Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Davalının Cevap Dilekçesi Vermemesi Halinde M. 128’in Uygulanması ve Ortaya Çıkan Sorunlara İlişkin Çözüm Arayışları

Yıl 2018, Cilt: 24 Sayı: 1, 258 - 269, 18.07.2018
https://doi.org/10.33433/maruhad.445668

Öz

Hukuki dinlenilme hakkı kapsamında, davacı dava dilekçesi ile davayı açtıktan sonra, davalının da dinlenilmesi gerektiği için, davalıya belirli bir süre içerisinde dava dilekçesine cevap verebilme hakkı tanınmıştır. Davalının bu bağlamdaki savunma hakkı hem Anayasa tarafından güvence altındadır (AY m. 36) hem de belirttiğimiz üzere hukuki dinlenilme hakkının (m. 27 HMK) bir gereksinimidir. Ancak davalı bu hakkını kullanmak zorunda değildir. Davalı, cevap dilekçesi yazmaması ve mahkemeye vermemesi halinde hangi sonucun ortaya çıkacağını HMK m. 128 düzenlemiştir. Buna göre, süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır. Kanundaki bu düzenleme bu ifade ile yetinmektedir ve bundan sonra yargılamaya nasıl devam edileceği hususunda bir ifadeye sahip değildir. Başka bir deyişle, HMK m. 128 uygulandıktan sonra yargılamaya ön inceleme aşaması ile mi yoksa replik dilekçesini yazma hakkının davacıya verilmesi ile mi devam edileceği hususu net olamamakla beraber, farklı görüşler savunulmaktadır. Bir görüşe göre HMK m. 128’in uygulanmasından sonra doğrudan ön inceleme aşamasına geçilmesi gerekirken, tarafımızca farklı bir görüş savunulmakta ve davacıya replik ile davalıya da düplik hakkının verilmesi gerektiği görüşündeyiz.

Kaynakça

  • Alangoya, Yavuz Yıldırım, M. Kamil/ Deren-Yıldırım, Nevhis: Medeni Usul Hukuku Esasları, 7. Baskı, İstanbul 2009 (kısaltma: Alangoya/Yıldırım/Deren-Yıldırım).
  • Arslan, Ramazan/ Yılmaz, Ejder/ Taşpınar Ayvaz, Sema: Medeni Usul Hukuku, 2. Baskı, Ankara 2016 (kısaltma: Arlsan/Yılmaz/Taşpınar Ayvaz).
  • Basler Kommentar zur Schweizerischen Zivilprozessordnung, 3. Auflage, Basel 2017 (kısaltma: Basler Kommentar).
  • Budak, Ali Cem/ Karaaslan, Varol: Medeni Usul Hukuku, Ankara 2017 (kısaltma: Budak/Karaaslan).
  • Kuru, Baki: İstinaf Sistemine Göre Yazılmış Medeni Usul Hukuku, Birinci Baskıya Ek 1. Tıpkı Baskı, İstanbul 2016 (kısaltma: Kuru).
  • Kuru, Baki: İstinaf Sistemine Göre Yazılmış Medeni Usul Hukuku Ders Kitabı Ankara 2017 (Kuru: Ders kitabı).
  • Özkaya-Ferendeci, H. Özden: Kesin Hükmün Objektif Sınırları, İstanbul 2009 (kısaltma: Özkaya-Ferendeci).
  • Pekcanıtez, Hakan: Medeni Usul Hukuku, Cilt II, 15. Bası, İstanbul 2017 (kısaltma: yazar, Pekcanıtez Usul).
  • Pekcanıtez, Hakan/ Atalay, Oğuz/ Özekes, Muhammet: Medeni Usul Hukuku, 5. Bası, İstanbul 2017 (kısaltma: Pekcanıtez/Atalay/Özekes).
  • Rosenberg, Leo/ Schwab, Karl Heinz/ Gottwald, Peter: Zivilprozessrecht, 16., neubearbeitete Auflage, München 2004 (kısaltma: Rosenberg/Schwab/Gottwald).
  • Sutter-Somm, Thomas: Schweizerisches Zivilprozessrecht, 3. Auflage, Zürich, Basel, Genf 2017 (kısaltma: Sutter-Somm).
  • Üstündağ, Saim: Medeni Yargılama Hukuku, Cilt: I – II, 7. Baskı, İstanbul 2000 (kısaltma: Üstündağ).
  • Yıldırım, M. Kamil/ Demirhan, Gülcan/ Özkaya-Ferendeci, H. Özden/ Tunç Yücel, Müjgan/ Kale, Serdar/ Gören Ülkü, Nazlı: Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve İlgili Mevzuat, 2013 İstanbul (kısaltma: Yıldırım/Demirhan/Özkaya Ferendeci/ Tunç Yücel/ Kale/ Gören Ülkü, HMK).
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özden Özkaya Ferendeci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 18 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 24 Sayı: 1

Kaynak Göster