-
Tarihte yemeklere tad vermenin yanında birçok hastalığın tedavisinde
de mucize bitki olarak kullanılan sarımsak, günümüzde artık gıda sanayisinde
de kullanılan bir bitki haline gelmiştir. Dünyanın birçok mutfağında yoğun
olarak sarımsak kullanılmakta, tıbbi araştırmalarla sağlık açısından önemi
anlaşıldığı için gelişmiş ülkelerde tablet haline getirilerek ilaç olarak da
değerlendirilmektedir. Anadolu ve yakın coğrafyası sarımsağın anavatanı
olarak bilinmektedir. Bu sebeple ülkemizde sarımsak çok eski zamanlardan
günümüze yemek kültüründe ve halk hekimliğinde kullanılmaktadır. Ülkemizin
başta karasal iklim geçiş bölgeleri olmak üzere, birçok yeri sarımsak tarımına
uygundur. Ancak sarımsak geleneksel yöntemlerle tarımı yapılan bu sebeple
yoğun olarak işgücü ve emek isteyen bir bitki olduğu için ülkemizin birçok
yöresinde üretilmemektedir. Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden
birisi Kastamonu’dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile
Türkiye’deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20’sinden fazlasını
üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir. Çünkü
Kastamonu ilindeki yıllık toplam sarımsak üretiminin %90’nına yakınını
Taşköprü İlçesi üretmektedir. Geçim kaynaklarının sınırlı olduğu Taşköprü’de
sarımsak tarımı yoğun olarak tarımsal işgücü kullandığı için kırsal nüfusun
tarlaya bağlanmasına yardımcı olmuştur. Kastamonu sarımsağı kalitesi,
araması ve dayanıklılığıyla ülkemizin en önemli çeşitleri arasındadır. Ancak bu
sarımsağın iç ve dış pazarlarda tanıtımının yapılması gerekmektedir. Bu
amaçla Taşköprü’de Sarımsak Festivali düzenlenmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Eylül 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Sayı: 12 |