Araştırma Makalesi

İmkân ve Potansiyelleri Bakımından Din Görevlilerine Göre Kampüs Camileri

Cilt: 69 Sayı: 69 30 Aralık 2025
PDF İndir
EN TR

İmkân ve Potansiyelleri Bakımından Din Görevlilerine Göre Kampüs Camileri

Öz

Camileri bulundukları mekân, mimari özellik, büyüklük, cemaat potansiyeli gibi çeşitli özelliklerine göre sınıflara ayırmak mümkündür. Diyanet İşleri Başkanlığı, camileri A, B, C, D, E sınıfı olarak kategorilere ayırsa da camiler selâtin cami, üniversite camii, mahalle camii, hastane camii, sanayi sitesi camii, güzergâh üzeri camiler gibi başka açıdan da kategorize edilebilir. Bu çalışmanın konusu imkân ve potansiyelleri bakımından kampüs camileridir. Bu açıdan amacı kampüs camilerini imkân ve potansiyellerini ortaya koymak olan bu çalışmanın temel problemi, “Yaygın din eğitimi açısından kampüs camilerinin gençlere ulaşabilme açısından imkân, fırsat ve sınırlıkları nelerdir?” sorusuyla ifade edilebilir. Bu doğrultuda çalışmada kampüs camilerinde görev yapan din görevlilerinin sahip olması gereken özelliklerin neler olduğu, kampüs camilerinin mimari tasarım açısından sahip olması gereken özelliklerin neler olduğu, kampüs camilerinde gençlere yönelik ne tür etkinlikler yapıldığı, kampüs camii görevlilerinin paydaşlarla iletişiminin nasıl olduğu, kampüs camilerinde ne tür kaynak/materyallere ihtiyaç duyulduğu ve cami görevlilerinin görev sürecince unutamadıkları hatıraları olup olmadığı sorularına cevap aranmıştır. Bu doğrultuda çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, veriler ise yarı yapılandırılmış mülakat formu ile yapılan görüşmeler sonucunda toplanmıştır. Çalışmada üç farklı kampüs camiinde görev yapan üç din görevlisi ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, deşifre edildikten sonra içerik analizine tâbi tutulmuş ve kodlanmıştır. Daha sonra kodlar, 7 tema altında birleştirilerek değerlendirilmiştir. Kampüs camilerinde görev yapmanın samimiyet ve fedakârlık gerektirdiğini ifade eden katılımcılar, kampüs camilerinin gençlerin sosyal ihtiyaçlarını da karşılayacak bir külliye şeklinde tasarlanması gerektiğini ifade etmiştir. Kampüs camilerindeki bu ihtiyaçlar ise, kampüs camiinin bulunduğu üniversiteye, coğrafi konuma ve öğrenci özelliklerine göre değişebilmektedir. Cemaat profili açısından diğer camilerden ayrılan kampüs camilerinde gençlerle birlikte birçok etkinlik yaptıklarını belirten görevliler, bu etkinliklerin gençlerin zihinsel dönüşümünü de etkilediğini belirtmektedirler. Bu dönüşümleri duygusal bir şekilde hikayeleştirerek aktaran din görevlilerine göre kampüs camileri, gençlere ulaşma konusunda büyük bir potansiyel taşımaktadır. Kampüs camilerini konu alan çalışmaların artması bu potansiyelin ortaya çıkmasına da vesile olacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acar, Ali Kemal. “Postmodern Dönemde Bir Cami Kurgulamak”. Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 10:1 (2023): 201-224. https://doi.org/10.46353/k7auifd.1255663.
  2. Akıncı, Zeynep. “Modern Zamanlarda Camiler Kadınlar İçin Ne Üretir?” VI. Ulusal Din Görevlileri Sempozyumu: Cami ve Cemaatin İnşâ ve İhyâsı içinde, editör Mehmet Ali Orak. Konya: Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, 2017, 265-268.
  3. Albayrak, Bünyamin, ed. Cami Görevlilerinden Örnek Projeler. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı, 2020.
  4. Arslan, Ömer Faruk, ve Bünyamin Önder. 10. Cami Görevlileri Çalıştayı Raporu. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı, 2021.
  5. Arslan, Ömer Faruk, ve Bünyamin Önder. 11. Cami Görevlileri Çalıştayı Raporu. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı, 2021.
  6. Atalay, Mehmet. “Cami Kültür ve Medeniyetinin Üniversite Gençliğine Tanıtılmasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kampüs Camii Örneği”. Şehir ve Medeniyetin İnşasında Din Görevlilerinin Rolü içinde, editör Mustafa Sürün. İstanbul: Ravza Yayıncılık, 2019, 565-576.
  7. ———. “Gençlere Yöneli̇k Cami̇ Merkezli̇ Sosyal Di̇n Hi̇zmetleri̇”. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, 2016.
  8. ———. “Üniversite Camii Merkezli Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri OMÜ Kampüs Camii Örneği (CâmiAkademi)”. Cami ve Cemaatinin İnşâ ve İhyâsı içinde, editör Muhammet Ali Orak. Konya: Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, 2017, 219-231.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Eğitimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

22 Temmuz 2025

Kabul Tarihi

8 Aralık 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 69 Sayı: 69

Kaynak Göster

APA
Kaya, U. (2025). İmkân ve Potansiyelleri Bakımından Din Görevlilerine Göre Kampüs Camileri. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 69(69), 195-228. https://doi.org/10.15370/maruifd.1747867
AMA
1.Kaya U. İmkân ve Potansiyelleri Bakımından Din Görevlilerine Göre Kampüs Camileri. MÜİFD. 2025;69(69):195-228. doi:10.15370/maruifd.1747867
Chicago
Kaya, Umut. 2025. “İmkân ve Potansiyelleri Bakımından Din Görevlilerine Göre Kampüs Camileri”. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 69 (69): 195-228. https://doi.org/10.15370/maruifd.1747867.
EndNote
Kaya U (01 Aralık 2025) İmkân ve Potansiyelleri Bakımından Din Görevlilerine Göre Kampüs Camileri. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 69 69 195–228.
IEEE
[1]U. Kaya, “İmkân ve Potansiyelleri Bakımından Din Görevlilerine Göre Kampüs Camileri”, MÜİFD, c. 69, sy 69, ss. 195–228, Ara. 2025, doi: 10.15370/maruifd.1747867.
ISNAD
Kaya, Umut. “İmkân ve Potansiyelleri Bakımından Din Görevlilerine Göre Kampüs Camileri”. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 69/69 (01 Aralık 2025): 195-228. https://doi.org/10.15370/maruifd.1747867.
JAMA
1.Kaya U. İmkân ve Potansiyelleri Bakımından Din Görevlilerine Göre Kampüs Camileri. MÜİFD. 2025;69:195–228.
MLA
Kaya, Umut. “İmkân ve Potansiyelleri Bakımından Din Görevlilerine Göre Kampüs Camileri”. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. 69, sy 69, Aralık 2025, ss. 195-28, doi:10.15370/maruifd.1747867.
Vancouver
1.Umut Kaya. İmkân ve Potansiyelleri Bakımından Din Görevlilerine Göre Kampüs Camileri. MÜİFD. 01 Aralık 2025;69(69):195-228. doi:10.15370/maruifd.1747867

Cited By

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi açık erişimli bir dergidir

32812

Açık Erişim Politikası için tıklayınız.


This work is licensed under a Commons Attribution-NonCommercial 4.0.