EN
TR
Kurucu Tecvid Metinleriyle İrtibatı Çerçevesinde Hülâsatü’l-‘ucâle’de Med ve Kasr Meselesi
Öz
Tecvid ilminin temel konuları zamanla büyük değişiklik göstermemiş olsa da bir eserin veya meselenin ele alındığı dönemdeki ilmî yaklaşımlar çerçevesinde değerlendirilmesi, önemli açılımlar sağlayabilir. Bu makalede, tecvid ilminin ana meselelerinden olan med ve kasr konusu, Osmanlı âlimlerinden Derkezlî’nin (ö. 1327/1910) yirminci yüzyıl başlarında kaleme aldığı Hülâsatü’l-ʿucâle fî beyâni murâdi’r-Risâle fî ʿilmi’t-tecvîd adlı eseri merkeze alınarak incelenmiştir. Tecvid ilminin Osmanlı’nın son zamanlarında bile önemli eserler kaleme alınmak suretiyle varlığını ve canlılığını koruduğu görülmektedir. Bu minvalde müellifimizin yaşadığı dönemin hemen öncesinde Mısır’da Süleyman el-Cemzûrî (ö. 1208/1793) bugün bile Arap coğrafyasında ders kitabı olarak okutulan Tuhfetü’l-etfâl isminde bir manzum tecvid kitabı yazarken Derkezlî’nin muasırı Mehmet Zihni Efendi (ö. 1332/1913) İstanbul’da el-Kavlü’s-sedîd fî ilmi’t-tecvîd isminde bir eser kaleme almıştır. Derkezlî de Osmanlı’nın bir başka bölgesi olan Musul’da Hülâsatül-ucâle’yi yazmıştır. Bu makalede müellifin beslendiği ana kaynaklarda ve onun tarafından belirtilmeyen diğer temel eserlerde konunun ele alınışı karşılaştırmalı bir şekilde gösterilecektir. Bu şekilde kıraat ve tecvid ilimlerindeki ilmi sürekliliğe ve ilmî verilerin aklî ve naklî muhakeme süzgecine tabi tutulduğuna bir örneklik sunulması hedeflenmektedir. Görebildiğimiz kadarıyla tecvid ilminde Osmanlı’nın son dönemleri ile öncesinin irtibatını ele alan bir çalışma yapılmamıştır. Bu makale akademik ilgiyi hak eden bu eksikliği giderme noktasında bir adım atmayı da amaçlamaktadır. Med ve kasr, tecvid ilminin yazılı eserler üretme aşamasından günümüze kadar üzerinde birçok çalışma yapılmış bir konudur. Fakat bu makalenin araştırma sahası müellif ve öncesindeki kaynaklarla sınırlandırılmıştır. Zorunlu bazı atıflar dışında müellif sonrası dönem inceleme alanına dahil edilmemiştir. Kendisinden sonraki tecvid ve kıraat araştırmalarında belirleyici bir etkiye sahip olması ve Derkezlî’nin merkezde yer verdiği kaynak olması nedeniyle bu çalışmada İbnü’l-Cezerî’nin (ö. 833/1429) Osmanlı tecvid ilmi birikimindeki merkezi yerine işaret etmek de bir başka amaçtır. Yine bir başka vurgulanmak istenen nokta, her ne kadar kendilerine ulaşan birikimden istifade etseler de her bir tecvid âliminin hususi bir yöntem sahibi olduğudur. Bu çalışma, dönem, âlim ve eser mukayesesi usulü ile gerçekleştirilmiştir. Müellife gelene kadar bütün kaynak eserlerdeki değerlendirmeler kronolojik sıralama gözetilerek nakledilmiş ve merkeze alınan çalışmalarla arasındaki benzerlik ve uyuşmazlıklara işaret edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akdemir, M. Atilla. “Kıraat İlmi Eğitim-Öğretiminde Med Mertebeleri ve Ölçüleri Bağlamında Oluşan Ekoller”. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 45:45 (Haziran 2018): 15-50.
- Ca‘berî, İbrahim b. Ömer. Kenzü’l-me‘ânî fî şerhi Hirzü’l-emâni ve vechi’t-tehânî (nşr. Ahmed el-Yezîdî) El-Memleketü’l-Mağribiyye: El-Müsâhim, 1419/1998.
