TÜRKİYE’DE DEMİRYOLU GÜZERGÂHLARI JEOMORFOLOJİ İLİŞKİSİ

Sayı: 28 4 Ekim 2013
  • Ayşe Çağlıyan
  • Aysel Yıldız
  • Aysel Bozkurt Yıldız
PDF İndir
EN TR

TÜRKİYE’DE DEMİRYOLU GÜZERGÂHLARI JEOMORFOLOJİ İLİŞKİSİ

Öz

Günümüz dünyasında ulaşım geçmiş dönemlerde olduğu gibi önemini korumakta hatta daha fazla önem kazanmış durumdadır. İlk ulaşım şekli olan karayolundan sonra, sanayi devrimi ve sonrasında ağır sanayinin gelişmesiyle, buhar gücü demiryolları ulaşımında yeni bir dönem başlatmıştır. Böylece insanların ve büyük yüklerin taşınması daha kolay ve daha hızlı olmuştur. Demiryolları devletler için hem ticari, hem askeri hem de zamanla bunlara bağlı olarak siyasi bir güç olmuştur. Bu nedenlerden dolayı, demiryolu ulaşımına ve gelişimine büyük önem ve hız verilmiştir. Hem Osmanlı döneminde hem de Cumhuriyet sonrasında Türkiye’de demiryolları yapımı öncelikli bir konu olmuştur. Hem Dünya’da hem de Türkiye’de demiryolu güzergâhlarının jeomorfolojik koşullardan etkilendiği görülür. Bu çalışmada Türkiye’deki demiryolu hatları yapımında ve ülke demiryolu ağının oluşmasında jeomorfolojik koşulların etkisi incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ayşe Çağlıyan Bu kişi benim

Aysel Yıldız Bu kişi benim

Aysel Bozkurt Yıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

4 Ekim 2013

Gönderilme Tarihi

4 Ekim 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Sayı: 28

Kaynak Göster

APA
Çağlıyan, A., Yıldız, A., & Bozkurt Yıldız, A. (2013). TÜRKİYE’DE DEMİRYOLU GÜZERGÂHLARI JEOMORFOLOJİ İLİŞKİSİ. Marmara Coğrafya Dergisi, 28, 466-486. https://izlik.org/JA86LM66KM
AMA
1.Çağlıyan A, Yıldız A, Bozkurt Yıldız A. TÜRKİYE’DE DEMİRYOLU GÜZERGÂHLARI JEOMORFOLOJİ İLİŞKİSİ. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013;(28):466-486. https://izlik.org/JA86LM66KM
Chicago
Çağlıyan, Ayşe, Aysel Yıldız, ve Aysel Bozkurt Yıldız. 2013. “TÜRKİYE’DE DEMİRYOLU GÜZERGÂHLARI JEOMORFOLOJİ İLİŞKİSİ”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy 28: 466-86. https://izlik.org/JA86LM66KM.
EndNote
Çağlıyan A, Yıldız A, Bozkurt Yıldız A (01 Ekim 2013) TÜRKİYE’DE DEMİRYOLU GÜZERGÂHLARI JEOMORFOLOJİ İLİŞKİSİ. Marmara Coğrafya Dergisi 28 466–486.
IEEE
[1]A. Çağlıyan, A. Yıldız, ve A. Bozkurt Yıldız, “TÜRKİYE’DE DEMİRYOLU GÜZERGÂHLARI JEOMORFOLOJİ İLİŞKİSİ”, Marmara Coğrafya Dergisi, sy 28, ss. 466–486, Eki. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86LM66KM
ISNAD
Çağlıyan, Ayşe - Yıldız, Aysel - Bozkurt Yıldız, Aysel. “TÜRKİYE’DE DEMİRYOLU GÜZERGÂHLARI JEOMORFOLOJİ İLİŞKİSİ”. Marmara Coğrafya Dergisi. 28 (01 Ekim 2013): 466-486. https://izlik.org/JA86LM66KM.
JAMA
1.Çağlıyan A, Yıldız A, Bozkurt Yıldız A. TÜRKİYE’DE DEMİRYOLU GÜZERGÂHLARI JEOMORFOLOJİ İLİŞKİSİ. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013;:466–486.
MLA
Çağlıyan, Ayşe, vd. “TÜRKİYE’DE DEMİRYOLU GÜZERGÂHLARI JEOMORFOLOJİ İLİŞKİSİ”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy 28, Ekim 2013, ss. 466-8, https://izlik.org/JA86LM66KM.
Vancouver
1.Ayşe Çağlıyan, Aysel Yıldız, Aysel Bozkurt Yıldız. TÜRKİYE’DE DEMİRYOLU GÜZERGÂHLARI JEOMORFOLOJİ İLİŞKİSİ. Marmara Coğrafya Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2013;(28):466-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86LM66KM