Araştırma Makalesi

Blokzincir, Veri Koruma ve Genel Veri Koruma Tüzüğü

Cilt: 28 Sayı: 1 30 Haziran 2022
PDF İndir
EN TR

Blokzincir, Veri Koruma ve Genel Veri Koruma Tüzüğü

Öz

Blokzincir her geçen gün kullanımı yaygınlaşan bir teknolojidir. Blokzincir ile kriptografi kullanılarak birbirine bağlanan blokların kayıt listesi tutulmaktadır. Blokzincirde veriler sıralanarak bloklara kaydedilir ve her blok bir zaman damgasına sahiptir. Bir blok dolduktan sonra yeni bir blok üretilir. Dağıtık kayıt sistemlerinde veriler belirli bir yerde değil birden fazla yerde ve yine birden fazla kontrol mekanizmasıyla muhafaza edilerek güvenlik sağlanmaktadır. Böylelikle sistemde bulunan verinin sadece bir yerde tutulması halinde ortaya çıkabilecek olan bozulma, silinme ve saldırıya uğrama gibi problemler ortadan kalkmış olur. Blokzincir sistemi bir dağıtık kayıt sistemidir. Herhangi bir veri parçası Blokzincir teknolojisi ile işlendiğinde, hash adı verilen benzersiz, 256 bitlik bir sayıya dönüştürülür. Aynı veri girildiği sürece her zaman aynı sonuç ortaya çıkar. Hash sistemi ters çevrilerek çalıştırılamaz, bu sayede sistemden çıkan sonuçtan sisteme giren verilere ulaşmak imkansızdır. Genel Veri Koruma Tüzüğü madde 4/1’e göre; kişisel veri belirli veya belirlenebilir bir gerçek kişiye ait her türlü bilgi anlamına gelir. Bir Blokzincirin kullanım durumuna bağlı olarak bloklarda depolanan veriler, belirlenmiş veya belirlenebilir bir gerçek kişiye ait veriler olabilir. Genel Veri Koruma Tüzüğü’ne göre veri sorumlusu kişisel verilerin işlenme amaç ve vasıtalarını tek başına ya da başkalarıyla birlikte belirleyen gerçek veya tüzel kişi, kamu makamı, kurumu ya da diğer bir kamu kuruluşu anlamına gelir. Blokzincir sisteminde veri sorumlusunun kim olabileceği, Blokzincirdeki bütün aktörlerin veri sorumlusu olarak kabul edilip edilemeyeceği, madencilerin hangi kategoriye sokulabileceği hususları değerlendirilmelidir. Ayrıca hash değerlerinin, açık anahtar ve özel anahtarların kişisel veri niteliği, değerlendirilmesi gereken bir başka konudur. Genel Veri Koruma Tüzüğü’ne göre veri sahibinin veriye erişim, verinin düzeltilmesi ve verinin silinmesini talep etme hakkı bulunmaktadır. Blokzincir sisteminde veri sahibinin bu haklarını nasıl kullanabileceği belirsizdir. Genel Veri Koruma Tüzüğü madde 3’e göre, bu tüzük veri işlemenin Birlik sınırlarında gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın belirli şartlar dahilinde geniş bir çerçevede uygulama alanı bulur. Blokzincir sisteminin Genel Veri Koruma Tüzüğü’nün uygulama alanına girip girmediği incelenmelidir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abashidze G, 'Das Blockchain-System und die Gesetzgebung zu personenbezogenen Daten' (2020) Deutsch-Georgische Zeitschrift Für Rechtsvergleichung
  2. Alberini A and Pfammatter V, 'Blockchain and Data Protection' in Kraus Daniel, Obrist Obrist ve Hari Olivier (eds), Blockchains, Smart Contracts, Decentralised Autonomous Organisations and the Law (Edward Elgar Publishing 2019)
  3. Article 29 Data Protection WP, 'Opinion 1/2010 on the Concepts of “Controller” and “Processor”' (2010)
  4. Article 29 Data Protection WP, 'Opinion 4/2007 on the Concept of Personal Data' (2007)
  5. Article 29 Data Protection WP, 'Opinion 05/2014 on Anonymisation Techniques' (2014)
  6. Article 29 Data Protection WP, 'Processing of Personal Data on the Internet' (1999)
  7. Buterin V, Visions, Part 1: The Value of Blockchain Technology, , Erişim Tarihi 01.12.2021
  8. Büyüközkan Feyzioğlu G, 'Teknolojide Yeni Çağın Başlangıcı: Blokzincir' iç Aksoy Retornaz E. Eylem ve Güçlütürk Osman Gazi (edr), Gelişen Teknolojiler ve Hukuk I - Blokzincir ve Hukuk (Onikilevha 2021)

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

25 Mart 2022

Kabul Tarihi

10 Haziran 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 28 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Toprak, B. (2022). Blokzincir, Veri Koruma ve Genel Veri Koruma Tüzüğü. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 28(1), 602-625. https://doi.org/10.33433/maruhad.1093624
AMA
1.Toprak B. Blokzincir, Veri Koruma ve Genel Veri Koruma Tüzüğü. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. 2022;28(1):602-625. doi:10.33433/maruhad.1093624
Chicago
Toprak, Bilâl. 2022. “Blokzincir, Veri Koruma ve Genel Veri Koruma Tüzüğü”. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 28 (1): 602-25. https://doi.org/10.33433/maruhad.1093624.
EndNote
Toprak B (01 Haziran 2022) Blokzincir, Veri Koruma ve Genel Veri Koruma Tüzüğü. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 28 1 602–625.
IEEE
[1]B. Toprak, “Blokzincir, Veri Koruma ve Genel Veri Koruma Tüzüğü”, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, c. 28, sy 1, ss. 602–625, Haz. 2022, doi: 10.33433/maruhad.1093624.
ISNAD
Toprak, Bilâl. “Blokzincir, Veri Koruma ve Genel Veri Koruma Tüzüğü”. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 28/1 (01 Haziran 2022): 602-625. https://doi.org/10.33433/maruhad.1093624.
JAMA
1.Toprak B. Blokzincir, Veri Koruma ve Genel Veri Koruma Tüzüğü. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. 2022;28:602–625.
MLA
Toprak, Bilâl. “Blokzincir, Veri Koruma ve Genel Veri Koruma Tüzüğü”. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, c. 28, sy 1, Haziran 2022, ss. 602-25, doi:10.33433/maruhad.1093624.
Vancouver
1.Bilâl Toprak. Blokzincir, Veri Koruma ve Genel Veri Koruma Tüzüğü. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. 01 Haziran 2022;28(1):602-25. doi:10.33433/maruhad.1093624