BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2005, Sayı: 12, 17 - 50, 20.09.2013

Öz

-

Kaynakça

  • Akçiçek, E.- Ötleş, S., (2006), Sarımsak Kitabı, İzmir Güven Kitabevi, İzmir.
  • Doğanay, H., (199), Türkiye Ekonomik Coğrafyası, Çizgi Kitapevi, Konya.
  • DİE Tarımsal Yapı(Üretim, Fiyat, Değer) İstatistikleri, Ankara.
  • DİE İstatistik Göstergeler(1923–2002), Ankara.
  • DİE 2004 Türkiye İstatistik Yıllığı, Ankara.
  • Erhat, A., (1972), Mitoloji Sözlüğü, Remzi Kitapevi, İstanbul.
  • Göney, S.,(1976), Türkiye Ziraatının Coğrafi Esasları, İstanbul Üniv. Yay. No:2600, İstanbul.
  • Günay, A.,(1992), Özel Sebze Yetiştiriciliği, Cilt II, Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları, No:1, Ankara.
  • Günay, A.ve Diğerleri.,(1993), Kastamonu’da Sarımsak Üretimi ve Pazarlanmasının Geliştirme Üzerine Bir Araştırma, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ankara, s.62-63.
  • Gürel, F., (2005), Taşköprü’de Sarımsak Üretimi, Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bitirme Tezi, Tokat.
  • Heredot Tarihi., (1973), Çeviren: Muhtekim Ökmen, Remzi Kitapevi, İstanbul.
  • İbret,B.Ü., (2003), Kastamonu’da İç Göç Hareketleri, II.Kastamonu Kültür Sempozyumu Bildirileri, Kastamonu
  • Koç, H., (2002), Bitkilerle Sağlıklı Yaşama, T.C.Kültür Bakanlığı Yayınları No:2883, Kültür Eserleri Dizisi No:373, Ankara.
  • Kütevin, Z., Türkeş, T., (1987), Sebzecilik, İnkılap Kitapevi, İstanbul.
  • Mardan, N., (1991), Yeni Tarım Kılavuzu, Hacettepe-Taş Kitapçılık , Ankara.
  • Özey, R., (2002), Türkiye Coğrafyası, Aktif Yayınevi, İstanbul.
  • Sezer, M. S., (1995) Kastamonu Yöresinde Sarımsak Yetiştiriciliği, Sorunları ve Çözüm Önerileri, Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bitirme Tezi, Bursa.
  • Taban, S.,- Çıkılı, Y.,- Sezer, S.M. ve Diğerleri., (2004), Taşköprü Yöresinde Sarımsak Tarımı Yapılan Toprakların Verimlilik Durumu ve Potansiyel Beslenme Problemlerinin Ortaya Konulması, Tarım Bilimleri Dergisi, Cilt: 10, s.297-304, Ankara,. Unutmaz, İ., (1997), Focus Dergisi,Yıl:3, Sayı:10.
  • Ünal, A., (1980), Hitit Tıbbının Ana Hatları, Belleten, Sayı:175. .

TÜRKİYE’DEKİ SARIMSAK TARIMI VE TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI ÜZERİNE COĞRAFİ AÇIDAN BİR İNCELEME

Yıl 2005, Sayı: 12, 17 - 50, 20.09.2013

Öz

Tarihte yemeklere tad vermenin yanında birçok hastalığın tedavisinde
de mucize bitki olarak kullanılan sarımsak, günümüzde artık gıda sanayisinde
de kullanılan bir bitki haline gelmiştir. Dünyanın birçok mutfağında yoğun
olarak sarımsak kullanılmakta, tıbbi araştırmalarla sağlık açısından önemi
anlaşıldığı için gelişmiş ülkelerde tablet haline getirilerek ilaç olarak da
değerlendirilmektedir. Anadolu ve yakın coğrafyası sarımsağın anavatanı
olarak bilinmektedir. Bu sebeple ülkemizde sarımsak çok eski zamanlardan
günümüze yemek kültüründe ve halk hekimliğinde kullanılmaktadır. Ülkemizin
başta karasal iklim geçiş bölgeleri olmak üzere, birçok yeri sarımsak tarımına
uygundur. Ancak sarımsak geleneksel yöntemlerle tarımı yapılan bu sebeple
yoğun olarak işgücü ve emek isteyen bir bitki olduğu için ülkemizin birçok
yöresinde üretilmemektedir. Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden
birisi Kastamonu’dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile
Türkiye’deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20’sinden fazlasını
üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir. Çünkü
Kastamonu ilindeki yıllık toplam sarımsak üretiminin %90’nına yakınını
Taşköprü İlçesi üretmektedir. Geçim kaynaklarının sınırlı olduğu Taşköprü’de
sarımsak tarımı yoğun olarak tarımsal işgücü kullandığı için kırsal nüfusun
tarlaya bağlanmasına yardımcı olmuştur. Kastamonu sarımsağı kalitesi,
araması ve dayanıklılığıyla ülkemizin en önemli çeşitleri arasındadır. Ancak bu
sarımsağın iç ve dış pazarlarda tanıtımının yapılması gerekmektedir. Bu
amaçla Taşköprü’de Sarımsak Festivali düzenlenmektedir.

