Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

MENÜ PLANLAMASINDA ÇOK AMAÇLI PROGRAMLAMA YAKLAŞIMI

Yıl 2005, Cilt: 6 Sayı: 23, 119 - 127, 10.01.2005

Öz

Bu çalışmada, Türk Ordusu’ nun bir biriminde görev yapan askeri öğrenciler için dönemsel ve öğünler bazında yemek listelerinin (menülerin) planlanmasına yönelik olarak geliştirilen bir Çok Amaçlı Doğrusal Programlama (ÇADP) modeli ve uygulama sonuçlan sunulmaktadır. Bu model kapsamında; (1) Menünün toplam maliyetinin en küçüklenmesi, (2) Menünün sağladığı enerji miktarının en büyüklenmesi ve (3) Öğrencilerin öğün bazındaki yemek tercihlerinin karşılanma düzeyinin en büyüklenmesi şeklinde üç amaç işlevi dikkate alınmıştır. Geliştirilen ÇADP modelinin farklı senaryolar için çözümlenmesi ve baskın çözümlerin belirlenmesinde çok amaçlı programlama çözüm tekniklerinden biri olan “Kısıt Yöntemi” kullanılmış olup, karar verici kendisine sunulan baskın çözümler arasından en iyi uzlaşma çözümünü seçmiştir. Uygulama sonucunda, karar vericiye baskın çözümlerin ve bu çözümlere ilişkin amaçlar arası takas değerlerinin sunulmasının, karar verme sürecinin etkinliğinin arttırılmasında önemli bir rol oynadığı gözlemlenmiştir.

Kaynakça

  • [1] Kutluay, T., & Birer, S. (1981). Orta Dereceli Kız Teknik Okulları Kurum Beslenmesi Temel Ders Kitabı. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  • [2] Baysal, A., & Merdol, T.K. (1994). Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar İçin Yemek Planlama Kuralları ve Yıllık Yemek Listeleri. Ankara: Hatipoğlu Yayınevi.
  • [3] KKY.10-19. (1995). Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Okullar Beslenme Yönergesi. Ankara: K.K. Basımevi ve Basılı Evrak Depo Müdürlüğü.
  • [4] Cohon, J.L. (1978). Multiobjective Programming and Planniııg. New York: Academic Press.
  • [5] Zeleny, M. (1982). Multiple Criteria Decision Making. New York: Mc Graw-Hill Inc.
  • [6] Oral, H. (1999). Menü Planning Through Multiobjective Programming: An Application in Turkish Army. Sistem Müh. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Yeditepe Üniversitesi.
Yıl 2005, Cilt: 6 Sayı: 23, 119 - 127, 10.01.2005

Öz

Kaynakça

  • [1] Kutluay, T., & Birer, S. (1981). Orta Dereceli Kız Teknik Okulları Kurum Beslenmesi Temel Ders Kitabı. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  • [2] Baysal, A., & Merdol, T.K. (1994). Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar İçin Yemek Planlama Kuralları ve Yıllık Yemek Listeleri. Ankara: Hatipoğlu Yayınevi.
  • [3] KKY.10-19. (1995). Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Okullar Beslenme Yönergesi. Ankara: K.K. Basımevi ve Basılı Evrak Depo Müdürlüğü.
  • [4] Cohon, J.L. (1978). Multiobjective Programming and Planniııg. New York: Academic Press.
  • [5] Zeleny, M. (1982). Multiple Criteria Decision Making. New York: Mc Graw-Hill Inc.
  • [6] Oral, H. (1999). Menü Planning Through Multiobjective Programming: An Application in Turkish Army. Sistem Müh. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Yeditepe Üniversitesi.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Eski Sayılar
Yazarlar

Varol Günyaşar Bu kişi benim

Hakan Oral Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 6 Sayı: 23

Kaynak Göster

APA Günyaşar, V., & Oral, H. (2005). MENÜ PLANLAMASINDA ÇOK AMAÇLI PROGRAMLAMA YAKLAŞIMI. Öneri Dergisi, 6(23), 119-127.

15795

Bu web sitesi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Öneri Dergisi

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Göztepe Kampüsü Enstitüler Binası Kat:5 34722  Kadıköy/İstanbul

e-ISSN: 2147-5377