BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2003, Sayı: 7, - , 20.09.2013

Öz

-

HARRAN OVASINDA YERALAN ORTAÖREN ÇÖKME ÇUKURUNUN OLUŞUMU VE PEDO-JEOLOJİK KARAKTERİSTİKLERİ

Yıl 2003, Sayı: 7, - , 20.09.2013

Öz

ÖZET

Şanlıurfa’nın 3 km güneyinde, Akçakale ilçesinin 20 km kuzeybatısında yer alan Ortaören köyünün 1,5 km batısında, Harran Ovasından karstik formasyonlu Fatik Dağlarına geçiş zonunda bir çökme çukurunun oluştuğu ilk olarak 1998 yılında yapılan arazi çalışmaları sonucunda belirlenmiştir. Yerinde
yapılan inceleme sonucunda, çukurun 10 m çapında ve 10 m derinliğinde olduğu tespit edilmiştir. 2002 yılındaki incelemede, çukurun oval şekilli olup 10 m en, 15 m boy ve 15 m derinlikte olduğu buna karşın 2003 yılında yapılan
incelemelerde ise söz konusu oluşumun boyutlarının dahada büyüyerek yaklaşık olarak 20 m en, 22.5 m boy ve 15 m derinlikte olduğu tespit edilmiştir.

Çökme çukurları, özellikle, karstik bölgelerde yaygın görülen doğal jeolojik yapılardan biridir. Bu konuda yapılan çalışmalar göstermiştir ki kapalı depresyonlar şeklinde gelişen bu çukurlar, genel olarak yüzeye yakın kayaçların çözülmesi veya yeraltındaki kanal veya mağara benzeri oluşumların tavan kısımlarının tavanı oluşturan örtü malzemesinin kendi ağırlığı altında ani (cover-collapse sinkhole) veya yavaş yavaş çökmesine (subsidence sinkhole) bağlı olarak oluşurlar. Bu tür oluşumlar gerek insan hayatı ve gerekse de tarımsal faaliyetler, konut vb. mühendislik yapıları için önemli ölçüde tehlike oluşturabilir.

Harran ovasının doğu ve batısını çeviren Eosen yaşlı kireçtaşları ile sınırlanmış olup bu birim aynı zamanda (çoğu yerde) Pliyosen/Pleistosen yaşlı kil, kum ve çakıldan oluşan sedimentlerin tabanını ve ovanın taban topografyasını oluşturur. Eosen yaşlı kireçtaşları karstlaşmaya oldukça
elverişli, bol çatlaklı bir formasyondur. 1998 yılında meydana gelen çökme çukuru, Miyosen yaşlı kireçtaşı formasyonu ile (Fatik serisi) Pliyosen çökellerinin (Harran serisi) dokanağına yakın bir bölgede oluşmuştur. 

Özellikle GAP projesi kapsamında sulama faaliyetlerindeki yoğunlaşma ve artan yıllık yağış miktarı, taban suyu seviyesinin yükselmesine sebep olmuştur. Zemini oluşturan ana kaya içerisindeki karstik boşluklar vasıtasıyla ortamdan uzaklaşan yeraltı suyu çözdüğü veya gevşettiği materyali beraberinde taşımıştır. Sonuç olarak yüzey ve yüzeye yakın kısmı oluşturan nispeten sert kütle kendi ağırlığı altında çökerek bugünkü yapıyı oluşturmuştur.

Bu çalışma ile Harran Ovasının batısında oluşan çökme çukurunun oluşum mekanizması irdelenmiş ve bu oluşumun jeolojik, pedolojik ve hidrojeolojik karakteristikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ön araştırma bulgu ve sonuçlarını içeren bu çalışma ileriki evrelerde, ova kapsamında, arazilaboratuar ölçüm ve deneyleriyle desteklenecektir.

 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Seyrek

M. Yeşilnacar

Salih Aydemir

Tuncer Demir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA Seyrek, A., Yeşilnacar, M., Aydemir, S., Demir, T. (2013). HARRAN OVASINDA YERALAN ORTAÖREN ÇÖKME ÇUKURUNUN OLUŞUMU VE PEDO-JEOLOJİK KARAKTERİSTİKLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi(7).
AMA Seyrek A, Yeşilnacar M, Aydemir S, Demir T. HARRAN OVASINDA YERALAN ORTAÖREN ÇÖKME ÇUKURUNUN OLUŞUMU VE PEDO-JEOLOJİK KARAKTERİSTİKLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi. Ekim 2013;(7).
Chicago Seyrek, Ali, M. Yeşilnacar, Salih Aydemir, ve Tuncer Demir. “HARRAN OVASINDA YERALAN ORTAÖREN ÇÖKME ÇUKURUNUN OLUŞUMU VE PEDO-JEOLOJİK KARAKTERİSTİKLERİ”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 7 (Ekim 2013).
EndNote Seyrek A, Yeşilnacar M, Aydemir S, Demir T (01 Ekim 2013) HARRAN OVASINDA YERALAN ORTAÖREN ÇÖKME ÇUKURUNUN OLUŞUMU VE PEDO-JEOLOJİK KARAKTERİSTİKLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi 7
IEEE A. Seyrek, M. Yeşilnacar, S. Aydemir, ve T. Demir, “HARRAN OVASINDA YERALAN ORTAÖREN ÇÖKME ÇUKURUNUN OLUŞUMU VE PEDO-JEOLOJİK KARAKTERİSTİKLERİ”, Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 7, Ekim 2013.
ISNAD Seyrek, Ali vd. “HARRAN OVASINDA YERALAN ORTAÖREN ÇÖKME ÇUKURUNUN OLUŞUMU VE PEDO-JEOLOJİK KARAKTERİSTİKLERİ”. Marmara Coğrafya Dergisi 7 (Ekim 2013).
JAMA Seyrek A, Yeşilnacar M, Aydemir S, Demir T. HARRAN OVASINDA YERALAN ORTAÖREN ÇÖKME ÇUKURUNUN OLUŞUMU VE PEDO-JEOLOJİK KARAKTERİSTİKLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013.
MLA Seyrek, Ali vd. “HARRAN OVASINDA YERALAN ORTAÖREN ÇÖKME ÇUKURUNUN OLUŞUMU VE PEDO-JEOLOJİK KARAKTERİSTİKLERİ”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 7, 2013.
Vancouver Seyrek A, Yeşilnacar M, Aydemir S, Demir T. HARRAN OVASINDA YERALAN ORTAÖREN ÇÖKME ÇUKURUNUN OLUŞUMU VE PEDO-JEOLOJİK KARAKTERİSTİKLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013(7).