Kaynakça

  • Akçiçek, E.- Ötleş, S., (2006), Sarımsak Kitabı, İzmir Güven Kitabevi, İzmir.
  • Doğanay, H., (199), Türkiye Ekonomik Coğrafyası, Çizgi Kitapevi, Konya.
  • DİE Tarımsal Yapı(Üretim, Fiyat, Değer) İstatistikleri, Ankara.
  • DİE İstatistik Göstergeler(1923–2002), Ankara.
  • DİE 2004 Türkiye İstatistik Yıllığı, Ankara.
  • Erhat, A., (1972), Mitoloji Sözlüğü, Remzi Kitapevi, İstanbul.
  • Göney, S.,(1976), Türkiye Ziraatının Coğrafi Esasları, İstanbul Üniv. Yay. No:2600, İstanbul.
  • Günay, A.,(1992), Özel Sebze Yetiştiriciliği, Cilt II, Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları, No:1, Ankara.
  • Günay, A.ve Diğerleri.,(1993), Kastamonu’da Sarımsak Üretimi ve Pazarlanmasının Geliştirme Üzerine Bir Araştırma, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ankara, s.62-63.
  • Gürel, F., (2005), Taşköprü’de Sarımsak Üretimi, Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bitirme Tezi, Tokat.
  • Heredot Tarihi., (1973), Çeviren: Muhtekim Ökmen, Remzi Kitapevi, İstanbul.
  • İbret,B.Ü., (2003), Kastamonu’da İç Göç Hareketleri, II.Kastamonu Kültür Sempozyumu Bildirileri, Kastamonu
  • Koç, H., (2002), Bitkilerle Sağlıklı Yaşama, T.C.Kültür Bakanlığı Yayınları No:2883, Kültür Eserleri Dizisi No:373, Ankara.
  • Kütevin, Z., Türkeş, T., (1987), Sebzecilik, İnkılap Kitapevi, İstanbul.
  • Mardan, N., (1991), Yeni Tarım Kılavuzu, Hacettepe-Taş Kitapçılık , Ankara.
  • Özey, R., (2002), Türkiye Coğrafyası, Aktif Yayınevi, İstanbul.
  • Sezer, M. S., (1995) Kastamonu Yöresinde Sarımsak Yetiştiriciliği, Sorunları ve Çözüm Önerileri, Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bitirme Tezi, Bursa.
  • Taban, S.,- Çıkılı, Y.,- Sezer, S.M. ve Diğerleri., (2004), Taşköprü Yöresinde Sarımsak Tarımı Yapılan Toprakların Verimlilik Durumu ve Potansiyel Beslenme Problemlerinin Ortaya Konulması, Tarım Bilimleri Dergisi, Cilt: 10, s.297-304, Ankara,. Unutmaz, İ., (1997), Focus Dergisi,Yıl:3, Sayı:10.
  • Ünal, A., (1980), Hitit Tıbbının Ana Hatları, Belleten, Sayı:175. .
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bülent İbret Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA İbret, B. (2013). TÜRKİYE’DEKİ SARIMSAK TARIMI VE TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI ÜZERİNE COĞRAFİ AÇIDAN BİR İNCELEME. Marmara Coğrafya Dergisi(12), 17-50.
AMA İbret B. TÜRKİYE’DEKİ SARIMSAK TARIMI VE TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI ÜZERİNE COĞRAFİ AÇIDAN BİR İNCELEME. Marmara Coğrafya Dergisi. Ekim 2013;(12):17-50.
Chicago İbret, Bülent. “TÜRKİYE’DEKİ SARIMSAK TARIMI VE TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI ÜZERİNE COĞRAFİ AÇIDAN BİR İNCELEME”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 12 (Ekim 2013): 17-50.
EndNote İbret B (01 Ekim 2013) TÜRKİYE’DEKİ SARIMSAK TARIMI VE TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI ÜZERİNE COĞRAFİ AÇIDAN BİR İNCELEME. Marmara Coğrafya Dergisi 12 17–50.
IEEE B. İbret, “TÜRKİYE’DEKİ SARIMSAK TARIMI VE TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI ÜZERİNE COĞRAFİ AÇIDAN BİR İNCELEME”, Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 12, ss. 17–50, Ekim 2013.
ISNAD İbret, Bülent. “TÜRKİYE’DEKİ SARIMSAK TARIMI VE TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI ÜZERİNE COĞRAFİ AÇIDAN BİR İNCELEME”. Marmara Coğrafya Dergisi 12 (Ekim 2013), 17-50.
JAMA İbret B. TÜRKİYE’DEKİ SARIMSAK TARIMI VE TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI ÜZERİNE COĞRAFİ AÇIDAN BİR İNCELEME. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013;:17–50.
MLA İbret, Bülent. “TÜRKİYE’DEKİ SARIMSAK TARIMI VE TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI ÜZERİNE COĞRAFİ AÇIDAN BİR İNCELEME”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 12, 2013, ss. 17-50.
Vancouver İbret B. TÜRKİYE’DEKİ SARIMSAK TARIMI VE TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI ÜZERİNE COĞRAFİ AÇIDAN BİR İNCELEME. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013(12):17-50.