BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2004, Sayı: 9, - , 20.09.2013

Öz

-

ÇANAKKALE’DE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN COĞRAFİ ESASLARI

Yıl 2004, Sayı: 9, - , 20.09.2013

Öz

ÖZET

Çanakkale, Türkiye’nin önemli zeytin üretim bölgelerine komşu konumda bulunmaktadır. Türkiye zeytin üretiminin yaklaşık %6 kadarını karşılayan Çanakkale’de, tarım alanlarının %8’i zeytinliklerle kaplıdır. Çanakkale’de zeytinlikler, Ayvacık ve Ezine ilçelerinin Ege Denizi kıyılarında
ve kıyı yakını alçak kesimlerinde yoğunluk kazanırken Çanakkale Boğazı’nınMarmara Denizi girişine kadar her iki kıyıda ve kuzey rüzgârlarındankorunmuş alçak vadi yamaçlarında devam eder.

Çanakkale’de üretilen zeytinlerin büyük bir kısmı zeytinyağı üretiminde kullanılırken, az bir kısmı da yerel ihtiyaçları karşılamak amacıyla sofralık olarak değerlendirilmektedir. Yöreye sağladığı pek çok katkının yanı sıra, önemli bir istihdam alanı da oluşturan zeytinciliğin bir takım sorunları da
bulunmaktadır. Zeytincilik potansiyeli bugünküne göre daha yüksek olan ilde, bir taraftan yeni zeytinlikler tesis edilirken, bir taraftan da zeytinliklerin en yoğun olarak bulunduğu Ege Denizi kıyılarında zeytinliklerin tahrip edilerek yerlerine ikincil konutların inşa edilmesi, zeytinliklerin daralmasına neden
olmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Zeytincilik.

ABSTRACT

Çanakkale is located in the neighborhood area of important olive production regions of Turkey. Although Only 8 per cent of the whole agriculture areas of Çanakkale is covered by olive trees, Çanakkale meets 6 per cent of total olive production of Turkey by itself. The Olive groves appear densely in the Aegean coast of Ayvacık and Ezine counties and low inshores and then they keep spreading in both sides of Dardanelles strait till the entry of Marmara Sea and in low valleys which are protected from northern winds.

While the huge amount of the olives produced in Çanakkale is used for olive oil production, the small amount that is left is used to meet local olive demand. Besides its several benefits for the region, It is a big employment opportunity for the inhabitants of the region. On the other hand, Olive cultivation has some vital problems. While the new olive cultivation areas are being tried to be established, The current areas in where olive trees are most densely exsisted in Aegean Sea coast are being destroyed for the aim of building new summer houses. This inconsiderate act causes narrowing of the fruitful and only agricultural areas for olive production

Key Words: Çanakkale, Olive cultivation

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nusret Koca Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA Koca, N. (2013). ÇANAKKALE’DE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN COĞRAFİ ESASLARI. Marmara Coğrafya Dergisi(9).
AMA Koca N. ÇANAKKALE’DE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN COĞRAFİ ESASLARI. Marmara Coğrafya Dergisi. Ekim 2013;(9).
Chicago Koca, Nusret. “ÇANAKKALE’DE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN COĞRAFİ ESASLARI”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 9 (Ekim 2013).
EndNote Koca N (01 Ekim 2013) ÇANAKKALE’DE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN COĞRAFİ ESASLARI. Marmara Coğrafya Dergisi 9
IEEE N. Koca, “ÇANAKKALE’DE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN COĞRAFİ ESASLARI”, Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 9, Ekim 2013.
ISNAD Koca, Nusret. “ÇANAKKALE’DE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN COĞRAFİ ESASLARI”. Marmara Coğrafya Dergisi 9 (Ekim 2013).
JAMA Koca N. ÇANAKKALE’DE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN COĞRAFİ ESASLARI. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013.
MLA Koca, Nusret. “ÇANAKKALE’DE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN COĞRAFİ ESASLARI”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 9, 2013.
Vancouver Koca N. ÇANAKKALE’DE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN COĞRAFİ ESASLARI. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013(9).