Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE’DE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN FİNANSMANINDA YENİLİKÇİ VE ALTERNATİF FİNANSMAN MODELLERİNİN KULLANILMA POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK ARAŞTIRMA

Yıl 2021, Cilt: 13 Sayı: 25, 933 - 960, 31.07.2021
https://doi.org/10.14784/marufacd.976557

Öz

Bu çalışma, “20 yıl içerisinde ülke genelinde 6,5 milyon konutun dönüşümünün sağlanması” olarak ifade edilen ulusal Kentsel Dönüşüm Politikamızın ekonomik belirsizlik ve kriz koşullarında aksamadan ve etkin bir şekilde uygulama boyutuna taşınabilmesi için yenilikçi ve alternatif finansman modellerinden yararlanma potansiyelini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Bu bağlamda, ülkemizde kentsel dönüşümde gelinen aşama ve bu süreçte doğrudan ya da dolaylı olarak yer alan paydaşların kentsel dönüşümün finansmanında yenilikçi ve alternatif modellerin kullanılma potansiyeline dair görüş ve önerilerine odaklanılmıştır. Bunun için, geliştirilen metodolojik kurgu dâhilinde ülke genelinde mülakat ve anket çalışmaları yapılmıştır.
Elde edilen bulgulara göre, kentsel dönüşüm uygulaması gerçekleştiren kurumların %62’si finansman temininde zorlukla karşılaşırken, %56’sının son beş yılda başlattığı kentsel dönüşüm projelerinin en az birisi gerekli finansman temin edilemediği için kesintiye uğramıştır. Önümüzdeki dönemde Covid-19 salgınının da etkisiyle bu sorunun daha da artacağı yönünde genel bir görüş birliği söz konusudur. Bu veriler, her dört kurumdan sadece birinin “kentsel dönüşüm uygulamalarının finansmanında kullanılma potansiyeli olan yenilikçi ve alternatif finansman modelleri” hakkında bilgi sahibi olduğu sonucu ile birlikte değerlendirildiğinde; bu modellerin kullanılabilmesi için uygulayıcı aktörler nezdinde farkındalığın ve yetkinliğin arttırılması gerekmektedir.

Kaynakça

  • AYUB, Muhammad (2007), Understanding Islamic Finance, John Wiley and Sons, Sussex.
  • BAYINDIR, Servet (1997), Özel Finans Kurumlarının İslam Hukuku Yönünden Değerlendirilmesi, Marmara Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • COŞKUN, Yener (2013), Türkiye’deki Kurumsal Konut Finansmanının Analizi, Ankara Üniversitesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  • ÇAMUR, Adil (2014), Kamu Özel Sektör Ortaklığı: Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Uygulaması, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • DONNISON, David (1993), Agenda for The Future, Campell Mc Connell (drl), Trickle Down on Bubble Up?, London: Community Development Foundation.
  • ERDOĞAN, Baran (2018), Türkiye’de Gayrimenkul Sektörü Alternatif Finansman Araçları ve Uygulamaları: Gayrimenkul Sertifikaları ve Gayrimenkul Yatırım Fonları, Bahçeşehir Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • ESENTÜRK, Müveddet (2009), İstanbul İli Örneğinde Kentsel Dönüşüm Uygulamaları, Yıldız Teknik Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • GÖKSU, Ali Faruk (2003), Kentsel Dönüşüm Projelerinde Yenilikçi Yaklaşımlar, Kentsel Dönüşüm Sempozyumu, Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu, İstanbul.
  • HALBWACHS, Maurice (1909), Expropriations et le Prix des Terrains à Paris entre 1860 et 1900, Paris: Cornely and Cie. International Islamic Financial Market (2010), Sukuk Report.
  • KAYAR, Ali Rıza (2010), Proje Finansmanında Kullanılan Faizsiz Finansman Yöntemleri ve Kullanılabilecek Risk Yönetimi Araçları, Hazine Müsteşarlığı Uzmanlık Tezi, Ankara.
  • LICHFIELD, Dalia (1992), Urban Regeneration for The 1990s, London: London Planning Advisory Committee.
  • NOON, David ve SMITH-CANHAM, James (2000), Economic Regeneration and Funding, London: Sage Publications.
  • SARISU, Ayhan (2009), Kamu-Özel İşbirlikleri, Ankara: Yaklaşım Yayıncılık. Sermaye Piyasası Kurulu (2017), Sermaye Piyasası Araçları 2, Lisanslama Sınavları Çalışma Notları, Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu.
  • TUNÇ, Hüseyin (2010), Katılım Bankacılığı, İstanbul: Nesil Yayıncılık. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (2018), Katılım Finansmanında Yeni Yaklaşımlar, İstanbul: TKBB Yayınları, No:8.
  • ULUDAĞ, İlhan (1997), Konut Üretiminde Bölgesel Koşullara Uygun Alternatif Finansman Sistemleri ve Teknikleri, İstanbul: İstanbul Ticaret Odası Yayını, Yayın No: 1997-48.
  • USLU, Gül ve UZUN, Bayram (2014), Kentsel Dönüşüm Projelerinde Deprem Etkisi, Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 2.
  • YAMAN, Murat (2011), Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Ankara Büyükşehir Belediyesi: Dikmen Vadisi 3.Etap Örneği, Ankara Üniversitesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Başak Tanınmış Yücememiş Bu kişi benim

Timuçin Kurt Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi 2 Kasım 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 13 Sayı: 25

Kaynak Göster

APA Tanınmış Yücememiş, B., & Kurt, T. (2021). TÜRKİYE’DE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN FİNANSMANINDA YENİLİKÇİ VE ALTERNATİF FİNANSMAN MODELLERİNİN KULLANILMA POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK ARAŞTIRMA. Finansal Araştırmalar Ve Çalışmalar Dergisi, 13(25), 933-960. https://doi.org/10.14784/marufacd.976557