ VE ALICI ORTAM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi, 34, 147-159. https://izlik.org/JA99LL68FU
AMA
1.Garipağaoğlu N. MARMARA HAVZASI’NDA KENTLEŞME - ATIK SU İLİŞKİLERİ VE ALICI ORTAM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi. 2016;(34):147-159. https://izlik.org/JA99LL68FU
Chicago
Garipağaoğlu, NURİYE. 2016. “MARMARA HAVZASI’NDA KENTLEŞME - ATIK SU İLİŞKİLERİ VE ALICI ORTAM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy 34: 147-59. https://izlik.org/JA99LL68FU.
EndNote
Garipağaoğlu N (01 Ağustos 2016) MARMARA HAVZASI’NDA KENTLEŞME - ATIK SU İLİŞKİLERİ VE ALICI ORTAM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi 34 147–159.
IEEE
[1]N. Garipağaoğlu, “MARMARA HAVZASI’NDA KENTLEŞME - ATIK SU İLİŞKİLERİ VE ALICI ORTAM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ”, Marmara Coğrafya Dergisi, sy 34, ss. 147–159, Ağu. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99LL68FU
ISNAD
Garipağaoğlu, NURİYE. “MARMARA HAVZASI’NDA KENTLEŞME - ATIK SU İLİŞKİLERİ VE ALICI ORTAM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ”. Marmara Coğrafya Dergisi. 34 (01 Ağustos 2016): 147-159. https://izlik.org/JA99LL68FU.
JAMA
1.Garipağaoğlu N. MARMARA HAVZASI’NDA KENTLEŞME - ATIK SU İLİŞKİLERİ VE ALICI ORTAM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi. 2016;:147–159.
MLA
Garipağaoğlu, NURİYE. “MARMARA HAVZASI’NDA KENTLEŞME - ATIK SU İLİŞKİLERİ VE ALICI ORTAM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy 34, Ağustos 2016, ss. 147-59, https://izlik.org/JA99LL68FU.
Vancouver
1.NURİYE Garipağaoğlu. MARMARA HAVZASI’NDA KENTLEŞME - ATIK SU İLİŞKİLERİ VE ALICI ORTAM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi [Internet]. 01 Ağustos 2016;(34):147-59. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99LL68FU