- Dânî, Ebû Amr Osman b. Sa‘îd. et-Teysîr fi’l-kirâ’âti’s-seb‘ (nşr. Ali b. Abdurrahman el-Huzeyfî). Suûdi Arabistan: Dâru’l-Endülüs, 1436/2015.
- Derkezlî, Ebû Abdillah Hasan b. İsmail b. Abdillah. Hülâsatü’l-‘ucâle fî beyâni murâdi’r-risâle fî ‘ilmi’t-tecvîd (nşr. Doktor Halef Hüseyin Sâlih el-Cebbûrî). Beyrut: Dâru İbn Hazm, 1426/2015.
- Deylemî, Ebû Şücâ‘ Şîreveyh b. Şehredâr b. Şîreveyh. el-Firdevs bi-Me’sûri’l-hitâb. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-‘İlmiyye, 1406/1986.
- Ebû Ma‘şer, Abdülkerîm b. Abdüssamed et-Taberî. et-Telhîs fi’l-kirââti’s-semân (nşr. Muhammed b. Hüseyn b. Akîl Musa eş-Şerîf). Cidde: el-Cemâatü’l-Hayriyye li-Tahfîzi’l-Kur’âni’l-Kerîm, 2011.
- Ebû Şâme, Abdurahmân b. İsmail b. İbahim. İbrâzü’l-Me‘ânî min Hirzi’l-emânî fi’l-kiâ’âti’s-seb‘ (nşr. İbahim Atûhu ‘Avad). Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye.
- Ergin, Osman Nuri. Türk Maarif Tarihi. İstanbul: Eser Neşriyat, 1977.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Kuran-ı Kerim Okuma ve Kıraat
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2025
Gönderilme Tarihi
21 Ocak 2025
Kabul Tarihi
12 Haziran 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 68 Sayı: 68
APA
Kızılaslan, İ. (2025). Kurucu Tecvid Metinleriyle İrtibatı Çerçevesinde Hülâsatü’l-‘ucâle’de Med ve Kasr Meselesi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 68(68), 136-165. https://doi.org/10.15370/maruifd.1624558
AMA
1.Kızılaslan İ. Kurucu Tecvid Metinleriyle İrtibatı Çerçevesinde Hülâsatü’l-‘ucâle’de Med ve Kasr Meselesi. MÜİFD. 2025;68(68):136-165. doi:10.15370/maruifd.1624558
Chicago
Kızılaslan, İshak. 2025. “Kurucu Tecvid Metinleriyle İrtibatı Çerçevesinde Hülâsatü’l-‘ucâle’de Med ve Kasr Meselesi”. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 68 (68): 136-65. https://doi.org/10.15370/maruifd.1624558.
EndNote
Kızılaslan İ (01 Haziran 2025) Kurucu Tecvid Metinleriyle İrtibatı Çerçevesinde Hülâsatü’l-‘ucâle’de Med ve Kasr Meselesi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 68 68 136–165.
IEEE
[1]İ. Kızılaslan, “Kurucu Tecvid Metinleriyle İrtibatı Çerçevesinde Hülâsatü’l-‘ucâle’de Med ve Kasr Meselesi”, MÜİFD, c. 68, sy 68, ss. 136–165, Haz. 2025, doi: 10.15370/maruifd.1624558.
ISNAD
Kızılaslan, İshak. “Kurucu Tecvid Metinleriyle İrtibatı Çerçevesinde Hülâsatü’l-‘ucâle’de Med ve Kasr Meselesi”. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 68/68 (01 Haziran 2025): 136-165. https://doi.org/10.15370/maruifd.1624558.
JAMA
1.Kızılaslan İ. Kurucu Tecvid Metinleriyle İrtibatı Çerçevesinde Hülâsatü’l-‘ucâle’de Med ve Kasr Meselesi. MÜİFD. 2025;68:136–165.
MLA
Kızılaslan, İshak. “Kurucu Tecvid Metinleriyle İrtibatı Çerçevesinde Hülâsatü’l-‘ucâle’de Med ve Kasr Meselesi”. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. 68, sy 68, Haziran 2025, ss. 136-65, doi:10.15370/maruifd.1624558.
Vancouver
1.İshak Kızılaslan. Kurucu Tecvid Metinleriyle İrtibatı Çerçevesinde Hülâsatü’l-‘ucâle’de Med ve Kasr Meselesi. MÜİFD. 01 Haziran 2025;68(68):136-65. doi:10.15370/maruifd.1624558