Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

MİRAS SEBEBİYLE İSTİHKAK DAVASI

Yıl 2016, Cilt: 22 Sayı: 3, 1045 - 1061, 16.12.2016

Öz


 Yasal ve atanmış mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile birlikte mirası (terekeyi) bir bütün olarak kanun gereği kendiliğinden kazanırlar. Ancak, terekenin tamamını, bir kısmını veya terekeye dahil bir malı mirasçıların zilyetliğinden önce üçüncü bir kişi haksız olarak eline geçirmiş olabilir. Bu durum, herhangi bir şekilde daha mirasbırakan hayatta iken gerçekleşebileceği gibi, onun ölümünden sonrada da gerçekleşebilir. 



Yasal veya atanmış bir mirasçının terekenin tamamını veya bir kısmını ya da terekeye dahil bir malı haksız olarak elinde bulunduran bu kişiye karşı, bunun geri verilmesini sağlamak amacıyla mirasçılıktaki üstün hakkını ileri sürerek açacağı davaya, miras sebebiyle istihkak davası denir. Bu dava ile davacı, miras hakkına dayanarak tereke mallarını haksız olarak elinde bulunduran davalıdan bunların geri verilmesini ister. Bu dava, zilyet olmayan mirasçının mirasçı olmayan zilyete karşı açtığı bir miras davasıdır. Bu dava mirasçılara mirasbırakandan geçen bir dava olmayıp, mirasçı olmaları nedeniyle aslen ve doğrudan doğruya onların şahıslarında doğan bir davadır.

Kaynakça

  • Tuor/Picenoni-BK ZGB (Kommentar zum .Schweizerischen Privatrecht, III. Band: Das Erbrecht, 2. Abteilung: Erbgang, 2. Auflage, Bern 1966), Vorbem. Art. 598-601, N. 17
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fikret Eren Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 22 Sayı: 3

Kaynak Göster